fbpx

Otec prodával dívku na Facebooku. Ten inzerát smazal po dvou týdnech 1 fotografie
Súdánské dívky u pyramid u města Meroe, snímek pochází z listopadu 2017

Může sociální síť za to, že v jižním Súdánu je prodej dívek mladších osmnácti let vlastně normální?

Zveřejněno: 23. 11. 2018

Takže ten internet funguje. Vlastní otec vydražil sedmnáctiletou súdánskou dívku na Facebooku. A svět se pohoršuje nad tím, že s tím Facebook nic neudělal. "Aukce" mladé Súdánky začala 25. října, dívka byla provdána za třikrát staršího muže už 3. listopadu. Facebook inzerát odhalil a smazal až 9. listopadu, uvedla CNN. No a dívka se každopádně stala mužovou devátou ženou.

Související…

Další skandál Facebooku: Jeho PR agentura hejtovala konkurenci i kritiky
Jan Handl

Aukce, v níž rozhodovala nejvyšší cena, se údajně zúčastnilo pět mužů, jedním z nich byl i vládní úředník. Výherní nabídka nakonec činila 500 krav, tři luxusní auta, loď a 10 tisíc dolarů. Suzy NatanaNárodní asociace pro ženská práva pro CNN uvedla, že to je jedna z největších cen, kterou v této válkou zmítané zemi kdo zaplatil za dětskou nevěstu. „Toto barbarské použití technologií připomíná středověké trhy s otroky,“ nechal se slyšet George Otim, ředitel Súdánské humanitární organizace.

Polovina dívek se v zemi vdá před osmnáctým rokem věku, 12 procent se vdává dokonce ještě před svými patnáctinami.

Podle zprávy organizace UNICEF jsou ale dětské svatby v Súdánu běžné, polovina dívek se v zemi vdá před osmnáctým rokem věku, 12 procent se vdává dokonce ještě před svými patnáctinami. A to i přesto, že je to v zemi oficiálně nelegální.

Může za to Facebook?

Pokud je tedy ve dvanáctimilionovém Súdánu polovina dívek nucena do svatby před dovršením dospělosti, tak by se mohlo zdát, že Facebook zase tak špatnou práci neodvádí. Nebo se prostě náctiletí zase tak často na sociální síti neprodávají. „Obchodování s lidmi je odporné a není na Facebooku dovoleno,“ stojí v tiskovém vyjádření Facebooku.

Musíte se na to podívat africkýma očima a uvidíte, že je to tradice, která funguje po tisíce let.

„Disponujeme technologiemi, které dokážou takové chování odhalit, a nabádáme uživatele, aby všechno podezřelé jednání hlásili našemu expertnímu týmu. Stále vylepšujeme metody, které dokážou identifikovat obsah, který naši politiku porušuje, což zahrnuje i zdvojnásobení našeho bezpečnostního týmu, který teď má více než 30 tisíc členů,“ dodává firma v tiskové zprávě.

Je to tradice

Vláda Jižního Súdánu praktiky dětských svateb odsuzuje, přesto tvrdí, že je nemožné je regulovat, protože jde o zažité kulturní normy. „Pokud se na to díváte evropskýma očima, přijde vám to jako aukce,“ řekl mluvčí súdánské vlády Ateny Wek Ateny. „Musíte se na to podívat africkýma očima a uvidíte, že je to tradice, která funguje po tisíce let. V angličtině pro ni ale neexistuje příznačné slovo.“ 

I když "aukce" trvala poměrně dlouho, sociální síť lze za to, co na ni kdo pověsí, soudit těžko.

Judy Gitauová, místní koordinátorka organizace pro ženská práva Equality Now, problém přiznává, zároveň ale tvrdí, že do problému se dostal i Facebook. „Porušování práv žen v Jižním Súdánu je na denním pořádku, ale Facebook nyní umožnil, aby se tohle porušování práv šířilo přes jeho platformu,“ řekla CNN Gitauová. Je tady ovšem Facebook jen nástroj, nebo nositel myšlenky? I když "aukce" trvala poměrně dlouho, sociální síť lze za to, co na ni kdo pověsí, soudit těžko. S některými hluboce zaběhnutými tradicemi si prostě místní komunita musí poradit sama. Mimochodem v neděli 25. listopadu si připomeneme Mezinárodní den proti násilí na ženách. Můžeme si ho připomenout třeba na Facebooku.

foto: shutterstock, zdroj: NBC News

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...