fbpx

Zveřejněno: 9. 1. 2018

Současné příručky na štěstí a dosažení cílů jsou plné rad o pozitivním myšlení. Většina z nás však ví, že jen málokdy tyto návody opravdu fungují. V náročných situacích, kdy si příliš nevěříme, je prostě příliš těžké si nalhávat, jak jsme úžasní, schopní apod. Existuje tedy nějaká lepší cesta?

Když v roce 2015 vyhrála stárnoucí Roberta Vinciová nad hvězdou Serenou Williamsovou semifinálový turnaj na U. S. Open, přiznala se, že ve svůj úspěch nikdy nedoufala. V rozhovoru, který po zápase poskytla, však prozradila zajímavou věc, a to, že na výhru sice ani nepomyslela, během zápasu však zahodila všechny obavy a soustředila se jen na odpal: „V duchu jsem si stále opakovala, dej bod a na nic jiného nemysli. Zapomeň, že na druhé straně je Serena. Prostě odpal a běž. A pak jsem vyhrála,“ svěřila se.

Přístup Roberty je značně odlišný od toho, který nám doporučuje většina současných odborníků na úspěch. Jestliže máte pocit, že je něco nemožné a váš cíl je v nedohlednu, řeknou vám, že nejste dost pozitivní, a že když si nebudete věřit, vaše šance jsou mizivé. Zvítězila tedy Vinci pouhou náhodou, nebo tkví její úspěch ještě v něčem jiném?

uspech2

„V duchu jsem si stále opakovala, dej bod a na nic jiného nemysli.“

Zaměření na proces, ne na cíl 

Pozitivní myšlení někdy opravdu funguje, jestliže je ale vaše víra v úspěch malá jako zrnko písku, pak urputná snaha přesvědčit sebe sama o opaku pravděpodobně vaši úzkost ještě zvýší a vše vám znesnadní.

Někdy je tedy nejlepší cestou k dosažení cíle jednoduše zahodit veškeré představy a pouze se soustředit na danou činnost, krok za krokem. Ostatně to doporučuje i Timothy Gallwey ve své knize o psychologii sportu Vnitřní hra tenisu: „Když budete na výsledku své práce příliš lpět, bude vás to jen znervózňovat. Vy však svou snahu můžete kontrolovat a dělat to nejlepší, co dovedete, a to v každý okamžik.“

Urputná snaha škodí

Sarra L. Bengtsson z University of East Anglia ve svém článku uvádí, že čím větší je motivace k dosažení cíle, tím silnější jsou reakce mozku na chyby. Pokud tedy na úspěchu lpíte, každé vaše pochybení bude posilovat aktivitu v oblasti mozku, která je zodpovědná za pozornost a emoce. A právě to vás může zbytečně vyrušovat.

Naopak zaměření na danou činnost spíše než na cíl vám pomůže udržet mysl pod kontrolou. I zde tedy platí stokrát opakované pravidlo, že nejlepší je „žít přítomností“. Váš cíl je kdesi v budoucnosti. Tak na něj zapomeňte, jen udeřte do míčku a běžte.

foto: Profimedia, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...