fbpx

Nebezpečným následkům sledování sociálních médií se lze vyhnout. Nebo je aspoň zmírnit jejich správným užíváním, tvrdí psycholožka z Georgetown University

Zveřejněno: 19. 3. 2022

Podle průzkumu Americké psychiatrické asociace viní více než třetina dospělých Američanů sociální média za psychické potíže, které prožívají. Jedná se o deprese, sociální izolaci a osamělost. Z průzkumu vyplývá, že pouhých 5 % lidí vnímá působení sociálních médií pozitivně, 45 % vnímá pozitivní i negativní dopady. Stále tak tedy převažuje část populace, na kterou užívání sociálních médií dopadá tíživě. Přesto je používají.

Pokud se budeme více setkávat tváří v tvář, závislost na telefonu a sociálních médiích postupně odezní.

Abyste situaci zlepšili, omezte neustálé kontrolování svých online profilů a vypněte oznámení, která vám od sociálních médií chodí na vaše chytré telefony. Jelena Kecmanovicová, profesorka psychologie na Georgetown University, zveřejnila pět tipů, jak sociální média užívat, aby se na psychice lidí nepodepisovala tak negativně. Jak se tedy vyhnout depresím ze sociálních médií, když se nechcete odpojit úplně?

1. Vypněte oznámení

Nadužívání sociálních médií znesnadňuje navazovat běžné kontakty v normálním životě. Abyste situaci zlepšili, omezte neustálé kontrolování svých online profilů a vypněte oznámení, která vám od sociálních médií chodí na vaše chytré telefony, ideálně můžete úplně vypnout wifi nebo data a odstřihnout se od internetu. Zajistěte, aby sociální média už nenarušovala vaše pracovní i osobní vztahy, a omezte čas, který na svých profilech trávíte.

2. Plánujte pravidelný detox

Nejde jen o jeden „den offline“. Kecmanovicová doporučuje naordinovat si podobné sociálně-mediální detoxy pravidelně a podpořit je odinstalováním aplikací, jako je Facebook, Instagram a další z telefonu úplně.

3. Ptejte se: Proč?

Přemýšlejte nad tím, proč se musíte každé ráno nutně připojit na Instagram. Čím vás vlastně taková činnost obohatí? Jedná se o něco, co skutečně udělat musíte, protože vás to někam posune, nebo je to jen bezduchý zvyk, který bezmyšlenkovitě opakujete, protože jej již máte takto zajetý?

Proč byste o někom takovém měli vědět, v kolik ráno vstává, co nového si koupil nebo kam jede na dovolenou?

Kecmanovicová tvrdí, že jakmile si uvědomíte, že sociální média vlastně doopravdy nepotřebujete, uvolníte se a ztratíte nutkavou potřebu neustále kontrolovat, „co je nového“.

4. Zužte okruh „přátel“

Podle jedné nedávné studie informace o životě „přátel“ ovlivňují psychiku sledujícího negativněji než jiný obsah sdílený na Facebooku. Jistě máte mezi svými kontakty spoustu lidí, se kterými se nevídáte a ke kterým nemáte jinak vlastně vůbec blízko. Proč byste o někom takovém měli vědět, v kolik ráno vstává, co nového si koupil nebo kam jede na dovolenou? Promažte kontakty a nechte si zde jen opravdové kamarády a známé. Uleví se vám.

5. Potkávejte se víc osobně

Pokud sociálními médii stále častěji nahrazujete osobní setkání s přáteli a příbuznými, je podle Kecmanovicové nejvyšší čas začít jednat. Zkrátka se sestřenice, která právě porodila, zeptejte na to, jak se jí daří, osobně. Zpráva přes messenger je sice fajn, ale sestřenice ji tolik neocení. Už jen proto, že takových dostala desítky.

Setkávejte se s lidmi místo toho, abyste si s nimi psali. Nutnost kontaktu přes sociální média potom podle Kecmanovicové postupně odezní sama od sebe. A nahradí ji pocit sounáležitosti, který poskytne jen setkání se skutečným člověkem z masa a kostí.

Související…

I na Facebooku bude jednou víc mrtvých uživatelů než živých. Asi za 50 let
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: FastCompany

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...