fbpx

Jaké osobnosti jsou nejohroženější? Především ty, které mívají idealistické představy a svou vlastní hodnotu si odvozují od svého výkonu. Syndromu vyhoření tak často propadají lidé, kteří jsou na začátku do své práce nejvíce nadšení a zapálení

Zveřejněno: 14. 10. 2019

Burnout neboli syndrom vyhoření. Tento často zmiňovaný pojem bývá spojován především s prací a označuje se jako stav psychického vyčerpání. Syndrom vyhoření ohrožuje čím dál tím víc lidí. Když si člověk problém uvědomí, bývá většinou už pozdě. Prevence je tedy na místě – důležitý je přístup k samotné práci, ale také dobré zázemí v zaměstnání a work-life balance.

Nadměrné množství práce, stres, konflikty, nedostatečná odměna i možnost profesního rozvoje. To všechno může vést ke stavu vyhasnutí.

O vyhoření jste už pravděpodobně slyšeli. Nedochází k němu náhle, je to až závěrečné stadium, důsledek dlouhodobého stresu. V nenápadnosti tohoto syndromu spočívá jeho největší nebezpečí. V letošním roce ho WHO (Světová zdravotnická organizace) kodifikovala v Mezinárodní klasifikaci nemocí. A postihnout může kohokoliv, dělníka i manažera.

Kde spočívá příčina problémů?

K burnout syndromu nedojde ze dne na den. Fakt, že člověk vyhoří,  zapříčiňuje řada faktorů: Nadměrné množství práce, stres, konflikty, nedostatečná odměna i možnost profesního rozvoje. To všechno může vést ke stavu vyhasnutí.

Syndromu vyhoření často propadají lidé, kteří jsou na začátku do své práce nejvíce nadšení a zapálení.

Stres v práci však hned nemusí v syndrom vyhoření vyústit. Záleží na přístupu a vnitřním nastavení člověka. Jaké osobnosti jsou nejohroženější? Především ty, které mívají idealistické představy a svou vlastní hodnotu si odvozují od svého výkonu. Syndromu vyhoření tak často propadají lidé, kteří jsou na začátku do své práce nejvíce nadšení a zapálení. Co odlišuje nevyhořelého puntičkáře, nadšeného a pečlivého pracovníka od toho, u koho se syndrom vyhoření rozvine? Jednoduše řečeno je to míra realističnosti očekávání od samotné práce.

Jak ho poznáte

Pociťujete na sobě syndrom vyhoření? Příznaky se projevují nejen v psychické a tělesné rovině, ale také ve vztazích s ostatními lidmi.

Psychické příznaky:

  • negativní postoj k sobě samému i okolí
  • poruchy soustředění a zapomnětlivost
  • nechuť a lhostejnost k práci
  • pocit nedostatku uznání

Tělesné příznaky:

  • chronická únava a nedostatek energie
  • problémy se spaním
  • náchylnost k nemocem
  • svalové napětí

Vztahy s lidmi:

  • ztráta empatie
  • samota
  • uzavírání se do sebe
  • omezení kontaktů se svým okolím

Pokud na sobě nějaké příznaky syndromu pociťujete, doporučuje se vyhledat odbornou pomoc psychologa. Lepší ale je se snažit tomuto problému předcházet.

Jaká je ideální prevence?

Důležitý je především vlastní postoj člověka k práci. Sice v ní trávíme velkou část dne a měli bychom pociťovat její smysl, ale i tak by práce neměla představovat jediný středobod v životě. Člověk by neměl zapomínat na své koníčky, na svou rodinu a přátele. Podstatnou roli v prevenci před syndromem vyhoření hraje také přístup zaměstnavatele, dobré vztahy s kolegy a charakter samotné práce. Podmínky na pracovišti patří k nejvýznamnějším rizikovým faktorům a příčinám vzniku syndromu vyhoření.

Rotace umožní zaměstnancům získat víc zkušeností, lépe porozumět vzájemným vazbám podnikových procesů a navázat nové kontakty v rámci firmy.

Například společnost ŠKODA AUTO má připravený program, tzv. Job rotace, který může zamezit syndromu vyhoření. O co jde? Jednoduše řečeno, zaměstnanec nezůstává dlouhé roky na jednom místě, ale po sedmi letech je mu nabídnuta jiná adekvátní pozice. Rotace umožní zaměstnancům získat víc zkušeností, lépe porozumět vzájemným vazbám podnikových procesů a navázat nové kontakty v rámci firmy. A samozřejmě kromě osobního rozvoje má také vliv na vnímání práce, protože být celý život na stejné pracovní pozici není pro psychickou pohodu ideální.

Hledejte možnosti rozvoje a kvalitní kolektiv

Jaké faktory v zaměstnání pomáhají předejít syndromu vyhoření? Třeba možnost seberozvoje a profesního růstu. Výše zmíněná ŠKODA AUTO se například stará o odborný i osobní rozvoj svých zaměstnanců v rámci ŠKODA Akademie, ve které nabízí spoustu programů, které prohlubují profesní znalosti a dovednosti, nebo třeba jazykové kurzy.

Pořádáme například dny duševního zdraví, kde si zaměstnanci můžou vyzkoušet různé relaxační techniky, a dozvědí se, jak pečovat o své duševní zdraví.

Nejen starost v oblasti seberozvoje je podstatná. Někteří zaměstnavatelé mají pro své zaměstnance připravené různé rehabilitační, rekondiční a preventivní zdravotní programy. Ty mají pozitivní vliv na psychické zdraví jedince. „U nás ve ŠKODA AUTO mají zaměstnanci k dispozici Polikliniku ŠKODA, která sídlí přímo v prostorách závodu v Mladé Boleslavi. Pořádáme například dny duševního zdraví, kde si zaměstnanci můžou vyzkoušet různé relaxační techniky, a dozvědí se, jak pečovat o své duševní zdraví. Každý zaměstnanec může zdarma využít psychologické konzultace, které jsou poskytovány externím psychologem. Nespornou výhodou těchto konzultací je rychlost. Každý zaměstnanec obdrží termín nejpozději do dvou týdnů od zavolání,“ říká Kateřina Zemánková, odbornice na fyziologii práce z útvaru Zdravotních služeb a ergonomie.

Další benefity

Zaměstnanci se kromě mnoha zdravotních programů mohou zapojit také do ŠKOFIT týmu, který nabízí svým členům nejen všestranné sportovní výzvy, ale také zajímavé tréninky s fitness trenéry nebo například nedávno pořádaný Den s jógou. Prevenci stresu se věnuje i Škoda Akademie, která pořádá workshopy na zvládání stresu, mindfulness a mentální trénink. Pro zaměstnance jsou dále k dispozici například multivitamínové preparáty, bezplatně rozdávané na začátku podzimu, a další zajímavé benefity.

V zaměstnání trávíme většinu dne, proto jsou neméně podstatné kvalitní vztahy s kolegy. Práce bývá mnohem příjemnější, když ji můžeme vykonávat s lidmi, se kterými se cítíme dobře nejen po profesní stránce. Firemní teambuildingy a společně strávený volný čas s kolegy mimo práci pomáhají utužit vztahy v kolektivu. ŠKODA AUTO pro svoje zaměstnance i pro širokou veřejnost pořádá v průběhu roku celou řadu kulturních a sportovních akcí, a to jak v Mladé Boleslavi, tak i v Kvasinách nebo Vrchlabí.

Zajímá vás, jak vypadá práce ve ŠKODA AUTO a jaké pracovní příležitosti tento zaměstnavatel nabízí? Navštivte kariérní stránky www.skoda-kariera.cz!

Související…

Holky těžší to maj: Ženy zasahuje syndrom vyhoření mnohem tvrději než muže
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: ŠKODA AUTO, kariéra

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...