fbpx

S alergií na ořechy může pomoct nečekaný lék. Zubní pasta 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Léčit alergie na potraviny medicína jakž takž dokáže. Jednodušší pro alergiky je ovšem to, co alergickou reakci vyvolává, vůbec nekonzumovat. Nyní se ale začíná testovat speciální zubní pasta, která by alergikům i v tomto mohla pomoci

Zveřejněno: 21. 12. 2021

Ona zázračná zubní pasta nepomůže zatím všem, ale už nyní především těm, kteří trpí hypersenzitivní imunitní reakcí organismu po požití i stopového množství burských oříšků. Alergii obecně vyvolává aktivace protilátek, imunoglobulinů E (IgE), které takto reagují na daný alergen. Výsledkem takové reakce může být třeba jen rýma, ale též anafylaktický šok, jehož následkem může být i smrt. Imunologové z University College London ve studii Peanut allergy z roku 1995 uvádějí, že „jde o jednu z nejzávažnějších potravinových alergií kvůli svému výskytu, přetrvávání a potenciální závažnosti alergické reakce“. Nyní se však nabízí naděje pro ty, kteří touto alergií trpí.

V lednu roku 2020 byl ve Spojených státech schválen lék v podobě práškového arašídového proteinu ke zmírnění alergických reakcí. Léčba tímto přípravkem může být zahájena u dětí s potvrzenou diagnózou alergie na arašídy ve věku od čtyř let. Preparát, který dostal název Palforzia, už také loni v říjnu schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). 

Úkolem takové zubní pasty je vystavit uživatele malým dávkám alergenu denně, aby se k němu vytvořila a udržovala tolerance.

Výhoda tohoto preparátu je v tom, že se dostane všude tam, kam alergik potřebuje. A také, že se tam dostane včas. Existuje totiž i léčebný postup známý jako sublingvální imunoterapie, při němž pacient užívá malé dávky upraveného alergenu v podobě kapek, které aplikuje pod jazyk. Není to ale ideální. Alergik totiž může na to, aby si vzal kapky vždy v příhodnou dobu, zapomenout. Navíc imunologicky aktivní buňky, považované za nejlepší cíl k aplikaci, jsou ve skutečnosti nejhustší uvnitř tváří a na dalších místech v ústech, nikoli jen pod jazykem.

Nápad z koupelny

Před několika lety si otolaryngolog William Reisacher z Weill Cornell Medicine v New Yorku lámal hlavu nad problémy s aplikací takových protialergických látek, protože sám alergií trpěl. Na spásný nápad přišel, když si jednoho rána před zrcadlem čistil zuby. „Viděl jsem, jak se pěna ze zubní pasty v ústech dostává do všech míst, kam jsem chtěl,“ vzpomíná pro magazín Science.

Pomyslel si tehdy, že pokud by potravinové bílkoviny užívané pro sublingvální imunoterapii mohly být podávány jako zubní pasta, dostaly by se nejen ke všem těm správným buňkám, ale především by se jejich aplikace stala součástí denní rutiny, tedy čištění zubů. Se svým nápadem se svěřil kamarádovi Michaelu Nelsonovi, právníkovi se specializací na zdravotní péči. Ten to považoval za geniální myšlenku a oba muži založili společnost Intrommune na vývoj takové zubní pasty.

Úkolem takové zubní pasty je vystavit uživatele malým dávkám alergenu denně, aby se k němu vytvořila a udržovala tolerance. Může to mít ale i určitá rizika. „Je nutná kontrola dávky, protože když jsou pacientovy dásně zanícené nebo je po resekci zubu, mohou mít alergeny přímý přístup do krevního řečiště, což zvyšuje riziko systémových alergických reakcí,“ říká alergoložka Sakina Bajowalaová z Centra pro alergie a astma v Kaneland v Illinois. „Ale pokud se ukáže, že je to bezpečné a efektivní, tak to bude fantastické.“

Stovky milionů na léčbu

Alergie na arašídy je pro společnost v mnoha zemích stále rostoucí sociální, klinickou a finanční zátěží, přitom počet takových pacientů rychle roste. Například alergická reakce u dětí představuje jen v USA téměř 760 milionů dolarů ročních přímých nákladů na lékařskou péči. V zájmu urychlení vývoje se Intrommune Therapeutic spojila s The Solution Lab, která se specializuje na poradenství v oblasti zdravotnictví a podporu startupů v segmentu zdravotnických technologií.

„V posledních letech se imunoterapie soustředí na výzkum léčby alergií na arašídy. Metodou s nejlepší perspektivou orální slizniční imunoterapie (OMIT), která snižuje závažnost a výskyt alergických reakcí,“ potvrzuje Stefanie Mazlishová, CEO společnosti The Solution Lab.

„Terapie založená na využití zubní pasty aplikuje alergeny na většinu povrchu ústní dutiny bez rizika předávkování, které přináší jiná metoda, využívající arašídové proteiny,“ tvrdí William Reisacher, nyní hlavní vědecký poradce společnosti Intrommune Therapeutics. „Díky důsledné expozici imunitního systému pacient postupně ‚znecitliví‘ na konkrétní spouštěč alergie. Od OMIT pomocí zubní pasty si slibujeme výhody v podobě cílené aplikace, zjednodušené administrativě a podpoře spolehlivě pravidelného dlouhodobého dávkování.“

Související…

Hrají si vaše děti v lese a hrabou se v hlíně? Pak budou mít i lepší imunitu
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...