fbpx

V Česku se dá poprvé pomáhat psychiatrickým pacientům pomocí psychedelik. Ketamin se běžně používá jako anestetikum. Teď může být v asistované terapii podáván i pacientům s depresí

Zveřejněno: 29. 12. 2020

Vědecké studie po celém světě řadu let ukazují nadějný potenciál psychedelik pro léčbu duševních chorob. Průkopníkem tohoto směru se v Česku stala psychedelická klinika Psyon, která svoji činnost zahájila v lednu tohoto roku. Po získání statutu zdravotnického zařízení a všech dalších potřebných povolení nyní Psyon začíná nabízet ketaminem asistovanou terapii (KAP). KAP je zatím dostupná pacientům s diagnostikovanou depresí.

Psychedeliky asistovaná psychoterapie je novým přístupem v péči o duševní zdraví. Americká Food and Drug Administration označila psychoterapii asistovanou látkami (MDMA u posttraumatické poruchy, psilocybin u deprese) za průlomovou v oblasti péče o duševní zdraví.

Anestetikum jako antidepresivum

Psyon od prosince nabízí ketaminem asistovanou terapii, která se ukazuje jako nadějná alternativa k dosud obvyklým metodám léčby deprese. Ketamin je jediná látka s psychedelickými vlastnostmi, která má robustní klinický účinek založený na evidenci a její klinické využití je zároveň legální. Ketamin je běžně využívaný k chirurgické anestezii, a to především u dětí.

Facilitovaná psychoterapie může klientům pomoci nahlédnout na vlastní emoční, kognitivní i konativní vzorce a postupem času je změnit směrem k trvalejší adaptivnější změně.

V případě léčby deprese je používána nízká dávka ketaminu, která nevede k navození umělého spánku. Takto je ketamin v posledních 20 letech využívaný v USA a EU v terapii depresivního onemocnění. Jeho účinnost u deprese je dokumentována mnoha vědeckými studiemi. Představuje tzv. rychlé antidepresivum, což znamená, že se až u 50 procent pacientů dostaví antidepresivní efekt v den podání a trvá v průměru asi pět dní.

Nezávislost na lécích

Aby byl efekt ketaminu u pacientů s depresí dlouhodobý, spojují terapeuti Psyonu výhody psychoterapeutické léčby s plným využitím biologicky podmíněného antidepresivního působení. KAP proto nabízí účinnou cestou posílení psychoterapie ve směru dlouhodobé změny, kterou samotný ketamin už z podstaty svého krátkého působení většinou nemůže nabídnout.

„Tato takzvaná facilitovaná psychoterapie může klientům pomoci nahlédnout na vlastní emoční, kognitivní i konativní vzorce a postupem času je změnit směrem k trvalejší adaptivnější změně. To představuje hlavní očekávanou výhodu oproti pouhé aplikaci subanestetických dávek ketaminu, v rámci které antidepresivní efekt odeznívá do týdne,“ vysvětluje podstatu KAP psychiatr a výzkumník profesor Jiří Horáček, jeden ze zakladatelů kliniky.

KAP v Psyonu zahrnuje několik přípravných a integračních sezení bez látky a mezi nimi vždy jedno sezení s ketaminem. Pacient je během sezení neustále v rukách lékařů a speciálně vyškolených terapeutů. Za projektem psychedelické kliniky Psyon stojí přední čeští vědci v oblasti duševního zdraví, neurovědci, lékaři a psychologové.

Související…

V Praze vzniká psychedelická léčebna. Za klinikou stojí přední vědci i terapeuti
Milada Kadeřábková

foto: Psyon, zdroj: Psyon

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...