fbpx

V neděli 1. září proběhne vinobraní na břehu Máchova jezera. Ochutnat se tu dají nejen nejlepší moravská vína a burčáky, ale zabaví se i děti

Zveřejněno: 24. 8. 2019

Už poosmé budou mít 1. září příležitost vyznavači dobré zábavy i dobrého vína svoji zálibu uspokojit, a to na dalším ročníku Vinobraní u Máchova jezera a zábavného odpoledne pro děti v režii místního hotelu Port. Od jedné hodiny odpoledne se zde rozběhne program, jehož součástí budou atraktivní okružní plavby po Máchově jezeře, na něž bude od hotelového mola jednou za hodinu vyplouvat výletní loď Máj. A všichni zájemci se plavby mohou zúčastnit zcela zdarma.

Děti, pro které nebudou pochopitelně určeny ochutnávky vína či burčáku, si nemusí stýskat. Již tradičně je součástí programu dětské divadelní představení, které letos připravil spolek Damůza. V loutkové pohádce Superkluk se malí diváci od pěti let dozvědí, že stát se superhrdinou může úplně každý a nemusí se mu zrovna říkat Superman, Spiderman nebo Batman.

V nedávné historii vinice v okolí byly, ale především nedaleko – asi tak, co by kamenem dohodil a zbytek došel – jsou vinice mělnické vinařské podoblasti.

Jak být hrdinou si mohou děti také hned naživo vyzkoušet během odpoledne při obvyklé velké dětské soutěži s osmi soutěžními úkoly, za jejichž absolvování získají příslušná razítka a za ně pak i příslušné ceny. A dospělí si také zasoutěží – na hlavním pódiu proběhne pod taktovkou Chateau Valtice zápolení v disciplíně pracovně nazvané tahání vína koštýřem.

Za co může Karel IV.

Podstatná část vinobraní bude ovšem logicky patřit vínu a burčáku. O jejich kvalitu se nikdo nemusí obávat, protože ho na vinobraní dodá hlavní partner akce, vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. Bude se opět prodávat bílý i růžový burčák a hezký výběr vín nejen z jejich vlastní produkce, ale i z Vinařství Kovács. Pro někoho může být překvapením, že vinobraní se koná na místě, kde žádné vinice nejsou. Omyl, v nedávné historii vinice v okolí byly, ale především nedaleko – asi tak, co by kamenem dohodil a zbytek došel – jsou vinice mělnické vinařské podoblasti.

20170827155419 img 0214

Vstup i plavba na lodi Máj je zdarma. Port zve na osmý ročník vinobraní


Když si pak připomeneme, že do Čech podle legend víno přivezl král a císař Karel IV., tak vězte, že vlastně i za zdejší Máchovo jezero vděčíme Otci vlasti. To bylo tak… Císař si s doprovodem vyjel na lov. Když už si mysleli, že se domů vrátí s nepořízenou, narazili honicí psi na jelena, který před nimi prchl do hloubi lesa, do mokřadů a bažin. Pražský kanovník Beneš Krabice z Veitmile ve své zprávě nezmiňuje, zda byl jelen nakonec "sloven", ale píše o tom, že lovci byli zašpiněni od bahna a unaveni tak, že Karel IV. zalitoval, že se na místě nemohou vykoupat. Kázal tu vybudovat rybník, a tak se i roku 1366 stalo. Rybník byl označován jako rybník nad Jelení horou (Hirschberg – německý název Doks) a dnešní název se vžil až koncem 19. století.

Synonymum kvality

Naše republika patří mezi země s největší produkcí kvalitního vína, což se zároveň odráží v tom, že stále více mladých lidí si ho dokáže vychutnat a ocenit jeho vlastnosti. A to se určitě zadaří i u vín z Valtických sklepů, která patří do Mikulovské vinařské podoblasti. Ta vždy patřila k těm, kde se dařilo výbornému vínu, především těm bílým, jako jsou například ryzlinky vlašský i rýnský, rulandské bílé a šedé, veltlínské zelené i červené rané či krásně aromatické sauvignon, chardonnay nebo muškát moravský.

Kromě tradičních odrůd, jakými jsou ryzlink rýnský nebo ryzlink vlašský, si návštěvníci budou moct vychutnat i vína z exkluzivních odrůd jako cabernet blanc nebo tramín žlutý.

Velice dobrá tu jsou i vína červená, za něž můžeme jmenovat cabernet souvignon, frankovku, svatovavřinecké nebo merlot. To všechno dává výborné předpoklady, aby tu přišla na svět i vína s přívlastkem, ať už to jsou vína pozdního sběru, slámová či ledová a pochopitelně nemohou chybět ani vynikající sekty. „Letos přivezeme k Máchovu jezeru čerstvý burčák, a to jak bílý, vyrobený z muškátu moravského, tak i čím dál populárnější růžový z modrého portugalu. Letošní sklizeň začala stejně jako loni o čtrnáct dnů až tři týdny dříve, takže jsme ještě stále v první polovině. Jak se bude letošní ročník vyvíjet z hlediska kvality dále, nám ukáže až příroda, která je často nevyzpytatelná, a je tedy ještě stále brzy na konečná hodnocení,“ říká David Šťastný z Chateau Valtice.

„Na vinobraní v hotelu Port tradičně nebude chybět ani spousta špičkových vín, a to jak z produkce našeho rodinného vinařství,  tak i z dceřiného Vinařství Kovacs z Novosedel na Moravě. Kromě tradičních odrůd, jakými jsou ryzlink rýnský nebo ryzlink vlašský, si návštěvníci budou moct vychutnat i vína z exkluzivních odrůd jako cabernet blanc nebo tramín žlutý,“ dodává David Šťastný.

Bez hudby to nejde

Když už jsme u moravských tradic přenesených do Čech, tak k vínu patří i muzika. To vědí v hotelu Port velice dobře, takže ke sklence zahraje moravská cimbálová muzika Fjertůšek, kterou bude pravidelně doplňovat místní skupina Vosty Band. Samozřejmě, že nikdo nemusí pít na lačno, ani nezůstane o hladu – to zajistí kuchaři a číšníci z hotelu Port a občerstvení ještě zpestří Krůtí Chef z nedalekého Brniště se svými krůtími specialitami.

img 0340

K vínu z Moravy zahraje na břehu Mácháče pravá moravská cimbálovka


Pro dobrou náladu umělecky laděných konzumentů vína i jejich dětí opět přijede časopis S dětmi v Praze a nebude chybět ani ilustrátorka Petra Cífková, pod jejímž vedením si můžete vy nebo vaše děti vytvořit linorytový obrázek jako vzpomínku na toto zážitků plné odpoledne. Jo, a mimochodem, vstup na akci i na veškerá představení je zdarma.

Související…

Lednicko-valtický areál, fascinující „zahradu Evropy“, milují turisté i kolaři
Hana Raiskubová

foto: Hotel Port, zdroj: Hotel Port

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...