fbpx

Autorka je nejen spisovatelka, ale také slovutná britská historička. To knize propůjčuje naprostou originalitu a věrohodnost, s níž znalosti o fungování antické společnosti převádí do pragmatické skutečnosti

Zveřejněno: 18. 9. 2019

„Feministická Ílias, brilantní převyprávění Homérova eposu...“ napsal o knize loni v létě britský The Guardian. A vy čtenáři buďte varováni: Je to síla. Tohle je kniha plná krutosti a mužské ješitnosti. Je to Homérův Ílias, který začíná v posledním, desátém roce trojské války; ovšem z pohledu ženy. Opěvovaní antičtí hrdinové, velké válečné činy – to vše úplně jinýma očima, očima královské dívky Bríseovny, které Achilleus dobyl město, zabil manžela i bratry a získal ji jako válečnou kořist, otrokyni a konkubínu.

Autorka je nejen spisovatelka, ale také slovutná britská historička. To knize propůjčuje naprostou originalitu a věrohodnost, s níž znalosti o fungování antické společnosti převádí do pragmatické skutečnosti. Do dávné reality a společenského postavení ženy se snadno vžijete. A při čtení této knihy zapomenete na celý svět.

Sonda do dávné historie

Název knihy odkazuje na dávné pravidlo, které se trójským ženám vštěpovalo už od kolébky: Ženě sluší mlčet. Nenechte se však mýlit. Není to kniha litující ženy a hanobící muže. Je to upřímný pohled do minulosti, tři tisíciletí nazpět, a hodnotná sonda do fungování tehdejší společnosti.

Inteligentní, vzdělaná a sebevědomá dcera krále Brísea podává svůj příběh poutavě a s vtipem.

A zde ještě anotace ke knize, která vychází v nakladatelství Vyšehrad (mimochodem nejstarším a velmi renomovaném českém nakladatelství, které letos slaví 85 let od svého založení): Jak by byl Homérův slavný hrdinský epos líčený z pohledu žen?

Přesně tak jej vypráví Bríseovna, urozená dívka královské krve, nyní otrokyně a Achilleova konkubína. Inteligentní, vzdělaná a sebevědomá dcera krále Brísea podává svůj příběh poutavě a s vtipem. Na novou životní situaci se dívá téměř současnýma očima. Přes hrůzy tehdejší skutečnosti, výjevy z bojiště i táborového života se pocity a pohnutky chování jednotlivých aktérů v ničem neliší od chování současníků.

Související…

Zaručená dávka vysokého napětí od mistra francouzského thrilleru
Komerční článek

foto: Albatros Media, zdroj: A dívky mlčely (Albatros Media)

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...