fbpx

Vědkyně (či vědec), která se necítí být ani mužem, ani ženou, v blogu popisuje, co všechno se musí stát, aby nám bylo jasné, kým vlastně genderově jsme. Trans lidé to třeba v mozku mají někde "mezi"

Zveřejněno: 10. 2. 2021

Naše pohlaví, a tím i budoucí role, jsou nám přisuzovány už předtím, než se vůbec dostaneme na svět. Kluci zkrátka mají pindíka a holky pipinku. Podle toho se pak zařizuje dětský pokoj, nakupují oblečky, případně se vybere barva kočárku. Jenže s tím, jak se prohlubuje vědecké poznání, si už s takovýmhle dělením pohlaví nevystačíme. Objevuje se pohlaví nové, něco mezi ženou a mužem. A nám nezbývá, než si na ně pomalu začít zvykat.

„Předtím, než si stáhnete kalhoty, abyste se přesvědčili, jak to s vámi je, se podívejme na odlišnosti pohlaví z pohledu genetiky, neurobiologie nebo endokrinologie,“ říká Simón(a) D Sun, vědkyně a doktorandka, která působí v centru pro neurovědy Tsien Lab na New York University. Pokud se vám zdá to jméno trochu záhadné, vězte, že Simóne je sama trans ženou, zabývá se přitom neurologickými procesy v mozku.

Tato vědkyně (či vědec, jak kdo chce) došla k závěru, že se necítí být mužem ani ženou, a tak zůstala někde mezi. Protože jde ovšem o vědce či o vědkyni, nedalo jí to a svoje neutrální pohlaví dokázala nejenom vrstvou šminek na mužském obličeji, ale i pomocí opravdové vědy.

Na začátku není rozdíl

Chromozomy jsou známy už od konce 19. století. Dlouho se také ví, že ženy mají k dispozici sadu chromozomů XX a muži XY. Ovšem slet událostí při vývoji jedince může některým ženám s XX nadělit mužské žlázy a XY utvoří zase vaječníky. Takže se pohled na pohlaví začíná míchat.

I genetická žena může mít mozek, který se ženou dostatečně necítí.

Podle studie vědců z Buenos Aires, kteří dělali pokusy na myších embryích, není do šesti týdnů po oplození viditelný rozdíl mezi jedinci s chromozomy XX a XY. Pohlavní žlázy se začínají tvořit ze shluku buněk, který tvoří jakousi linii, a mají schopnost vytvořit jak varlata, tak vaječníky. Co se z oněch buněk vytvoří, závisí na genu SRY. Nikoliv na tom, jaké má jedinec chromozomy. Gen SRY má tu funkci, že stimuluje růst mužských pohlavních žláz. Na druhou stranu, pokud je gen nečinný, vyvinou se vaječníky.

Proces finálního pohlaví je asi tak složitý, jako projít videohrou až na konec. Takže se (dejme tomu) ženě, která vlastní odpovídající chromozomy XX a gen SRY u ní zůstal umlčen, vyvinou vaječníky. To ale není všechno, přecházíme na další úroveň hry. Ještě jsou ve hře další geny, konkrétně FOXL2. Pokud přestanou správně fungovat, ženské charakteristiky jsou upozaděny oproti mužským. Takže opět chybička na cestě k pohlaví.

Žena s mozkem muže

Další úroveň videohry je pohled z neurologického hlediska. I genetická žena může mít mozek, který se ženou dostatečně necítí. Mnoho studií mozku bylo doteď postaveno na dělení ženského XX mozku a mužského XY mozku. A statisticky se ve velké míře nedokázala najít žádná velká odlišnost. Pokud ale srovnáme například specifickou část mozku u žen, mužů a homosexuálních mužů, už nám vychází tři znatelné skupiny. 

„Propojení vlivu pohlaví, pohlavních chromozomů a fyzických rozdílů s mozkem je naprosto mimo mísu,“ říká Simón(a). Díky účasti trans lidí na výzkumu vědci rozšířili chápání struktury mozku v závislosti na pohlaví. Mozková činnost trans lidí byla někde mezi hodnotami typickými pro muže a ženy.

Od každého hormonu něco

Jako kdyby překonat úroveň genetiky a mozku nebylo dostatečně obtížné, objevuje se další výzva: hormony. Teorie okolo estrogenů a testosteronu známe. Jenže mužský hormon testosteron mají i ženy. A to i ženy s atributy ženství, které známe z časopisů o módě. Rozdíl mezi mužskými a ženskými hormony navíc není až tak výrazný, jak se myslelo.

Hladiny pohlavních hormonů se mohou lišit i podle toho, zda osoba vychovává dítě či nikoliv, a nepřímo tak mohou ovlivňovat chování rodičů.

Životní prostředí, sociální faktory a chování ovlivňuje produkci mužských i ženských hormonů, což se nesetkává s představou, že hormony také určují pohlaví. Ženský progesteron například hraje roli při sociálních situacích typicky vnímaných jako mužské záležitosti, například potřeba dominance a soutěživosti. A ženský hormon estrogen dokonce ovlivňuje chování při potřebě dominance, která je také vnímána jako mužská doména. Hladiny pohlavních hormonů se mohou lišit i podle toho, zda osoba vychovává dítě či nikoliv, a nepřímo tak mohou ovlivňovat chování rodičů. Muže stejně jako ženy.

Evoluční význam dalších pohlaví

I když se jedná jen o krátký přehled důkazů, které ospravedlňují, že binární pohled na pohlaví je zastaralý, stačí na to, abychom vzali v potaz ono „další pohlaví“. Můžeme ho nazvat třeba trans, neutrální nebo ono, oficiální pojmenování zatím není.

„Definovat sexuální identitu na základě uzákoněného chování nebo pohlavních znaků je ponižující. Moje zkušenost s neutrálním pohlavím mi osvětlila, že mužské nebo ženské pohlaví může mít celý soubor vzájemně se prolínajících znaků. Často se ukazuje, že neobvyklé a netypické jevy jsou podstatné pro další pokrok, jak už lidský nebo evoluční jako takový. Trans lidé jsou nepostradatelnou součástí naší planety,“ doplňuje Simón(a).

Související…

Sex je pouze pro sezdané heterosexuály, tvrdí anglikánská církev
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Scientific American

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...