fbpx

Doba dovolených je v plném proudu. Také se na ni chystáte? Pak neopomeňte to nejdůležitější: Dobrou náladu a cestovní pojištění

Zveřejněno: 4. 7. 2019

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno vám za hranicemi hrozí? V žádném případě nechceme věšet ani malovat čerta na zeď, ale víte, co se říká? Že štěstí přeje připraveným. Na cestách toto známé pořekadlo platí dvojnásob. Nepodceňujte ho proto.

Bez cestovní pojistky? To nezvažujte

Čím vzdálenější lokalitu navštívíte, tím se rizika zvyšují. A v každé zemi navíc číhá něco jiného, ať již se jedná o zrádné nemoci, zranění či rizika teroristického útoku.

Cestovní pojištění vás přijde na pár korun. Následky za léčbu a ošetření, pokud nebudete pojištění, vás mohou i zruinovat.

Zranit se můžete při jízdě na skútru, na vodních lyžích, ale i při obyčejném skoku do bazénu. Příčiny škodných událostí, jak by vám potvrdila každá cestovní pojišťovna, bývají velmi pestré. A jejich následky mnohdy nedozírné. Obzvláště u těch, kteří se do zahraničí vydali bez cestovního pojištění.

Veřejná sbírka pro příbuzného?

Médii tu a tam prolétnou zprávy o tom, jak se nějaký turista v zahraničí zranil a příbuzní pořádají veřejnou sbírku na úhradu jeho nemocničních účtů. Nebo přímo za jeho repatriaci. Nedovolte, abyste se dostali do tohoto stádia. Cestovní pojištění vás přijde na pár korun. Následky za léčbu a ošetření, pokud nebudete pojištění, vás mohou i zruinovat.

Pojistku neuzavírejte s horkou hlavou

Cestovní pojistku navíc dnes můžete vyřídit i online. Třeba hodinu před odletem letadla. Soustředění při jejím uzavírání je ovšem rozhodně na místě. Stejně jako volba pojišťovny, s níž pojistku uzavřete. Na několik parametrů se obzvláště zaměřte.

1. Nepodceňujte limity plnění

Jednou z nejdůležitějších položek na cestovním pojištění jako celku jsou limity plnění léčebných výloh. Ty se u jednotlivých pojišťoven mohou zásadně lišit. Pozor si dejte na extrémně levné pojistky, za jejichž nízkou cenou vždy něco stojí. Většinou právě nízké limity plnění. Vy si totiž nikdy nemůžete být jisti, jestli tento limit nepřekročíte.

2. Čím vyšší, tím lepší

Z tohoto důvodu rozhodně doporučujeme zaměřit se buď na pojistku s bezlimitním plněním, nebo na pojistku s vysokým plněním. Pojištění Excelent od Asistenční pojišťovny Axa Assistance je například zastropováno částkou 500 000 000 Kč. Některé pojišťovny pro srovnání nabízejí úhradu léčebných limitů do 1 000 000 Kč! Tedy pět set krát nižší!

3. Pozor na banky

S velmi nízkými limity léčebných výloh se setkáte třeba u cestovního pojištění poskytovaného jako bonus některými bankami ke kreditním kartám nebo účtům. Na ty se proto raději nespoléhejte. Taková pojistka ve výsledku je to samé jako pojistka žádná.

4. Parametry cestovní pojistky

Dobrá pojistka je jinými slovy taková, která pokryje veškerá rizika, s nimiž za hranicemi přijdete do styku. A ne všechna jsou samozřejmě zahrnuta v základní verzi cestovního pojištění. V tom spolu s výše zmíněným limitem pojištění léčebných výloh například ještě bývá třeba pojištění asistenčních událostí.

5. Neváhejte se připojistit!

Součástí vašeho cestovního pojištění ovšem může být celá řada dalších připojištění, ať již se jedná o pojištění zavazadel, cestování letadlem, úrazové, právní ochrany, odpovědnosti za škodu atd. Doporučujeme velmi pečlivě zvážit, zda pro vás nebudou vhodné i některé z nich.

6. Pozor na dopravní nehody

Sjednáte-li si například pojištění právní ochrany, máte zaručenu asistenci při jednání s úřady třeba v rámci přestupkového řízení po dopravní nehodě. Mějte na paměti, že i banální nehoda vás v některých zemích může vyjít pěkně draho. Rizik, jimž jste v zahraničí vystaveni, je ovšem mnohem víc.

7. Rizikové sporty či terorismus

Jinou pojistku zkrátka uzavře ten, který týden neopustí areál rezortu, a jinou ten, kdo bude zdolávat vrcholky Alp nebo se věnovat bungee jumpingu. Je to váš případ? Pokud ano, připojistěte se na rizikové sporty. Léčba jakéhokoli úrazu by jinak šla na váš účet.

Velmi vyhledávanou pojistkou je i pojistka „ochrana domova“, se kterou bude ochráněn váš majetek v době vaší nepřítomnosti.

Zvážit ovšem doporučujeme i pojištění rizik terorismu, na nějž platí v podstatě to samé jako na rizikové sporty. Připojistit si ovšem máte možnost i chronická onemocnění (ošetření potíží spojených s chronickými onemocněními). Velmi vyhledávanou pojistkou je i pojistka „ochrana domova“, se kterou bude ochráněn váš majetek v době vaší nepřítomnosti.

8. Pojištění Excelent pokrývá téměř vše

Není toho zrovna málo, že? Pokud nemáte čas pročítat podmínky jednotlivých připojištění, doporučujeme uzavřít jednu z nejkomplexnějších cestovních pojistek, jež je v současné době na trhu k mání. Většinu rizik například pokrývá již zmíněná pojistka Excelent od Axa pojišťovny.

Spolu s opravdu vysokým limitem plněním v ní najdete i zmíněná pojištění právní ochrany, úrazové pojištění i pojištění zavazadel a cestování letadlem. V ceně okolo šesti set korun na týden a na osobu. A pozor, v těchto dnech na vás čeká dvacetiprocentní sleva, v rámci které máte možnost toto pojištění uzavřít za necelých 500 korun. Takže doslova za hubičku. Tak neváhejte!

Související…

Před 60 lety po světě jezdilo 70 milionů lidí. Dnes planetu devastuje 1,4 miliardy turistů
Kateřina Hájková

foto: AXA, zdroj: AXA cestovní pojištění

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...