fbpx

Ne a ne usnout? Čtěte si. Posílíte tím duši, zdraví i mozek 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle vědeckých poznatků čtení (nejen) před spaním posiluje zdraví mozku. A platí to, i když se v noci probudíte. Takže to nejmoudřejší, co můžete udělat, když nemůžete zabrat, je sáhnout po knize. Mozek vám za to poděkuje

Zveřejněno: 10. 12. 2021

Čtení je jedním z návyků, které různí odborníci doporučují pro prevenci mnoha mentálních i zdravotních obtíží. A není se čemu divit. Čtení totiž posiluje paměť a může dokonce snížit riziko nástupu Alzheimerovy choroby. Otáčení stránek, vychutnávání si příběhů, noření se do myslí oblíbených postav – to vše nám umožňuje odpojit se od běžných starostí a nechat mysl jednoduše odpočívat a stimulovat zároveň. Čtení před spaním je prastará tradice, která má hned několik opodstatnění. Jakých?

1. Zvyšuje empatii

Výzkumníci z University of Toronto zjistili, že čtení u čtenáře zvyšuje empatii. Provedli experiment, během nějž skupina lidí dostala za úkol přečíst sérii kratších i delších literárních příběhů. Po přečtení se ukázalo, že se u nich zvýšila míra empatie a schopnost vcítit se do mysli ostatních a pochopit jejich potřeby.

2. Procvičuje mozek

Stejně jako potřebuje pravidelný pohyb tělo, tedy svaly a klouby, vyžaduje trénink i mozek. To znamená, že i mozek bychom měli cvičit, abychom zlepšili paměť a rychlost reakcí.

Naučit se ventilovat emoce je pro zdravý duševní život nezbytné. Čtení v tom může velmi pomoci, protože nám umožňuje vnořit se do příběhu a ztotožnit se s hrdiny, kteří ho prožívají.

Čtení před spaním nutí mozek k aktivitě – co se na první pohled může zdát triviální činností, mozek posílí, vyživí vědomostmi a podpoří kreativitu i fantazii. Navíc zapomeneme na běžné záležitosti, které nás stresují, a lépe potom usneme.

3. Snižuje riziko Alzheimerovy choroby

Alzheimer je pro současnou společnost velkým strašákem – napadá stále mladší a mladší pacienty. Výsledky četných studií ale potvrzují, že právě čtení je tím, co může snížit riziko nástupu tohoto onemocnění. Udržuje totiž mysl aktivní, nutí vás zapamatovávat si postavy, situace, spojovat a rozpoznávat koncepty, navazovat na něco, co jste se už dříve dozvěděli.

4. Uvolňuje emoce

Naučit se ventilovat emoce je pro zdravý duševní život nezbytné. Čtení v tom může velmi pomoci, protože nám umožňuje vnořit se do příběhu a ztotožnit se s hrdiny, kteří ho prožívají. Potom přejímáme jejich emoce a necháváme se unášet fantazií…

Stačí si vzpomenout na Nekonečný příběh a chlapce Bastiana, který se na půdě základní školy začetl do velmi zvláštního příběhu, aby nakonec zjistil, že hlavním hrdinou je on sám.

5. Rozšiřuje slovní zásobu

Lidé, kteří hodně čtou, mívají košaté a zajímavé vyjadřování. Čtení totiž pomáhá objevovat nová slova a rozšiřovat slovní zásobu, kultivuje osobnost člověka, učí ho pojmům, které se mu možná budou v budoucnu velmi hodit.

6. Chrání před tříštěním pozornosti

Nadužívání mobilních telefonů a dalších chytrých zařízení vede k multitaskingu, u něhož se postupně ukazuje, že není tak přínosný, jak se původně myslelo. Vede totiž k tříštění pozornosti, což snižuje schopnost koncentrovat se, soustředit, také si pamatovat a adekvátně reagovat.

Když si místo mobilu vezmeme do ruky knihu a něco si přečteme, využijeme čas smysluplně, dáme odpočinout očím i mozku a ještě se něco nového naučíme a dozvíme.

Související…

Na čtení jsme připraveni od narození. Mozek rozpozná písmena stejně jako tváře
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: SteptoHealth

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...