fbpx

Ženy ztrácí čich, muži dech. Jak se projevuje covid u různých skupin 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle výsledků výzkumu londýnských badatelů se covid-19 v raných fázích u všech rozhodně neprojevuje stejně. Rozdíly mohou být dokonce i poměrně markantní. Nejvýraznější rozdíly jsou přitom mezi lidmi do 60 let. Liší se i projevy rané fáze nemoci u mužů a žen

Zveřejněno: 6. 11. 2021

V prestižním lékařském magazínu The Lancet byly na konci července publikovány výsledky výzkumu vedeného vědci z King´s College London. Studie probíhala mezi 20. dubnem a 15. říjnem 2020 za podpory britského ministerstva zdravotnictví a sociální péče. Jejím předmětem bylo analyzování dat z britské aplikace ZOE COVID Symptom Study, kam respondenti hlásili jakékoliv nové symptomy nemoci covid-19. Díky tomu byli vědci schopni identifikovat časné příznaky infekce a po pouhých třech dnech od jejich nástupu detekovat 80 % nakažených.

Výzkumníci porovnávali schopnost předvídat časné příznaky nemoci covid-19 pomocí současných diagnostických kritérií stanovených britským zdravotnickým úřadem National Health Service a modelu hierarchického Gaussova procesu, což je typ strojového určení. Ten dokázal do identifikace začlenit některé charakteristiky nakažených, jako jsou věk, pohlaví a zdravotní stav. Výzkum pomocí těchto nástrojů nakonec ukázal, jak moc se příznaky časné infekce covid-19 v různých skupinách liší.

Starší lidé trpěli průjmem

Celkově bylo v rámci analýzy rozpoznáno 18 symptomů, které měly v různých skupinách pro včasnou detekci covidu-19 různý význam. Obecně vzato se jako nejčastější projevy signalizující ranou infekci covid-19 objevily ztráta čichu, přetrvávající kašel, puchýře na nohou a bolesti břicha, očí, svalů a na hrudi.

Nejranější příznaky jsou rozsáhlé a mohou se u každého člena rodiny nebo domácnosti lišit.

U lidí starších 60 let ale ztráta čichu jako symptom nebyla tak relevantní jako u mladších věkových skupin, u osmdesátníků potom relevanci pozbyla zcela. U lidí mezi 60 a 80 lety naopak nakažení novým čínským koronavirem nejvíce naznačoval průjem, v žádné věkové skupině se překvapivě jako časný symptom neobjevila horečka. Muži častěji hlásili dušnost, únavu a zimnici, ženy ztrátu čichu, bolest na hrudi a přetrvávající kašel.

U delty to zřejmě bude stejné

Modely byly sice generovány v aplikaci ZOE COVID Symptom Study, v průběhu času ale byly replikovány, což naznačuje, že výsledky se budou vztahovat i na přispěvatele mimo aplikaci. Ačkoli byla studie provedena na první variantě koronaviru a posléze na takzvané britské mutaci alfa, klíčová zjištění naznačují, že symptomy mutace delta a dalších se budou napříč různými populačními skupinami lišit rovněž.

Zjištění vědců z King´s College London by mohla pomoci zefektivnit záchyt nových případů a zpomalit šíření delty a dalších mutací. „Nejranější příznaky jsou rozsáhlé a mohou se u každého člena rodiny nebo domácnosti lišit. Díky našim poznatkům by mohlo být možné aktualizovat pokyny k testování a rané případy dříve zachytit, zvláště tváří v tvář novým nakažlivějším mutacím,“ říká pro Science Daily Claire Stevensová, vedoucí autorka studie.

„V současné době se pro určení infekce ve Velké Británii používá pouze několik symptomů, pro něž se doporučuje izolace a testování. Zahrnutí širší škály projevů pomůže lépe detekovat pozitivní případy. Doufáme, že taková metoda povzbudí více lidí, aby se nechali co nejdříve testovat, a minimalizovali tak riziko šíření,“ doplňuje další autorka studie, doktorka Liane Canasová.

Související…

Jak si pořídit pozitivní test na covid? Britští školáci používají obyčejnou kolu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...