fbpx

Časopis Nový Fénix vyzpovídal Barbaru Miller na téma, proč běžná medicína úplně na všechny neduhy nestačí

Zveřejněno: 10. 10. 2019

Získala vzdělání jak v exaktních vědách, tak ve standardní i alternativní medicíně. Po studiích fyziky a medicíny v Ulmu a San Francisku pracovala nejprve jako rekonstrukční chirurg v nemocnici a poté ve vlastní ordinaci funkční medicíny v Berlíně. Specializuje se na výživu, energetickou terapii a anti-aging medicínu.

Jste známá mimo jiné tím, že učíte laiky číst z rozborů krve? K čemu je to dobré?

Možná jste někdy zažili situaci, kdy jste navštívili lékaře, protože jste se necítili být v pořádku. Lékař vám nechal odebrat krev, moč nebo sliny. Při oznamování výsledků řekl: „Vše v pořádku, jste ve standardních hodnotách, takže jste zdravý!“ Vy jdete domů nespokojený a říkáte si: „Lékař nemůže nic najít, a přitom já nevím, co se mnou je. Jsem vyčerpaný, bolí mě tělo, mám kašel, kterého se nemůžu zbavit.“ To je proto, že standardní hodnoty nejsou od toho, aby potvrdily váš perfektní fyzický stav.

Mezi mými pacienty jsou kojenci, školáci i teenageři. Nejstaršímu pacientovi je přes devadesát let.

Mají odhalit již vzniklý problém. Nefunguje to tak, že jeden den, když jste ve standardních hodnotách, jste zdraví, a druhý den, kdy jste mimo standardní hodnoty, trpíte chorobou. Choroba se někdy vyvíjí i roky a vy jste stále ve standardních hodnotách, přestože už nejste stoprocentně v pořádku. Pro standardní medicínu jste ještě zdravý, nejste dost nemocný. Ale já vyučuji laiky o ideálních hodnotách pro zachování zdraví. Aby věděli, že i když se nacházejí ve standardních hodnotách, nemusí být v hodnotách ideálních. Vysvětluji jim, jak se to stalo a co mohou dělat pro to, aby se do ideálních hodnot zase dostali.

Vidíte obecně nějaký posun ve vědomí a přístupu lidí k vlastnímu zdraví?

Za více než dvě desetiletí lékařské praxe mohu potvrdit, že lidé jsou stále častěji ochotni převzít zodpovědnost za vlastní zdraví a investovat do něj svůj čas, vůli, energii i peníze. Nespoléhají se pouze na standardní medicínu. Vědí, že prevence je důležitá. A vědí, že celostní medicína zná metody, jak na několik let dopředu poukázat na chyby, kterých se dopouštíme, a doporučit cestu, jak zůstat zdravý.

Máte i dětské pacienty a liší se nějak způsob léčebného postupu oproti dospělým?

Mám. Například nenarozená miminka, kde jsou problémy viditelné už v těhotenství, a péči samozřejmě vyjednávám s maminkou. Mezi mými pacienty jsou kojenci, školáci i teenageři. Nejstaršímu pacientovi je přes devadesát let. Starám se o všechny věkové skupiny a jsem za to vděčná. Navštěvují mě i lidé, kteří zdraví jsou a chtějí tak i zůstat. Potkávám také těžce nemocné lidi, kteří už ztrácí naději v život. Chodím dětem do škol vysvětlovat, jak důležité je zdravě se stravovat. Ony jsou tak dychtivé, když se jim to vysvětlí v jejich řeči...

Celý rozhovor s Barbarou Miller si můžete přečíst v letním čísle časopisu Nový Fénix.

Související…

Jan Vojáček: Chronická nemoc je znakem krize našeho vnitřního systému
Irena Nováková

foto: Archiv Dr. Barbary Miller a M. Verde Beitlové, zdroj: Nový Fénix

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...