fbpx

Možnost komentovat videa bude jenom u několika vybraných kanálů určených pro děti, jinak chystá YouTube plošné odstavení sekce komentářů

Zveřejněno: 11. 3. 2019

Ukazuje se, že YouTube nemůže se ctí zvládnout boj s lidmi, kteří v komentářích napadají děti. Jde o velmi citlivé téma, jelikož hranice, kam až lze v komentování dětských videí zajít, je velmi individuální. Navíc to, co někdo považuje za ochranu dětí, si jiný uživatel může vykládat jako cenzuru. Proto je možná lepší komentáře rovnou vypnout.

YouTube tedy (zatím prý dočasně) odstraní v příštích měsících komentáře z videí, které se nějak týkají dětí. Sekci komentářů bude mít přístupnou jenom několik vybraných kanálů, jejichž správci si budou muset dávat velký pozor na to, co se pod videi objeví. Jinak řečeno, tyto kanály budou mít moderované diskuze, ve kterých by se nic závadného objevit nemělo.

Korporátní nátlak může vyvolat oprávněný dojem, že nejde ani tak o ochranu dětské nevinnosti, ale (jako skoro vždy) o peníze a dobré jméno inzerentů.

YouTube kromě toho tvrdí, že byl spuštěn lepší algoritmus, který mu umožňuje automaticky identifikovat a odstranit zraňující komentáře. "Klasifikátor" se prý více zaměřuje na samotný obsah komentáře a je schopný odchytit dvakrát víc závadných komentářů.

Kvůli dětem? Kvůli firmám

Rozhodnutí YouTubu o odstranění komentářů přichází v návaznosti na postoj velkých korporací, jako jsou společnosti Disney, Nestlé, AT&T a Epic Games, provozující online herní platformu Fortnite. Uvedené firmy pozastavily výdaje na reklamu poté, co zjistily, že jejich reklamy hrají ve videích, pod kterými se vůči nim objevují nenávistné komentáře. Zatím není jisté, zda se reklamní zadavatelé po ohlášení omezení komentářů na YouTube se svými marketingovými penězi vrátí. Tento korporátní nátlak může vyvolat oprávněný dojem, že nejde ani tak o ochranu dětské nevinnosti, ale (jako skoro vždy) o peníze a dobré jméno inzerentů.

Youtubeři se domnívají, že jde o opatření, jež je zaměřené proti nim, a bojí se, že nebudou tolik vydělávat.

Z platformy YouTube nedávno zmizely desítky milionů nenávistných komentářů pod videi pro děti a odstraněno bylo více než 400 kanálů, na kterých byla dětská videa hojně necitlivě komentována. YouTube se rovněž snaží osvětlit nejasnosti ohledně toho, jak tyto změny ovlivní schopnost tvůrců monetizovat svůj obsah prostřednictvím reklam.

Související…

YouTube se probral. Kvůli zneužívání dětí ruší stovky kanálů
Kateřina Hájková

Youtubeři se domnívají, že jde o opatření, jež je zaměřené proti nim, a bojí se, že nebudou tolik vydělávat. YouTube oficiálně tvrdí, že opatření nebude mít na příjmy tvůrců vliv, a chápe, že komentáře jsou důležitou součástí budování komunit jednotlivých tvůrců. Zároveň ale cítí povinnost všechny nezletilé na YouTubu chránit před útoky predátorů.

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...