fbpx

Zveřejněno: 28. 6. 2017

Prastará ajurvédská metoda používá k zubní hygieně oleje a jejím účelem je zbavit ústní dutinu bakterií i toxinů. Odtud také pramení její anglický název oil pulling, který naznačuje, že olej škodlivé látky a organismy z úst doslova vytáhne. Dnes se znovu stává hitem.

Čištění zubů olejem praktikují lidé, kterým už ústní vody nechutnají a vědí, že nepřinášejí kýžený efekt. Začínají se jím zabývat ale i odborníci z řad lékařů. „Proplachování kokosovým olejem má antibakteriální a antiparazitické účinky. Já osobně používám jednu lžičku po ránu a proplachuji na cestě autem do práce.“ říká dentista James Mosey ze zubní kliniky Virginia Family Dentistry v Richmondu v USA, který se mimo jiné specializuje na prevenci zubních onemocnění.

Trik hollywoodských hvězd

Expert na přírodní medicínu a její mediální populizátor Dr. Josh Axe z Nashvillu v USA, který mimo jiné spolupracoval jako výživový poradce s národním plaveckým týmem, uvádí, že čistění zubů kokosovým olejem není pouze moderním trendem, ale pomáhá léčit krvácející dásně, přirozeně zuby bělí a celkově čistí celou ústní dutinu. „Zdraví ústní dutiny souvisí se zdravím celého těla. Zlepšíme-li tedy zdraví ústní dutiny, odrazí se to na celkovém zdraví organismu,“ dodává. Tento znovuobjevený postup se nevyhnul ani světu celebrit. Jeho nadšenou propagátorkou je například i herečka Gwyneth Paltrow. Hvězda, kterou známe například z filmů Iron Man 3 nebo Zamilovaný Shakespear, si zuby proplachuje olejem už několik let.

olej kokos shutterstock 593834795

Kokosový olej s pár kapkami toho mátového je ideálním řešením pro odstranění nežádoucích bakterií z ústní dutiny.

Jak si zuby olejem vyčistit?

Začněte nejlépe hned po ránu, kdy je v ústech maximální množství bakterií. Připravte si kvalitní kokosový nebo sezamový olej. Vložte si do úst lžičku oleje a 15 až 20 minut jím pohybujte po celé ústní dutině.  Tuto dobu, celkem nudnou, si můžete aktivně zkrátit nějakou užitečnou činností – sprchováním, pročítáním e-mailů nebo přípravou svačiny do práce. Kdyby vám dvacetiminutové převalování oleje v ústech připadalo do začátku dlouhé, můžete začít na pěti minutách a čas postupně prodlužovat. Na závěr olej vyplivněte, ústa vypláchněte vodou a zuby vyčistěte tak, jak jste zvyklí. Jako třešničku na dortu si můžete průplach zpříjemnit přidáním několika kapek oblíbeného esenciálního oleje. Použít můžete třeba levandulový nebo peprmintový.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...