fbpx

Chemie nestačí: I při léčbě rakoviny spoléháme na jedovatý tis či pokojovky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vědci tvrdí, že důležitou roli bude při vývoji nových léků i nadále hrát příroda. Mnohá léčiva totiž stále nelze získávat synteticky. Lékaři se proto spoléhají i na výtažky z rostlin

Zveřejněno: 27. 6. 2022

Může se zdát, že péče o pacienty, kteří trpí rakovinou, se v současné době opírá o nejmodernější komplexní terapie, zahrnující radioaktivní látky a sofistikované léky. A že je tato léčba dřívějším postupům založeným na rostlinách a bylinkách už na hony vzdálená. Vědci však zdůrazňují, že je potřeba stále pátrat po nových zdrojích léčivých přípravků a zároveň zajistit, aby nebyly zbytečně upozaďovány. V boji s různými onemocněními, nejen s rakovinou, máme totiž v přírodě nenahraditelného spojence.

Příklad přístupu k léčbě rakoviny inspirovaného přírodou uvádí  biochemička Melanie-Jayne Howesová z královských botanických zahrad Kew Gardens v Londýně. „Účinný protirakovinný lék paklitaxel, používaný jako cytostatikum při léčbě rakoviny vaječníků a prsu, byl extrahován z tichomořského tisu. Původně byl ovšem založen na chemikálii, která je dostupná pouze ve velmi nízkých výtěžcích. Aby mohl být získán, musely být pokáceny stovky stromů. V důsledku toho je tichomořský tis nyní klasifikován jako téměř ohrožený,“ říká. 

Podobná látka byla ale naštěstí objevena také v tisu červeném, a dokonce ve vyšších koncentracích. K výrobě paklitaxelu se tedy nyní používá tis obecný, navíc s nižším ekologickým dopadem.

Konopím k stimulaci mozku

Na léčbu rakoviny mělo porozumění biologii rostlin klíčový dopad historicky a podobné to je i teď. Profesorka Susan Shortová z lékařské fakulty na Leeds University upozorňuje na fakt, že kromě dosud známých typů a podtypů nádorů se objevují i nádory lékařům doposud neznámé, a proto je potřeba přicházet s novými léčebnými postupy a léky. Ve Velké Británii proto vede rozsáhlou studii, zaměřenou na možnosti uplatnění léku Sativex na bázi konopí u pacientů s recidivujícími glioblastomy, agresivní formou mozkového nádoru.

Sativex se nyní používá k léčbě roztroušené sklerózy a dodává se jako perorální sprej. Studie posoudí možnosti jeho využití pro pacienty, podstupující standardní chemoterapii. „Sativexem budeme léčit pacienty, jejichž primární mozkové nádory po standardní léčbě recidivovaly. Chceme zjistit, zda jim kombinace rostlinného léku a následné chemoterapie pomůže prodloužit život a zda také zlepší jeho kvalitu“, říká profesorka Shortová.

Ani dnes nejsme schopni některé léky synteticky vyrobit, u klíčových léčiv stále spoléháme na rostliny.

Léčba založená na rostlinných zdrojích hraje podle biochemičky Howesové v boji s rakovinou zásadní roli. „Dokonce ani dnes nebyli vědci schopni některé léky vyrobit synteticky, protože jsou velmi složité. U klíčových léčiv se tedy stále spoléháme na rostliny,“ uvádí. 

Protirakovinná pokojovka

Jako příklad pak jmenuje alkaloidy vinblastin a vinkristin, dva velmi důležité léky, které se používají k léčbě Hodgkinova lymfomu, melanomu a několika dalších druhů rakovin. Jediným zdrojem těchto léků jsou výtažky z barvínkovce růžového, který se po celém světě pěstuje jako okrasná rostlina, u nás jako letnička nebo pokojovka. Původně se používal jako tradiční lék proti cukrovce, výzkum ale ukázal, že má také potenciální protirakovinné účinky.

Rostlinné extrakty však nemají své místo pouze při léčbě rakoviny, jsou užívány při potírání mnoha dalších onemocnění. Například galantamin, výtažek ze sněženek, se používá k léčbě demence a artemisinin, výtažek z pelyňku, tradiční součásti čínské medicíny, je účinný při léčbě malárie. Čínská farmaceutka Tchu Jou-jouová obdržela v roce 2015 za objev účinků artemisinu na malárii Nobelovu cenu. 

Související…

Blíží se šetrná léčba rakoviny? Vědci učí imunitní buňky proniknout do nádorů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...