fbpx

Za riziková místa obecně považujeme ta s vyšší vlhkostí, listnaté a smíšené lesy a bujnou vegetaci do výšky jednoho metru. Okolí řek a potoků je stejně jako louky prostředím, kde mají klíšťata vhodné životní podmínky

Zveřejněno: 17. 7. 2019

Léto znamená, že nechceme být zavření – a nezastaví nás ani to, že musíme být v práci. Jakmile je to možné, vyrazíme alespoň do parku, k řece nebo na grilovačku. Ale pozor! Už i ve městech hrozí riziko přisátí klíštěte, které může přenášet klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu. Nakazit se přitom můžete ve všech krajích republiky. V bezpečí nejste ani při dovolené v sousedních zemích nebo vzdálenějších oblastech Evropy.

Nížiny, hory i městský park

Za riziková místa obecně považujeme ta s vyšší vlhkostí, listnaté a smíšené lesy a bujnou vegetaci do výšky jednoho metru. Okolí řek a potoků je stejně jako louky prostředím, kde mají klíšťata vhodné životní podmínky. Při pohybu ve vzrostlé vegetaci i vysoké trávě, které k turistice neodmyslitelně patří, by se měly zejména v oblastech s vyšším výskytem klíšťat dodržovat všechny zásady prevence přisátí klíštěte.

Čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je riziko přenosu nákazy na člověka.

A pokud už k němu dojde, je důležité klíště co nejdříve odstranit. „Doba přisátí klíštěte je důležitým faktorem – čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je riziko přenosu nákazy na člověka. Boreliovou nákazu přenesou klíšťata na člověka za 24 hodin od přisátí, virus klíšťové encefalitidy však už za dvě hodiny,“ vysvětluje doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Infikovaná klíšťata jsou ale nejen v lese nebo u vody. Přinést si je můžete i z městského parku, zahrady nebo dětského hřiště. V bezpečí před klíšťaty nejsou ani turisté na horách. Díky klimatickým změnám se klíšťata posunula do vyšších nadmořských výšek.

Očkování? Kdykoliv

Nejúčinnější ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. To je určené pro všechny věkové kategorie. Na očkování navíc přispívají zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů (dostat můžete až 1 500 Kč).

kliste 1398324923

Na očkování můžete ke svému lékaři nebo na specializované pracoviště dorazit kdykoli v roce


Jedním z mýtů je, že očkování je možné jenom na podzim. Ve skutečnosti můžete k praktickému lékaři nebo do specializovaného očkovacího centra kdykoli v průběhu roku. V období se zvýšeným rizikem přisátí klíšťat mohou odborníci využít tzv. zrychlené očkovací schéma, při kterém se druhá dávka aplikuje již 14 dní po první. A 14 dní po druhé dávce lze už očekávat dostatečnou ochranu. Důležité je myslet na to, že po základním očkování je nutné také přeočkování po 3 až 5 letech. Zatímco při základním očkování jsou potřebné tři dávky, k přeočkování je nutná pouze jedna dávka vakcíny.

Statistika není jen nuda

Skutečnost, že nákaza klíšťovou encefalitidou není v Česku pouze teoretickým rizikem, dokládají statistiky. Z těch vyplývá, že v loňském roce bylo na našem území zaznamenáno nejvíce případů klíšťové encefalitidy z celé Evropské unie. Důvodem je mimo jiné to, že dle průzkumu ze stejného roku bylo proočkováno jen 25 % Čechů. To je v porovnání například s Rakouskem, kde se jedná o 85 %, hodně málo…

Poučte děti, než odjedou na tábor

Klíšťata znepříjemňují také pobyt na dětských táborech. Na příměstských táborech je na vás, abyste každý den děti zkontrolovali. Na pobytových táborech pak kontrolu provádí vedoucí.

Na své očkování by rozhodně neměli zapomenout ani dospělí účastníci letních akcí v přírodě.

„Pokud budou děti poučené, na kterých místech na těle se klíšťata s oblibou přisávají (například podkolenní jamky, třísla a podpaží), mohou se samy zběžně zkontrolovat i v průběhu dne a na případné klíště včas upozornit táborového zdravotníka. Na své očkování by rozhodně neměli zapomenout ani dospělí účastníci letních akcí v přírodě,“ upozorňuje Rastislav Maďar.

foto: Shutterstock, zdroj: Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví LF OU

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...