fbpx

Inovativní pražská klinika se zaměřuje na problematiku psychedelik. V budoucnu je chce užívat během psychoterapie

Zveřejněno: 8. 2. 2020

LSD, MDMA, psylocybin. Látky, které byly desítky let na černé listině jako zakázané drogy, se opět vrací na scénu. V Praze nově vznikla klinika Psyon, první svého druhu v Evropě, která chce navázat na výzkum psychedelik z 60. let a do budoucna poskytovat psychoterapii s jejich využitím.

„Když čtete aktuální, ale i historické studie s psychedeliky, vidíte, že tyto látky mají spolu s psychoterapií velký potenciál. Pokud jste ještě navíc odborník, který vidí, že různé obtíže se pouhým slovem nebo prací s tělem léčí velmi obtížně, přirozeně chcete pro své klienty tu nejlepší možnou pomoc. A právě tu dle našeho názoru mohou v určitých případech psychedelika představovat,“ řekl Flowee spoluzakladatel kliniky Stanislav Milotínský.

Integrace náročné zkušenosti je oblast, se kterou si standardní psychiatrická zařízení v současné době příliš neumí poradit.

„Díky renesanci v psychedelickém výzkumu a novým studiím jsme uznali, že nyní nastal čas Psyon založit. Chceme ukázat, že má tato léčba smysl, a věříme, že se od nás budou další inspirovat.“

Změny v legislativě

Klinika sídlící v Praze na Bílé Hoře v současnosti nabízí psychoterapeutické konzultace v širokém spektru různých životních situací a obtíží a specializuje se právě na klinickou problematiku psychedelik. „To v současné době znamená především odbornou pomoc lidem, kteří mají komplikace v důsledku předchozího užití psychedelických látek. Tato takzvaná integrace náročné zkušenosti je oblast, se kterou si standardní psychiatrická zařízení v současné době příliš neumí poradit, protože k tomu nemají potřebně vyškolené odborníky,“ vysvětluje Milotínský.

Za projektem psychedelické kliniky stojí přední vědci v oblasti duševního zdraví, neurovědci, lékaři a psychologové.

Z psychedelik je zatím u nás legální pouze ketamin, který se využívá pro pomoc lidem trpícím rezistentními depresemi, posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) či úzkostnou poruchou. Odborníci však věří i v legalizaci dalších látek.

„V USA jsou desítky klinik, které nabízejí ketaminem asistovanou psychoterapii, a výhledově to máme v plánu i my. Ve světě dále probíhají velká klinická hodnocení jak u MDMA pro posttraumatickou stresovou poruchu, tak pro psilocybin na léčbu rezistentní deprese. Výsledky studií jsou zatím velmi slibné, a proto se třeba u MDMA očekává schválení léčebného užití pro PTSD v USA okolo roku 2022. U nás pak bude záležet na rychlosti implementace výsledků těchto klinických hodnocení do našich poměrů a legislativy,“ říká Milotínský.

Za projektem psychedelické kliniky stojí přední vědci v oblasti duševního zdraví, neurovědci, lékaři a psychologové v čele s profesorem Jiřím Horáčkem, náměstkem pro vědu a výzkum v Národním ústavu pro duševní zdraví.

Průlomová léčba?

Finančně pak Psyon podporuje investiční skupina Miton. „Výzkum psychedelik považujeme za extrémně důležitý. Může jít o mimořádně slibný směr v situaci, kdy věda v oblasti léčby duševních chorob nezaznamenává už desítky let žádné zásadní pokroky. Psyonu pomáháme jak finančně, tak po byznysové stránce. Nejedná se o klasickou investici s důrazem na finanční návratnost, ale o náš příspěvek k výzkumu,“ řekl Václav Štrupl, partner Mitonu.

Americká FDA (Food and Drug Administration) označila terapii asistovanou psychedeliky za průlomovou. Nezbývá tedy než věřit, že podobné úspěchy jako v zahraničí budou psychedelika slavit i u nás.

Související…

Psychedelika nás umí zbavit závislostí, nenávisti a agrese, říká Filip Záruba
Tereza Hermochová

zdroj: Psyon

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...