fbpx

V souvislosti se sportem se čím dál tím častěji mluví o riziku skupiny chronických neurodegenerativních onemocnění, běžně označovaných jako demence. A objevuje se stále větší množství důkazů o tom, že příčinou tohoto onemocnění mohou být i malé, ale často opakované otřesy mozku

Zveřejněno: 4. 2. 2021

Několik známých hráčů z anglického fotbalového týmu, který vyhrál v roce 1966 mistrovství světa, se podle britského zpravodajského serveru The Guardian potýká s demencí a na vině je prý fotbalový míč. Podle vědců nastává čas, aby se ve fotbale zakázalo do 18 let hlavičkování. U těch fotbalistů, kde se to už nestihlo, by se měl pečlivě vliv této činnosti na lidský mozek sledovat.

Zdá se, že problém fotbalu nejsou jen velké srážky, které končí tím, že jsou hráči odnášeni z hřiště nebo rovnou převezeni do nemocnice. Zákeřné jsou i malé každodenní kolize. Aktuální vědecký výzkum neurologů z Bostonské univerzity odhalil, že jedna konkrétní forma demence, známá jako chronická traumatická encefalopatie, zkráceně CTE, se může rozvinout mezi těmi, kteří v rámci svých rutinních činností pravidelně podstupují malé otřesy mozku.

Studie ukazují, že hlavičkování fotbalového míče, a to dokonce i jen 20 hlaviček, způsobuje okamžité a měřitelné změny ve fungování mozku.

Samozřejmě nemusí jít jen o hlavičkování při evropském fotbale. Loňský výzkum vědců Bostonské univerzity, který se věnoval vlivu amerického fotbalu na hráče, potvrdil, že 3,5 roku holdování tomuto na nárazy bohatému sportu zdvojnásobuje šanci na demenci ve vyšším věku hráče.

První známý případ

Jeff Astle, člen anglického fotbalového týmu z mistrovství světa v roce 1970, se stal prvním britským fotbalistou, u kterého bylo v roce 2014 potvrzeno, že zemřel na CTE. Fotbalista přitom zemřel už v roce 2002 ve svých 59 letech. Astleova dcera, u níž Astle dožíval, pak navrhla, aby hlavičkování bylo minimálně v žákovských týmech zakázáno. A její snažení nese v Británii první výsledky.

V Británii se na fotbalových trénincích dětí pod 12 let nesmí hlavičkovat teprve necelý rok.

Nynější studie ukazují, že hlavičkování fotbalového míče, a to dokonce i jen 20 hlaviček, způsobuje okamžité a měřitelné změny ve fungování mozku. Výsledky byly potvrzeny už ve více studiích a jsou v souladu s výzkumem dopadů jiných sportů, jako je třeba jízda na horském kole po nerovném terénu.

Ve velké studii vědců univerzit a zdravotnických institutů z Glasgow, která probíhala mezi bývalými profesionálními fotbalisty ve Skotsku, se ukázalo, že fotbalistům jsou častěji předepisovány léky proti demenci, že na demenci častěji umírají a že mají pětinásobně vyšší riziko rozjetí Alzheimerovy choroby. Tato zjištění nakonec přiměla fotbalové asociace, aby změnily pravidla a pokyny pro mládežnický fotbal. V USA k tomu došlo už před pěti lety, v Británii se na fotbalových trénincích dětí pod 12 let nesmí hlavičkovat teprve necelý rok.

Protihlavičková kampaň 

V listopadu roku 2020 byla v Británii zahájena nová osvětová kampaň s názvem Enough is ENOUGH, která vyzývá k radikálnímu zásahu do směřování fotbalu. Kampaň podpořili bývalí kapitáni anglického národního týmu Wayne Rooney a David Beckham, stejně tak legenda z roku 1966 Sir Geoff Hurst. Podle těchto hvězd by děti neměly hlavičkovat vůbec a i profesionální tréninky dospělých by měly tuto činnost výrazně omezovat.

Zatímco pozornost médií se do značné míry zaměřuje na tragédie fotbalových hrdinů postižených demencí, pro mládežnické hráče je to mnohem větší problém. Profesionálních hráčů je vzhledem k celkové populaci mizivý zlomek počítaný v tisícinách promile, ovšem v Anglii se fotbalu na pláccích věnuje polovina dětí ve věku 11 až 15 let. Pokud je pak dětem ve věku od 12 do 18 let povoleno hlavičkovat i na oficiálních trénincích, znamená to, že si mohou šest let legálně (a dále pak jako dospělí už zcela svobodně) ničit své mozky. Podle neurologů proto neexistuje žádný rozumný důvod, aby se zákaz hlavičkování v tréninku rušil už ve dvanácti letech.

Související…

Za alzheimera mohou chronický stres i "chytré" technologie, říká psychoterapeutka
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...