fbpx

Nejrozšířenější vakcína od Pfizeru: Dokáže ochránit i před mutací delta? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Výsledky čerstvé izraelské studie vrhly nepěkné světlo na odolnost imunity vytvářené vakcínou Pfizer/Biontech vůči mutaci delta. Pořád ale platí, že chrání před závažným průběhem

Zveřejněno: 9. 9. 2021

Indická mutace koronaviru (delta) se šíří stále vyšší rychlostí, v některých zemích je každý druhý nakažený právě deltou, mutace začíná převládat i v USA. A právě do této situace vnesly výsledky izraelské studie zveřejněné 5. července další zmatek. Naznačují totiž, že vakcína Pfizer je při ochraně před mutací delta o dost méně účinná. Účinnost vakcíny, jež činí proti běžným mutacím 94–97 %, se v případě delty snižuje na 60 %.

Data sloužící jako podklady pro izraelskou studii, o níž informuje The Wall Street Journal, byla sbírána od 6. června do začátku července a v zemi mezitím došlo k masivnímu šíření mutace delta. Podle izraelského ministerstva zdravotnictví byla vakcína Pfizer uprostřed deltového ohniska účinná z 64 %, zatímco proti dřívějším mutacím fungovala až na 94 %.

Pořád tedy platí, že vakcína před těžkým průběhem covid-19 chrání skutečně solidně.

O poznání optimističtěji ale vyznívá samotná funkce ochrany před těžkým průběhem, ta z původních 97 % spadla jen na 94 %. Pořád tedy platí, že vakcína před těžkým průběhem covid-19 chrání skutečně solidně, významně se snížila pouze odolnost vůči samotné nákaze infekcí.

Další vlna v Izraeli?

Tyto zprávy přicházejí v době, kdy se předpokládá, že mutace delta v Izraeli zapříčiňuje asi 90 % všech nových infekcí. Sedmidenní průměr celkových případů nákazy covidem-19 v zemi vzrostl právě 6. července, tedy den po zveřejnění výsledků probírané studie, na 300, v červnu přitom země zaznamenávala jen asi deset nových případů denně. Nejvyšší izraelští představitelé se mají v dohledné době setkat, aby prodiskutovali zavedení nových opatření a omezení, která by stát posílila v boji s mutací delta, jež je podle dostupných informací až 1,6krát (o 60 %) nakažlivější než alfa (britská mutace).

Zástupci společností Pfizer/Biontech se k výsledkům výzkumu zatím nevyjádřili, agentura Reuters ale na svých stránkách uvedla, že mluvčí společnosti citoval další výzkum, jehož výstupy ukazují, že protilátky vytvořené jejich vakcínou jsou stále schopné neutralizovat působení mutace delta, i když v oslabené míře.

Až pětkrát nižší hladina protilátek

Tvrzení izraelských vědců každopádně podpořily i výsledky dalšího výzkumu, který byl začátkem června publikován v prestižním lékařském časopise The Lancet. Ty ukázaly, že příjemci Pfizeru po vakcinaci vytvořili méně protilátek proti mutaci delta než proti jiným kmenům nového čínského koronaviru SARS-CoV-2.

Studie zahrnovala 250 účastníků, kteří obdrželi jednu až dvě dávky vakcíny a jimž posléze vědci pomocí krevních testů měřili hladiny protilátek vytvořených v reakci na pět různých mutací koronaviru, včetně delty. Podle jejich zjištění měli plně naočkovaní lidé proti deltě pětkrát nižší hladinu protilátek než proti původnímu kmenu koronaviru, na nějž byla vakcína od prvopočátku cílena.

Nic než očkování

O moc lépe na tom není ani vakcína od Moderny. Společnost na konci června zveřejnila údaje, které ukazují, že mutace delta snižuje účinnost Moderny až dvojnásobně. Přesto však platí, že očkování je v boji s covidem nejmocnější zbraní, což opětovně potvrdil i Anthony Fauci, poradce Bílého domu pro záležitosti související s covidem-19.

„Věda hovoří jasně. Nejlepší způsob, jak se chránit před koronavirem a jeho mutacemi, je plné očkování,“ uvedl na tiskovém briefingu, který proběhl 1. července. „Funguje to. Je to zdarma. Je to bezpečné. Je to snadné,“ uzavřel.

Související…

Rozvolňování bylo zase neuvážené. Pomůže jen očkování, říká Libor Grubhoffer
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Wall Street Journal

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...