fbpx

Je dobré si projít některé otázky, které by vám potenciální zaměstnavatel položil. Pozor také na záludné dotazy, které uchazeče často zaženou do úzkých

Zveřejněno: 14. 10. 2020

Pro většinu z nás jsou pracovní pohovory velmi stresující záležitostí. A není se čemu divit, vždyť se třeba jedná o to vysněné místo, po kterém celý život toužíte. Abyste na pohovoru zazářili, je dobré se na něj připravit. Jak? Sestavili jsme pro vás seznam nejužitečnějších bodů, které vás jednoduše navedou.

Příprava

Ze všeho nejdříve se na pohovor připravte. Je dobré si projít některé otázky, které by vám potenciální zaměstnavatel položil. Pozor také na záludné dotazy, které uchazeče často zaženou do úzkých. A o jaké se jedná?

Mezi ty nejčastější patří:

  • Proč chcete pracovat pro naši firmu?
  • Proč zrovna vy jste ten nejvhodnější adept?
  • Co firmě můžete nabídnout?

Snažte se uvědomit si také vaše slabé a silné stránky. Jakmile budete alespoň zčásti připraveni, budete se cítit mnohem uvolněnější.

Přijďte včas a ve vhodném oblečení

Pohovor není založen pouze na správných otázkách a odpovědích, ale také na tom, jak se uvedete hned v úvodu. Proto buďte na místě včas. Ideálně přijďte o deset minut dříve.

Nemluvte o svých nadřízených v negativním smyslu. To je častá a základní chyba, kterou při pohovoru dělá velké množství uchazečů.

Také se ujistěte, že vaše oblečení je na pohovor vhodné, odložte džíny a trička stranou, teď jsou na řadě mnohem konzervativnější módní kousky, jako je kravata, oblek, sako, pro ženy halenka, kostýmek a podobně. Pamatujte, profesionální oblečení o vás vypoví skutečně hodně.

Nepomlouvejte

Během pohovoru bude pravděpodobně zmíněna i vaše minulá či současná práce. V žádném případě ji neshazujte, nemluvte o svých nadřízených v negativním smyslu. To je častá a základní chyba, kterou při pohovoru dělá velké množství uchazečů.

Pozor na sociální sítě

V dnešním světě vedeme dva životy, jeden reálný, druhý online. A právě sociální sítě jsou často vyhledávané potencionálními zaměstnavateli. Můžete mít skvělý životopis, dokonalý průvodní dopis, ale pokud máte na vašich sociálních sítích nevhodné komentáře, statusy či fotografie, negativního světla se zřejmě nezbavíte.

Ptejte se

Nebojte se otázek, zaměstnavatelé mají rádi, když se o jejich firmu někdo zajímá. Chcete vědět, jak vypadá běžný pracovní den v dané pozici? Zajímá vás kultura společnosti? Zeptejte se! Ovšem pozor, otázku ohledně platu si nechte až mezi ty poslední.

Hodně štěstí!

Související…

Skončí život ve městech? Během covidu si lidi zvykají na práci z domu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Vengo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...