fbpx

Wellness hnutí, která kladou důraz na pozitivitu těla, hubnutí a drastické diety, poměrně zásadně působí na americké teenagery, kteří se v dnešní době snaží hubnout víc než v minulých letech

Zveřejněno: 28. 8. 2020

Podle zprávy amerického Národního centra pro zdraví a prevenci nemocí (CDC) v USA od roku 2013 do roku 2016 téměř 38 % dospívajících ve věku 16 až 19 let uvedlo, že se pokusili zhubnout. Přitom před deseti lety se pokoušela zhubnout jen čtvrtina zástupců této věkové skupiny.

Rostoucí podíl obezity mezi dětmi a dospívajícími je pak hlavní příčinou obliby hubnutí mezi mladými Američany. Tři čtvrtiny z těch, kteří jsou obézní, se už někdy snažili zhubnout. Podle údajů CDC však pokusy o hubnutí předstihly nárůst adolescentní obezity. Míra obezity u adolescentů ve věku 12 až 19 let stoupla z 18,4 % téměř na 21 %, pokud se porovnají období mezi léty 2009 až 2010 a 2015 až 2016. Podle statistik se snaží zhubnout mnohem více dívek (45 %) než chlapců (30 %).

Cvičí a méně jedí

Pediatrička Sarah Armstrongová, která zkoumá adolescentní obezitu na Duke University School of Medicine, říká, že nadváha je ve společnosti stále stigmatizována a teenageři to prožívají více než dospělí, jelikož si teprve vytvářejí představy o sobě a budoucím životě. Když se teenageři snaží zhubnout, většinou se spoléhají na tradiční taktiku. Více než 83 % z nich uvedlo, že cvičili v naději, že zhubnou, a asi polovina více pila vodu a méně jedla.

Významné snížení adolescentní obezity bude pravděpodobně vyžadovat zvýšení fyzické aktivity a výživové programy ve školách.

Doktorka Armstrongová zdůraznila, že pokračující nárůst míry obezity u mládeže naznačuje, že zvýšené úsilí o hubnutí neznamená ztrátu hmotnosti. Mělo by to být jasným signálem pro všechny, že k problému obezity je potřeba přistupovat systémově a plošně, jednotlivci si podle ní s tímto problémem sami neporadí. „Významné snížení adolescentní obezity bude pravděpodobně vyžadovat zvýšení fyzické aktivity a výživové programy ve školách, menší užívání technologií a značné úsilí potravinářského průmyslu o zlepšení výživy a kvality potravin,“ říká Sarah Armstrongová.

Problémy s příjmem potravy

Navíc varuje, že i zdánlivě zdravé zvyklosti, jako je cvičení a snižování přísunu kalorií, se mohou rychle otočit na velmi nezdravé jednání, zejména u teenagerů. Poruchy příjmu potravy se nejčastěji vyskytují právě u adolescentů a americké sdružení pediatrů navrhuje, aby se lékaři a rodiny u dospívajících tolik nezaměřovali na otázky jejich hmotnosti, protože to může nastartovat problémy s příjmem potravy.

Zvýšený zájem o zdraví je samozřejmě dobrá věc, ale přílišné zaměření na hubnutí může u teenagerů končit špatně, zvlášť v případě využívání drastických metod.

Související…

Už nebojují s podvýživou, ale s nadváhou: Proč bohaté děti hubnou a chudé tloustnou
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Time

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...