fbpx

Vitamin C je dlouhodobě považován za základní ingredienci v péči o pleť. Představuje silný antioxidant, který pokožku posiluje, zpevňuje, revitalizuje a omlazuje

Zveřejněno: 17. 3. 2021

Kyselina askorbová neboli vitamin C zabezpečuje růst, vývoj a opravu tkání v celém těle. I když je tento antioxidant bohatě zastoupen v kůži, lidské tělo jej nedokáže přirozeně produkovat. Proto je odkázáno na jeho externí příjem, který lze zabezpečit stravou, doplňky a kosmetickými přípravky. Vědecké studie uvádějí, že lokální aplikace vitaminu C přes kůži je 20krát účinnější než jeho přísun přes zeleninu, ovoce či vitaminové preparáty.

Jak céčko funguje v kosmetice

Vitamin C je dlouhodobě považován za základní ingredienci v péči o pleť. Představuje silný antioxidant, který pokožku posiluje, zpevňuje, revitalizuje a omlazuje.  

Mezi jeho hlavní výhody patří:
- ochrana pokožky před UV zářením
- vyrovnání tónu pleti
- podpora produkce kolagenu

Nevýhodou kyseliny askorbové je vysoká nestabilita. Pokud je vystavena teplu, světlu, vzduchu či nevhodným látkám, časem se rozpadne. Aby se zabránilo její oxidaci a deaktivaci, míchá se s jinými antioxidanty a dalšími aktivními látkami, které zintenzivňují její schopnosti.

Nejlépe funguje s vitaminem E a kyselinou ferulovou. Společně se snadno a rychle absorbují, viditelně redukují známky stárnutí, pokožku rozjasňují a chrání před volnými radikály. Vitamin C se dobře kombinuje také s vitaminem B a kyselinou hyaluronovou. Vzduchotěsné a neprůhledné obaly stabilizují jeho účinky a chrání ho před vnějšími vlivy.

Náš tip

Sérum proti vráskám – zpevňující
Vysoce koncentrovaná dávka intenzivně působících aktivních látek pokožku okamžitě hydratuje, zklidňuje a zlepšuje její strukturu. 

dulce1

 

Vyhlazuje vrásky včetně výrazových linek. Sérum zanechává pleť vypnutou, hladkou se zdravým mladistvým vzhledem.

Více informací ZDE.

Různé formy, různé účinky

V kosmetických přípravcích se kyselina askorbová používá v liposomální formě a ve formě derivátů. Liposomální vitamin C je chráněn přírodními tuky – liposomy, které až dvacetinásobně zvyšují jeho vstřebatelnost a více než z 90 % přístupnost k buňkám.  

K nejčastěji používaným derivátům patří:
* Askorbyl palmitát
zesvětluje pokožku, podporuje produkci kolagenu, má protizánětlivé vlastnosti, chrání proti UV a UVB záření, snižuje zarudnutí. Nevýhodou je, že se špatně vstřebává.
* Askorbyl glukosid
sjednocuje tón pleti, zesvětluje skvrny a zabarvení. Proniká do hlubších vrstev kůže.
* Askorbyl fosfát hořečnatý
má rozjasňující a antioxidační schopnosti a jemnou konzistenci. Přidává se do pleťových masek, tělových krémů a krémů proti stárnutí.
* Askorbyl fosfát sodný
vykazuje silné antibakteriální vlastnosti. Přidává se do přípravků pro aknózní a problematickou pleť.
* Tetrahexyldecyl-ascorbát  
patří mezi nejúčinnější a nejdražší deriváty. Extrémně dobře chrání pokožku a účinně a zpomaluje viditelné známky stárnutí. Je součástí krémů, emulzí a masek s anti-age efektem.
* Kyselina 3-0 ethyl askorbová
je nejnovějším a nejefektivnějším derivátem vitaminu C.  Snadno proniká do kožních buněk. Má silné antioxidační vlastnosti. Poskytuje ochranu před fotostárnutím, volnými radikály a dalšími agresory životního prostředí. Zastavuje hyperpigmentaci. Pokožku rozjasňuje a vyrovnává její tón. Významně zlepšuje strukturu kožních buněk a celkový stav pokožky. Potlačuje viditelné známky stárnutí včetně vrásek a jemných linek. Pokožku udržuje hladkou, pružnou a zdravou. Inhibuje tvorbu otoků. Také pomáhá v boji proti zánětlivým lézím a akné. Stahuje zarudnutí a jizvy po akné.

Náš tip

Denní pleťová esence – rozjasňující
Pleťový koncentrát ve spreji s vysokým obsahem stabilizovaného vitaminu C, vitaminu E, kyseliny ferulové a ectoinu pro zachování zářivé pokožky. Unikátní složení zabezpečí rozjasněný a zdravý vzhled.

dulce2

Pokožce dodá přirozenou pružnost a pevnost. Chrání ji před UV zářením a oxidačním stresem, pomáhá zastavovat záněty. Stimuluje tvorbu vlastního kolagenu, čímž zpomaluje proces stárnutí. Účinná kombinace aktivních složek zmírňuje výskyt pigmentových skvrn a harmonizuje nerovnoměrné zabarvení kůže.

Více informací ZDE.

Kosmetické přípravky obsahují různé koncentrace vitaminu C. Obecně se pohybují ve škále od méně než 5 % až do 30 %. Výzkumy ukazují, že nejúčinnější jsou koncentrace v rozmezí od 10 % do 20 %.

Náš tip

Krém proti vráskám s kyselinou hyaluronovou a Q10
Omlazující pleťový krém redukuje viditelné projevy stárnutí včetně vrásek. Je bohatý na vzácné oleje a další cenné ingredience, které obnovují kožní buňky.

dulce3

 

Krém zlepšuje pevnost a pružnost pleti. Poskytuje ochranu před UV zářením a hyperpigmentací.

Více informací ZDE.

11 důvodů, proč pokožku dopovat vitaminem C

I. Pro všechny typy pleti a věkové kategorie
Vitamin C je silný přírodní antioxidant. V dermatologii a kosmetice se používá lokálně za účelem léčby či prevence. Je vhodný pro všechny typy pleti. Alergické reakce na jeho použití jsou velmi vzácné.

II. Hydratace
Vitamin C má zvláčňující účinek. Snižuje transepidermální ztrátu vody a umožňuje pokožce lépe zadržovat vlhkost.

III. Rozjasnění
 
Vitamin C vyrovnává pigmentaci, má vyhlazující a exfoliační účinek. Pokožka je tak zářivější a působí mladistvým dojmem.

IV. Snížení zarudnutí, vyrovnání tónu pleti
Vitamin C léčí širokou škálu zánětlivých stavů kůže. Potlačení zánětu a odstranění zarudnutí přispívá k rovnoměrnému zbarvení pokožky.

V. Zastavení hyperpigmentace, zesvětlení
Vitamin C zastavuje produkci kožního barviva melaninu. Ten odpovídá za tvorbu pigmentových a stařeckých skvrn. Navíc pokožku zesvětluje.

VI. Odstranění kruhů pod očima
Vitamin C vyhlazuje, hydratuje a zesvětluje kůži pod očima. 

VII. Podpora produkce kolagenu

Vitamin C zvyšuje produkci kolagenu. Při jeho nedostatku pokožka předčasně stárne.

VIII. Posílení pokožky

Vitamin C zlepšuje elasticitu a pevnost - při klesajících hodnotách kolagenu pokožka ochabuje.   

IX. Ochrana před stresory životního prostředí
Vitamin C zachytává volné radikály, které se nachází především v UV záření. Pokožku tak udržuje zdravou a zastavuje viditelné známky stárnutí.

X. Pomoc s léčbou zranění a popálenin
Vitamin C urychluje proces hojení. Ulevuje od zarudnutí.

XI. Zastavení zánětů, regenerace
Vitamin C bojuje proti zánětům a infekcím. Urychluje obnovu kožních buněk.

Náš tip

Denní sérum energizující – okamžitý efekt
Vysoce koncentrované účinné látky poskytují cílenou péči o unavenou a stresovanou pleť vyžadující nadstandardní přístup.

dulce4

 

S okamžitým efektem jí dodávají potřebnou energii a ochranu. Sérum pokožku okamžitě vypíná, hydratuje a redukuje příznaky únavy. 

Více informací ZDE.

Kdy a jak ještě používat vitamin C

Kosmetiku s vitaminem C je vhodné používat dvakrát denně, ráno i večer. V průběhu dne pokožku chrání před negativními vlivy UV záření. Přes noc ji vyživuje, regeneruje a opravuje. Při aplikaci dodržujte produktová doporučení. Přípravek vždy nanášejte na vyčištěnou pleť.

Pokud upřednostníte sérum, před použitím jej nezapomeňte protřepat. Ošetření pleti doplňte o další doporučovanou kosmetiku, která zintenzivní působení aktivních látek. Při výběru produktů dbejte na jejich kvalitu a hlídejte datum spotřeby. Pokud obsah přípravku ztmavl nebo změnil barvu, vitamin C pravděpodobně oxidoval. 

S láskou Dulcia natural

Související…

Co všechno dokáže životodárný nektar od včel? Omlaďte pleť medem
Natalie A. Rollko

foto: Dulcia natural, zdroj: Dulcia natural

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...