fbpx

Sex na jednu noc vadí holkám víc. Přesto je jich 80 procent spokojeno 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Muži většinou se sexem na jednu noc nemají problém. Ženy jsou ostýchavější. Pak je ovšem otázka, proč se sexem na jednu noc souhlasí

Zveřejněno: 30. 6. 2021

Posbírat šaty, natáhnout kalhotky, co nejtišeji vytáhnout zaseknutou botu z pod postele a pak hlasitě prásknout dveřmi. Walk of shame. Sex na jednu noc. Jak že se to jmenoval? Jednorázovky jsou v dnešní době častější, než jste si možná mysleli. Něco na nich prostě je. Proč ale holkám, bez kterých by to (většinou) nešlo, vadí víc?

Sex už dávno neslouží primárně k budování intimity a upevnění láskyplného pouta mezi partnery, ale spíš je nám k dispozici jako další nástroj k odreagování. Jdu na pivo, jdu si zaběhat, jdu se s někým vyspat. Je to tak běžné, že už se nad tím nikdo ani nepozastavuje. 

Postelová věda

Jednorázové postelové radovánky nenechaly chladné ani vědce. Ve výzkumné studii se zaměřili na otázky týkající se naší spokojenosti se sexem na jednu noc a mnoho dalšího. Výzkumu se zúčastnilo 500 Američanů a stejný počet Evropanů.

Ženy spíš litují toho, že se s někým vyspí příliš brzy, zatímco muži spíš toho, když se se ženou nevyspí dost brzy.

Přes 66 % z dotazované tisícovky lidí přiznalo, že alespoň jednou v životě sex na jednu noc zažili. Co se pak týkalo místa, kde by šli někoho pouze za účelem sexu sbalit, Evropané preferovali kluby, zatímco Američané dávali přednost spíš barům. 

Ale jo, jde to

Pokud se vám někdy zdálo těžké dosáhnout vyvrcholení se stálým partnerem, co pak s někým úplně cizím? Výzkumníci došli k velice nepřekvapivému závěru, že muži jsou obecně se sexem na jednu noc spokojenější než ženy. Ale ani ženy z obou kontinentů si nějak výrazně nestěžovaly a 80 % z nich bylo se sexem na jednu noc spokojeno.

43 % dotazovaných Američanů brali sex na jednu noc zodpovědně a svému protějšku už se nikdy neozvali.

Další otázka, která vědcům vrtala hlavou, byla, jestli sex na jednu noc znamená skutečně "sex na jednu noc"? Zúčastněných se proto zeptali, jestli po sexu na jednu noc zůstali s danou osobou v kontaktu. Na 43 % dotazovaných Američanů brali sex na jednu noc zodpovědně a svému protějšku už se nikdy neozvali. Evropané nebyli tak striktní, a těch, kteří už se nikdy neozvali, bylo jen 29 %.

První krok 

Jiná studie norské Univerzity vědy a techniky, které se účastnilo přes 800 lidí, prokázala, že ženy sexu na jednu noc litují méně, pokud jej samy iniciovaly a sex si užily. Mužům pak na tom, kdo sex inicioval, zase tolik nezáleží. Nejčastějším důvodem k odmítnutí sexu na jednu noc u obou pohlaví pak byl pocit, že na ně někdo tlačí. Ženy spíš litují toho, že se s někým vyspí příliš brzy, zatímco muži spíš toho, když se se ženou nevyspí dost brzy.

Zádrhel v nezávazném sexu nastává, když se ze sexu na jednu noc bez našeho vědomí ve skutečnosti stane hledání lásky. 

Pokud ženy navíc sex samy iniciovaly, pak zaprvé s největší pravděpodobností přijaly svou vlastní sexualitu, vědí, co zrovna teď potřebují, a jsou s ní srovnané. A za druhé, pokud žena sex iniciuje, může si sama zvolit, s kým ten sex bude mít, takže si pravděpodobně vybere atraktivně vyhlížejícího muže. Studie rovněž zjistila, že znechucení bylo nejčastější příčinou toho, proč ženy později sexu litovaly. A to ať už šlo o znechucení z toho, že byly ony nebo partner zadaní, ze způsobu sexu nebo z hygieny.

Sex, nebo lásku

Zádrhel v nezávazném sexu nastává, když se ze soulože na jednu noc bez našeho vědomí ve skutečnosti stane hledání lásky. Někdy jsme sami o sobě přesvědčení, že chceme žít nezávazný single život, jenže náš mozek už si to o nás nemyslí. A projeví se to špatným pocitem hned druhý den spolu s ranní kocovinou.

Jde o naprosto přirozenou reakci na marnou snahu o vytváření párového pouta s někým, kdo o blízký vztah momentálně nestojí.

Pocity prázdnoty a neštěstí, které lidé po sexu na jednu noc často zažívají, podle online magazínu Evie nejsou projevy toho, že to moc prožívají, moc na tom lpí nebo že to jednoduše nedokážou brát na lehkou váhu. Jde o naprosto přirozenou reakci na marnou snahu o vytváření párového pouta s někým, kdo o blízký vztah momentálně nestojí. Přitom náš mozek je už ve fázi, kdy je na takový druh vztahu mentálně připravený.

Máme to jinak

Muži a ženy každopádně zažívají "ráno poté" rozdílné emoce. Láska je mocná droga. Je srovnatelná se závislostí na kokainu. Včetně stavů "po". Psycholožka Anne Campbell z Durham University v Anglii zpovídala víc než 3 300 lidí ve věku 17 až 40 let. Polovina z nich (rovnoměrně zastoupená oběma pohlavími) přiznala, že zažili sex na jednu noc.

Pak po nich chtěla, aby jí své zkušenosti popsali a zaměřili se především na emoce, které cítili ráno poté. Z výzkumu vzešlo, že 80 % mužů a "jenom" 54 % žen zažívalo ráno pozitivní pocity. Především ženy však často litovaly, že se nechaly takhle "zneužít". Cítily se "laciné" nebo "degradované".

Související…

Proč dnešní doba odvádí lidi od partnerského sexu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Evie magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...