fbpx

Kolik toho vlastně potřebujeme k tomu, abychom mohli spokojeně žít? Krize nám ukázala, že moc ne. Stačí nám zdraví, stabilní práce, střecha nad hlavou a svoboda

Zveřejněno: 3. 6. 2020

Ačkoliv se opatření přijatá kvůli pandemii začínají rozvolňovat, spousta z nás stále čelí vnitřnímu strachu. Krize přinesla ale i pár pozitivních maličkostí, na které bychom neměli zapomínat. Zde jsou čtyři z nich.

1. Ke štěstí nám stačí opravdu málo

Kolik toho vlastně potřebujeme k tomu, abychom mohli spokojeně žít? Krize nám ukázala, že moc ne. Stačí nám zdraví, stabilní práce, střecha nad hlavou a svoboda. Doba neomezených možností a blahobytu člověka snadno rozmazlí a dává mu falešný pocit, že potřebuje stále víc.

Do online podoby se dá přenést i kultura a vzdělávání. Důkazem jsou online divadelní představení, nejrůznější webináře či živá vysílání. Čtečka knih a stažení e-booku nám zase vykompenzuje návštěvy knihovny.

Více peněz, více materiálních radostí, více aut, více navštívených zemí i kaváren. Během karantény se pro mnohé z nás stala největším bohatstvím procházka v přírodě či vědomí, že naši nejbližší jsou v pořádku. Opravdu potřebujeme bujarý společenský život plný večírků a každodenní brunche s přáteli?

2. Téměř všechno můžeme vyřešit online

Digitalizace nabírá s krizí nový rozměr. Ukázalo se, že téměř všechno se dá vyřešit online – to je na jednu stranu celkem děsivé, ale na druhou úžasné. Nákup s potravinami si převezmeme od kurýra, oběd stejně tak, úřednické záležitosti vyřídíme online formou.

Do online podoby se dá přenést i kultura a vzdělávání. Důkazem jsou online divadelní představení, nejrůznější webináře či živá vysílání. Čtečka knih a stažení e-booku nám zase vykompenzuje návštěvy knihovny. Pro spoustu firem se stalo velkým zjištěním, že dokážou plnohodnotně fungovat i online. Někteří dojíždějící zaměstnanci zase objevili kouzlo home office a dojíždět za prací dvě hodiny denně jim najednou připadá zbytečné.

3. Cvičit se dá plnohodnotně i doma

Zavřená fitness centra. Katastrofa, nebo výzva k tomu, abychom konečně vyzkoušeli domácí cvičení? Spousta z nás objevila skvělá videa, začala cvičit pravidelněji a po čase zjistila, že cvičit doma je vlastně fajn. Ruku v ruce s tím jde i zdravá strava. Karanténa nás donutila brát do ruky vařečku častěji a zkoušet nové (a vesměs zdravé) recepty. Nad tím samozřejmě jásá nejen naše peněženka, ale také tělo. Tohle si, prosím, udržme!

4. Čas s rodinou a nejbližšími je to nejcennější

Během karantény jsme najednou začali trávit víc času s rodinou, což v některých případech nadělalo spoustu dobroty, ale i paseky. Z večerní práce se najednou stalo hraní deskových her či povídání u sklenky vína. Přišlo uvědomění, že svou věčnou vytížeností jsme spoustu věcí zmeškali. Ale víte co? Lepší později nežli vůbec.

Související…

Když se snažíte udržet emoce na uzdě: Čtyři rady, co v době krize rozhodně nedělat
Klára Kutilová

zdroj: Mall.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...