fbpx

Církve považují vodní kremaci za zneuctění ostatků

Zveřejněno: 9. 2. 2018

V západním světě je klasická kremace jako pohřební alternativa povolena už od poloviny 19. století. Její popularita však roste až v posledních letech. V roce 2009 kremace nahradila 40 % klasických pohřbů, letos se podle očekávání bude jednat o více než polovinu. I kremace má už svou alternativu, která je šetrná k přírodnímu prostředí. Jedná se o takzvanou vodní kremaci, kterou jedni spojují s neúctou k tělu, jiní s ochranou přírody.

Vodní kremace, oficiálně nazvaná alkalická hydrolýza, je od roku 2017 povolena v 15 státech USA a ve třech kanadských provinciích. Tak jako tradiční kremace i vodní varianta redukuje lidské ostatky na kosti. K tomuto účelu je tělo umístěno do tlakové komory z nerezové oceli, v níž cirkuluje speciální roztok. Ten obsahuje 95 % vody a 5 % hydroxidu draselného. Roztok je zahřátý na 177 °C. Pro porovnání: u klasické kremace je zapotřebí teplota až 1 000 °C.

Silný tlak roztoku způsobuje rozklad měkkých tkání a stejný proces je následně použit i na rozmělnění kostí. Výsledkem vodní kremace je pak kapalina, která prochází čističkou odpadních vod. Případné chemikálie přítomné v lidském těle jsou tak vyfiltrovány a nedostanou se do půdy či do vzduchu jako v případě tradičního pohřbu či kremace.

Ohleduplnější ve všech ohledech

Ačkoli vodní kremace pouze urychluje přirozený proces rozkladu těla, naráží na silný odpor zejména katolické církve, která ji považuje za zneuctění ostatků. Ekologové ji naopak vítají jako jednu z možností, jak lze snížit ekologickou stopu po zemřelém. Jejich data totiž hovoří jasně: vodní kremace využívá jednu osminu množství energie ve srovnání s kremací žehem, produkuje čtyřnásobně méně emisí oxidu uhličitého, nedochází u ní k intoxikaci půdy a vzduchu chemikáliemi z těla a nevyužívá žádné toxiny nutné k balzamování. Ani množství spotřebované vody není závratné, rovná se průměrné třídenní spotřebě jednoho člověka.

Do karet vodní kremaci hraje také její cenová dostupnost. Například ve státě Minnesota je vodní kremace nabízena za 2 400 dolarů. Konvenční kremace bez obřadu zde stojí v závislosti na vybrané instituci od 800 do 4 300 dolarů. Nejdražší a zároveň nejméně ekologickou variantou je tradiční pohřeb, jehož cena se v průměru pohybuje okolo 10 000 dolarů.

foto: Shutterstock, zdroj: Dr.Axe

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...