fbpx

Z obav před bolestnou zkušeností by se měl každý, kdo zánět močových cest prodělal, chránit. Způsob je poměrně snadný: dodržovat pitný režim, tedy vypít přibližně dva a půl litru tekutin denně

Zveřejněno: 2. 3. 2021

Ženy vědí, o čem je řeč. stačí lehce prochladnout a urputná intenzivní bolest jasně signalizuje, že je problém. Vzhledem k fyziologickému uspořádání těla (ženy mají kratší močovou trubici) se s touto nepříjemnou infekční nemocí setkají opakovaně, dokonce až jednou ročně.

Udeří bez varování

Křeče v podbřišku, pálení při a nucení na močení, bolest. Jasné příznaky, které potřebují zásah lékaře. Ten odebere vzorek moči a nasadí na základě mikrobiologického rozboru účinná antibiotika. Ta dokáží rychle zvládnout bakterie, které zánět způsobují.

Opatrně s nastydnutím i stykem

Nejčastějším důvodem vzniku zánětu močového měchýře a močových cest je nachlazení, nevhodný pitný režim, ale ohrožení jsou i lidé, kteří trpí cukrovkou, protože vylučování cukru močí osladí prostředí močových cest, a tím se rozvíjí pole působnosti bakteriím.

Ženy budou možná smutné, ale omezit používání parfémů, deodorantů a parfemovaných vod na intimní partie, mohou významně usnadnit život.

Stejně tak rizikový sexuální styk, nedostatečná hygiena, potlačování močení a hormonálně vyhrocená životní období ženy (těhotenství a menopauza) patří k rizikovým situacím, kdy se potíže s močovými cestami mohou projevit.

Zkušený ví, jak se chránit

Z obav před bolestnou zkušeností by se měl každý, kdo zánět močových cest prodělal, chránit. Způsob je poměrně snadný: dodržovat pitný režim, tedy vypít přibližně dva a půl litru tekutin denně (ideálně neperlivých vod), proložit je přírodními ovocnými šťávami a minerálkou.

Rozhodně nezadržujte zbytečně moč, vyvarujte se prochladnutí. Na podbřišek a záda si můžete přikládat bederní pásy nebo teplé obklady. Vybírejte zásadně bavlněné spodní prádlo, důsledně dodržujte hygienu a zvýšenou pozornost věnujte návštěvám bazénů a veřejných koupališť. To jsou místa, kde se můžete infikovat nejčastěji.

Bylinky a hygienické potřeby

Ženy budou možná smutné, ale omezit používání parfémů, deodorantů a parfemovaných vod na intimní partie, mohou významně usnadnit život. Plavání, stejně jako jiný pohyb, dodá energii, posiluje odolnost, ale zároveň kontakt s případnými infikovanými osobami zvyšuje možnost nákazy. Po každé návštěvě bazénu se pečlivě osprchujte a převlečte do suchého prádla.

Když si připravíte do termosky odvar z některých doporučených bylinek (bříza, jehlice trnitá, kontryhel, přeslička, rybíz černý, truskavec, vrbovka, zlatobýl, medvědice, tužebník), určitě nic nezkazíte.

Tip: Víte, že až 60 % zdravotních potíží může vyřešit tzv. lékař online? Profesionální doktor z klinik EUC reaguje do 30 minut, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Související…

Tohle fakt není inzerát: Přelomový lék na obezitu umí snížit hmotnost o 20 procent
Jan Handl

foto: EUC, zdroj: EUC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...