fbpx

Virus covid-19, známý také jako koronavirus, nyní rozhořčil životy mnoha milionů lidí. Abychom zpomalili a zabránili šíření epidemie, byla téměř po celém světě zavedena omezení a regulace, přestože koronavirus a jeho nová mutace jsou stále přítomny v našich životech a způsobují nemoci a smrt

Zveřejněno: 13. 1. 2021

Snad jedním z největších problémů je, že nemůžete vypočítat, kdo je tímto virem postižen. Existují lidé, kteří to prožívají zcela asymptomaticky, jsou lidé, kteří se dostanou do velmi, velmi vážného stavu, a bohužel existují i ​​úmrtí. Na začátku vzniku covid-19 jsme zjistili, že touto chorobou jsou nejvíce postiženy starší a chronicky nemocné věkové skupiny, ale nyní vidíme, že si nemoc nevybírá, napadá i mladé, zdravé organismy.

Epidemie přinutila vlády, aby přijaly předpisy omezující volný pohyb osob a udržující jejich osobní vztahy. To je samozřejmě rozumné a srozumitelné, protože nikdo nechce, aby někdo z jejich rodiny dostal tento virus. Strach je pochopitelný, protože svět nyní čelí útoku, který byl dosud neznámý. Šíření epidemie lze zastavit, pouze pokud navážeme co nejméně osobních kontaktů s dalšími lidskými bytostmi.

Práce a učení v domácím prostředí nejsou snadné, když například žijeme v hlučném či rušném prostředí, nebo když děti a sourozenci dělají hluk, protože to snižuje naši schopnost soustředit se.

Ve většině zemí byly noční kluby uzavřeny a restaurace nelze otevřít obvyklým způsobem. Školy přešly na digitální vzdělávací systém a mnoho společností pracuje v systému home office. Rovněž čelíme různým obtížím, pokud jde o digitální vzdělávání. Práce a učení v domácím prostředí nejsou snadné, když například žijeme v hlučném či rušném prostředí, nebo když děti a sourozenci dělají hluk, protože to snižuje naši schopnost soustředit se a umožňuje nám věnovat menší pozornost učebnímu plánu nebo úkolu.

Dobře strávený čas

Rodinné oslavy, narozeniny a večírky lze pořádat jen ve velmi malém rodinném kruhu. Protože jsme nuceni trávit mnohem více času v našich domovech, v uzavřených zdech, zkusme najít kvalitní zapojení pro sebe a své rodiny. Sport, čtení, deskové hry, kreslení, malování, vaření jsou kreativní a vývojové aktivity, a přestože jsou tělocvičny zavřené, stále se nemusíme vzdát cvičení, můžeme dokonce cvičit a pohybovat se v obývacím pokoji. Samozřejmě můžeme vyrazit na túru a přitom dodržovat opatření. Pokud to ale není možné, nebo jsme nuceni karanténovat jen kvůli viru, může být jistě nudné a frustrující být uzamčen. Pojďme se podívat na naše oblíbené seriály, filmy, poslouchat naši oblíbenou hudbu a najít něco, co můžeme trochu udělat, abychom vyřešili napětí způsobené vězením.

Podle průzkumů se díky epidemii koronaviru v této době staly mnohem populárnější společnosti poskytující streamovací služby, jako je YouTube, Netflix, Spotify. Aby však film nebo hudba poskytly skutečný zážitek, je velmi důležitý dokonalý zvuk. Použití kvalitních reproduktorů a zesilovačů může být ideální pro sledování filmů nebo poslech hudby, ale pokud akustika v dané místnosti není dostatečná, můžeme být zklamáni. Můžeme dostat hlučný, ozvěnový, zmatený zvuk, který po chvíli může vést k únavě uší a bolestem hlavy. Proto raději vypneme hudbu, vypneme film a místo zábavy se pak staneme dokonce nervóznější, napjatější a nevrlejší. Ale i pro to existuje řešení!

Pokud hledáte opravdu efektivní řešení, kupte si akustické panely pohlcující zvuk, které jsou vyrobeny speciálně pro tento účel.

Minimalistický design je v domácí dekoraci stále populárnější, ale zvukově není ideální. Prázdné, holé, tvrdé stěny odrážejí zvuky, což výsledný poslech zhoršuje. Umístěte na stěny, tapety, sádrokarton, police, nástěnné dekorace vyčnívající ze zdi, ale pokud hledáte opravdu efektivní řešení, kupte si akustické panely pohlcující zvuk, které jsou vyrobeny speciálně pro tento účel. Povrchy oken jsou také problémové oblasti, protože propouštějí vnější hluk, což může být velmi nepříjemné, když sledujete film nebo si chcete v noci odpočinout.

Akustické závěsy

Zatemňovací závěsy pohlcující zvuk, které významně snižují pronikání nežádoucího hluku do našeho domu, jsou skvělé pro snížení hluku. Krokové zvuky lze ztlumit kobercem, jímž můžeme pokrýt celý povrch podlahy. Již existují i rohože absorbující zvuk. Správný zvuk je také důležitý při sportování doma, protože hudba a pohyb jsou mimořádně dobrou kombinací. Výzkum ukázal, že díky hudbě je trénink mnohem intenzivnější a efektivnější a hudba na nás má motivační účinek. Ale nezáleží na tom, jak hudba zní! Pokud je v místnosti spousta odrazů, bude zmatený zvuk při sportu velmi nepříjemným zážitkem. Proto i zde stojí za zvážení, jaké metody můžeme použít ke zlepšení akustiky. Samozřejmě je také dobrým řešením koupit si kvalitní sluchátka a poslouchat hudbu nebo film jejich prostřednictvím.

Pokud chcete výsledek ještě efektivnější, můžete také umístit na strop panely pohlcující zvuk.

Existují lidé, kteří přísahají na klidný, tichý a harmonický odpočinek, rádi se krčí ve svém oblíbeném křesle s dobrou knihou a ponoří se do svého oblíbeného románu nebo příběhu. Ale pokud zdi zazvoní od křiku a hluku hlasitých sousedů, rozhodně brání pokojnému čtení a cestě v naší představivosti. I v tomto případě může být velmi užitečné tlumit hluk na stěnách a površích oken vhodnými metodami. Pokud bušící kroky lidí, kteří žijí nad námi, způsobují, že naše dny jsou hořké, můžeme umístit panely pohlcující zvuk na strop, čímž tyto nepříjemné zvuky omezíme. Dobrým řešením jsou také zavěšené stropy. Pokud však chcete výsledek ještě efektivnější, můžete umístit na strop také panely pohlcující zvuk.

Nedovolme, aby nás koronavirus přemohl. Přestože se nyní zdá, že bychom se tohoto agresivního nepřítele mohli ještě dlouho zbavovat, doufejme, že se díky očkování a omezujícím opatřením situace zlepší a naše životy vylepší.
Možná se jednoho dne můžeme znovu vrátit k normálnímu životnímu koloběhu, ale mezitím se snažme užitečně a zábavně využít čas, který jsme nuceni trávit uvnitř mezi čtyřmi stěnami.

Související…

Úspěšné české Slow Radio snímá blahodárné zvuky od rybníka
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Perfect Acoustic

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...