fbpx

Instruktorka moderní sebeobrany sepsala pro Flowee článek o sexuálním obtěžování na ulici s několika radami pro ženy a vlastně i pro muže

Zveřejněno: 14. 3. 2020

Pokud jste žena, budete vědět, o čem mluvím. Hvízdání. Pokřikování. Troubení z aut. Oplzlé poznámky. Nevhodné komentáře. Stačí na jaře odložit kabát nebo zimní bundu a ulice se mění v místo plné otravných interakcí.

Ráno pak stojíme před skříní a říkáme si, jestli si máme vzít ty upnuté šaty, když potom večer půjdeme domů až za tmy. Obavy z nevhodných komentářů okolí nás jednoduše nutí k tomu, že se začneme oblékat i malovat jinak. Já třeba nosím velmi ráda výraznou rtěnku. Ale když mám jít sama večer ven, raději si ji nevezmu, protože na sebe nechci poutat pozornost. 

Klidně svůdně

Chtěla bych ale říct, že je důležité se v tomto směru příliš neomezovat. Nebojme se být na ulici samy sebou. Nosme krátké šaty, výrazné rtěnky, choďme bez podprsenky, nebo si oblékejme deathmetalové mikiny. Cokoliv, na co máme zrovna chuť. Veřejný prostor přece patří i nám a neměly bychom se v něm někomu přizpůsobovat jen ze strachu z jeho reakce.

Vím, že se občas objevují nějaké zkazky o tom, že si za tohle nevhodné chování a poznámky můžeme svým oblečením samy.

A neříkejme si, že na tom nesejde. Sejde, protože pokud se neoblékneme tak, jak to máme rády, bereme si tím svobodu. Snižuje nám to sebevědomí, protože už se necítíme takříkajíc ve své kůži. A navíc tím lidem, kteří se takto nevhodně chovají, dáváme moc nad svými životy.

Vím, že se občas objevují nějaké zkazky o tom, že si za tohle nevhodné chování a poznámky můžeme svým oblečením samy. Nebo že výrazná rtěnka znamená, že přece chceme sex. Není to ale samozřejmě pravda a žádná z nás není povinná představy okolí plnit.

Nouzová věta

Nepříjemné situace, kdy nás někdo poníží kvůli našemu vzhledu, se většinou semelou hrozně rychle. Často na ně nestihneme ani zareagovat, protože dobrá odpověď nás napadne o půl minuty později. A to potom mě, mé studentky i kamarádky často nejvíc štve. Říkáme si: „Sakra, proč já jsem ty dva chlapy, co na mě hvízdali na zastávce, neposlala do háje.“ Možná na to pak myslíme celé dny i měsíce… A přitom je to škoda. Stačí být trochu připravená.

houdek in

Vezměte si na pomoc svoje imaginární kamarádky a vyrazte rovnou za nosem, radí Jasmína Houdek


Ještě než jdete ven, mějte proto nachystanou takzvanou „nouzovou větu“. Univerzální větu, kterou můžete odpálkovat kdykoliv a kohokoliv. Například: „Neotravujte.“ nebo „Nechte mě.“ Můžete ji použít kdykoliv, bez přemýšlení nad tím, co otrapovi odpovědět a zda se to hodí. Ne vždy samozřejmě máme chuť či energii se ohradit. Pokud ale chceme, právě předem připravená nouzová věta nám pomůže překonat prvotní váhání.

Imaginární  kamarádky

Nebo si vzpomeňte na situaci, kdy musíte projít okolo místa, kde stojí dvojice mužů. Hlasitě se baví a koukají kolem sebe. Tušíte, že budou otravní. Co uděláte? Nejspíš přidáte do kroku, budete koukat do země a doufat, že si vás nevšimnou. Ale právě toho si bohužel všimnou.

A teď si představte ten samý scénář, ale s tím, že jdete s větší skupinou kamarádek. Obava je pryč, a pokud na vás muži začnou přesto pokřikovat, budou působit daleko spíš trapně než jako hrozba. To je můj další tip. Pokud zrovna dneska nemáte náladu na to, nechat se vytlačit z chodníku a obcházet blok jenom proto, že se vás někdo chystá ponížit, vezměte si na pomoc svoje imaginární kamarádky a vyrazte rovnou za nosem.

Pro muže

Několik rad bych měla i pro muže. Líbí se vám nějaká žena na ulici? Fajn. Pak na ni ale nepokřikujte a nehvízdejte. My ženy o to totiž nestojíme. Milým úsměvem nic nezkazíte, zato oplzlými řečmi všechno. A jestli chcete cizí ženu pozvat na rande, tak směle do toho. Pokud ale řekne ne, tak se stejně milým úsměvem zase odejděte. Ne znamená skutečně ne. Někteří mí studenti – muži se mi přiznali, že na ženy na ulici pokřikovali a hvízdali, protože si nevěřili. Říkali si, že ta žena je pro ně moc hezká. Paradox ale je, že když muž přizná, co se mu honí hlavou, například je nervózní, působí to přitažlivě. 

Jasmína Houdek (33)

Instruktorka projektu Moderní sebeobrana. Odbornice na sebeobranu pro ženy, expertka na tisíc způsobů, jak poslat otrapy do háje. Po celé ČR vede workshopy na téma sebeobrany, účastní se veřejných debat a přednášek. S manželem Pavlem vychovávají dceru Marianu. Nejraději relaxuje při tvoření na hrnčířském kruhu nebo při crossfitu.

Myslím, že flirtovat a navazovat nové vztahy, klidně i na ulici, je určitě důležité. Může se z toho vyklubat dobrý flirt nebo láska na celý život. I mě oslovil můj milovaný manžel na koncertě, a kdyby to tehdy neudělal, dnes spolu nejsme. Nicméně buďme citliví vůči těm, kteří o to třeba nestojí, a mějme k sobě navzájem respekt.

Související…

Současná patriarchální společnost negativně ovlivňuje i muže, říká Jana Kavková
Milada Kadeřábková

foto: Michaela Cásková, zdroj: Moderní sebeobrana

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...