fbpx

Na platformě Ulékaře.cz vznikla nová specializovaná poradna pro lidi s migrénou. Nabízí online konzultace se specialisty na bolesti hlavy – bez objednání, dlouhé čekací doby a nutnosti odejít z domova nebo práce. Projekt ukazuje, jak může pomáhat telemedicína

Zveřejněno: 12. 5. 2021

Telemedicína se vyvíjí už 40 let a koronavirová pandemie její potřebu jen zvýšila. Díky ní jsou lékaři schopni pacienta vyšetřit i na dálku formou hovoru přes telefon, Skype nebo Zoom. Tento koncept se nově rozšiřuje i na pacienty s migrénou, jimž díky němu odpadá stres z cesty za příslušným odborníkem.

Stres zvyšuje bolest hlavy

Se zjištěním, že doprava za lékařem či jiným odborníkem zvyšuje u lidí trpících migrénou bolesti, přišla studie, která byla v roce 2019 prezentována na sjezdu American Headache Society. Ta srovnávala efekt telemedicíny a návštěv přímo ve specializovaném centru. Zúčastnilo se jí 30 pacientů, kteří byli pozorováni po dobu jednoho roku vždy po třech měsících. Z výzkumu vyplynulo, že stres z cesty do centra a také ze skutečnosti, že si pacienti pro návštěvu lékaře museli vyčlenit prostor v práci, zhoršuje bolesti hlavy. Telemedicína tudíž pro pacienty s migrénou představuje vhodnější alternativu terapie – nemusí nikam cestovat, nemusí si brát volno z práce, vše vyřeší v klidu z pohodlí domova.

Fyzický kontakt s pacientem nepotřebujeme, stačí, aby řekl, kolik měl bolestí jaké intenzity, a jednou za tři měsíce si došel pro injekci biologické léčby.

Že se telemedicína pro léčbu migrény skutečně hodí, potvrzuje i doktor Tomáš Nežádal, předseda Czech Headache Society a vedoucí specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Praze. „Některé obory, jako třeba pneumologie a chirurgie, jsou samozřejmě fyzické – je tam potřeba fyzický kontakt, vyšetření, poslechnutí. U migrény je to jinak. Fyzický kontakt s pacientem nepotřebujeme, stačí, aby řekl, kolik měl bolestí jaké intenzity, a jednou za tři měsíce si došel pro injekci biologické léčby, jinou medikaci případně pošleme.“ To ovšem platí pro pacienty, kteří již mají diagnózu migrény potvrzenou, v opačném případě je vyšetření lékařem nutné, aby se vyloučily jiné příčiny, jako je poranění nebo nádorové onemocnění.

Odborná péče klíč k úspěchu

Migréna je závažné neurologické onemocnění, kterým trpí asi 12 procent populace. Projevuje se sérií vážných příznaků, jež mohou pacienta zcela paralyzovat. Nejčastější je pulzující bolest hlavy, kromě ní se objevuje nevolnost a zvracení, citlivost na světlo a zvuky, celková únava. Časté bolesti hlavy jsou velmi omezující, nesou s sebou sníženou práceschopnost, diagnóza však bývá bohužel podceňována. Jak zdůrazňuje doktor Nežádal, je zásadní, aby se člověk s migrénou dostal do péče odborníka, který ji dokáže správně diagnostikovat a nabídnout vhodnou léčbu.

Odborníka se mohou pacienti zdarma zeptat na vše, co je v souvislosti s migrénou trápí, a odpověď by měli dostat do 48 hodin.

Na území Česka aktuálně funguje 31 specializovaných center nabízejících péči především pacientům se středně těžkou a těžkou migrénou. Rozpoznat, o jakou migrénu se jedná a co by na ni mohlo nejlépe zabírat, pomůže právě zmiňovaná online poradna fungující jako praktický rozcestník. „Zdravotní stav pacienta je posouzen odborníkem, který ho může doporučit k nejvhodnějšímu specialistovi,“ vysvětluje doktor Nežádal. Odborníka se mohou pacienti zdarma zeptat na vše, co je v souvislosti s migrénou trápí, a odpověď by měli dostat do 48 hodin. Ta může zahrnovat i doporučení na osobní návštěvu lékaře, objednání poblíž bydliště pacienta zajistí sestřička.

Neztrácet naději

Na online poradně, která je dostupná na webu Linkaomigréně.cz, najdou ale pomoc i pacienti, kteří už migrénu diagnostikovanou mají a chtějí například zjistit, jaké možnosti léčby jsou ještě dostupné.

„Najít vhodnou léčbu migrény je někdy zdlouhavé, možností je ale dnes již hodně i pro těžké pacienty. Je potřeba se nevzdávat. Důležité je být v péči správného lékaře – tím může být neurolog, praktik nebo specializované centrum. Telemedicína umí s tímhle pomoci,“ potvrzuje doktor Nežádal.

Související…

Pandemie migrénu zhoršuje až u 70 procent pacientů, říká Rýza Blažejovská
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Linkaomigréně.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...