fbpx

Magazín americké Asociace pro psychologické vědy sestavil "žebříček" objevů, které obor lidské duše učinil v roce 2020. Zásadní je, proč a jak vnímáme fake news, ale i třeba poznatek o tom, proč televize dětem před spaním nevadí

Zveřejněno: 27. 1. 2021

Americká Asociace pro psychologické vědy (APS) vyhlásila nejdůležitější objevy za rok 2020. Mezi významné poznatky patří například ten, že psychická vyrovnanost může zvýšit odolnost vůči chřipce. A také fakt, že pokud hrají děti násilné hry, nedělá to z nich ještě automaticky agresory, jak mnoho lidí předpokládalo. Jaké významné objevy tedy psychologie v roce 2020 učinila?

1. Vůně partnera vás ukolíbá ke spánku

Pokud si chcete dopřát kvalitní spánek, nemusíte před spaním počítat ovečky. Stačí mít jenom pyžamo vašeho partnera pod polštářem. Nový výzkum ukázal, že vůně partnera zlepší kvalitu vašeho spánku. A to i přesto, že partner není zrovna vedle vás v posteli.

Pokud se chystáte třeba na služební cestu a chcete se dobře vyspat, vezměte si s sebou místo svého pyžama spíše partnerovo.

Vědci tvrdí, že partnerova vůně má stejný efekt jako melatoninový doplněk stravy na zkvalitnění spánku. Takže, pokud se chystáte třeba na služební cestu a chcete se dobře vyspat, vezměte si s sebou místo svého pyžama spíše partnerovo. Samozřejmě nevyprané.

2. Kdo střílí ve Fortnite, nezlobí

Letošní protipandemická opatření omezila spoustu aktivit pro děti. Ty se proto začaly stýkat s kamarády ve virtuálním světě a hrály s nimi online hry. Některé si zvlášť oblíbily násilné počítačové hry. Pokud je některé dítě agresivní, ostatní to často přičítají hraní nevhodných her.

Ukazuje se ale, že opak je pravdou. Násilné hry nemají spojitost s agresívním chováním dětí. Pravda je navíc taková, že nyní, když je sociální vyžití omezené, tak i „hraní online“ pro děti znamená důležitý zdroj socializace a oddychu. Takže jim to můžeme s klidným srdcem dopřát.

3. Nebrouzdejte sítěmi bezmyšlenkovitě

Lidé si obecně myslí, že sdílení fake news na sociálních sítích je tak úspěšné díky tomu, že lidé nedokážou rozlišit, co je pravda a co není. Ale ukazuje se, že lidé jsou jenom líní přemýšlet o obsahu zprávy, a jednoduše pošlou vše rutinně dále.

Proto je důležité, aby si lidé na sociálních sítích osvojili jiné chování, které nebude tak zbrklé a umožní čas na vstřebání každé přečtené zprávy. Jedině tak lze podle autorů studie šíření nepravd zastavit.

4. Pandemie není příčina rozvodovosti

Brali se z čisté lásky. A pak přišel covid-19, což je stresor, který se dá přirovnat k přírodní katastrofě. Jak jsou na tom manželství v době pandemie? Podle psychologů nelze říct, zda se lidé kvůli nemoci covid-19 rozvádějí častěji. Dá se ale s jistou pravděpodobností předpovědět, že páry, kterým to neklapalo již předtím, se rozvedou. A pokud patří manželská dvojice do nízkopříjmové skupiny, tak se šance, že půjdou od sebe, podle psychologů ještě zvýší.

5. Výstraha ublíží víc než seriál

Díváte se na seriál a před začátkem pořadu je upozornění, že možná uvidíte záběry, které by vás mohly rozrušit. Takovému varování nevěnujete pozornost, ale lidi, kteří mají za sebou nějakou traumatickou zkušenost, to může vyděsit mnohem více než samotný obsah.

Místo toho, aby se lidé se svojí bolestivou vzpomínkou pomalu vyrovnávali, mají před očima připomínku, že „následující obsah není pro slabé povahy“, čímž jsou vlastně ze společnosti vyčleňováni. Takže vědci radí, pryč s takovými upozorněními.

6. Nešťastní lidé trpí častěji chřipkou

Někteří lidé jsou kvůli onemocnění dýchacích cest v nemocnici, další jsou bez příznaků. Není úplně jasné proč, ale ví se, že lidé z rizikových skupin jsou k těžšímu průběhu náchylnější. Výzkum se zaměřil na psychologické faktory, které zvyšují pravděpodobnost k chřipce.

Ukázalo se, že pokud na tom nejste psychicky dobře, můžete také častěji chytit chřipku.

Tým vědců provedl během 30 let několik studií o vlivu nezdravého životního stylu, který zahrnuje kouření nebo nedostatek pohybu, společně s emocionálními stresory, mezi něž patří třeba izolace od ostatních lidí nebo hádky a konflikty. Ukázalo se, že pokud na tom nejste psychicky dobře, můžete také častěji chytit chřipku. Tato studie může naznačovat, že stejné psychologické faktory mohou zapříčinit závažnější průběh onemocnění covid-19.

7. Ukázněné děti spí dobře i po televizi

Je večer. Těšíte se, že dítě rychle usne a vy se konečně můžete podívat na dlouho odkládaný film. Ze dveří ale stále vykukuje hlavička s tím, že ještě nechce spát. „Asi jsme mu neměli před spaním pouštět televizi,“ říkáte si.

Nemějte výčitky, americký výzkum zjistil, že pokud se dítě dívá před spaním na pohádky nebo filmy, tak to nemusí být příčina špatného spánku. Ten mají jedině děti dívající se na televizi před spaním a zároveň trpící poruchami pozornosti.

8. Jste šťastní? Budete i zdraví!

Lidé, kteří vedou spokojený život, mají podle výzkumu mnohem nižší šanci na problémy se srdcem nebo s imunitním systémem než ostatní méně vyrovnaní lidé. Pokud zrovna nejste šťastní, vědci sestavili 12týdenní program relaxace a mindfulness, který vás ke spokojenosti a následnému zdraví dostane.

9. Fake news pomáhají stavět svět dle představ

A ještě jeden bod k dezinformacím. Lidé chtějí mít svět v ideální struktuře, a pokud takový není, chtějí si ho tak alespoň vyobrazit. Někteří více než jiní. Například v případě politiky mají lidé s potřebou pevného světového řádu tendenci věřit fake news o jejich politickém neoblíbenci.

Podle vědců je to jen jakási další forma politické náklonnosti. Pokud ve společnosti hrozí nějaká změna sociální struktury (třeba po parlamentních volbách), je jasné, že nárůst důvěry v dezinformace může být jenom důsledkem přání lidí, aby stávající struktura zůstala uchována.

Související…

Čtyři způsoby, jak se začít zase vnímat tak, jak jsme se vnímali před pandemií
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Association for Psychological Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...