fbpx

Také se na veřejných záchodcích snažíte nedotýkat žádnou částí těla mísy? Jsou ovšem místa, na kterých je bakterií mnohem víc. A máte je i doma

Zveřejněno: 15. 6. 2019

Podle amerického průzkumu z roku 2013 splachuje 64 % lidí na veřejných záchodcích nohama a 60 % používá k otevření dveří papírové ubrousky. Upřímně řečeno, není se co divit, několik studií i v průběhu posledních let ukázalo, že prostředí záchodků je plné různých virů a bakterií. Jenže nejvíc zasažená místa mohou v našich koupelnách působit poměrně překvapivě. Tedy v těch u nás doma.

Nejhůř je na tom prý držák na zubní kartáček. Ve studii o choroboplodných zárodcích už v roce 2011 vědci zkoumali 30 míst (z toho šest v koupelně) ve 22 domácnostech na přítomnost bakterií, kvasinek a plísní. Zatímco 27 % záchodových prkének obsahovalo plísně a kvasinky, u držáků kartáčků na zuby to bylo 64 %. Skoro třetina držáků na kartáčky pak byla kontaminována fekálními bakteriemi. Bakteriím se na držáku daří hlavně díky tomu, že jsou na něm vlhká a tmavá dlouho nevyčištěná místa.

Hledání stafylokoka

Ve studii z roku 2014 v časopise Applied and Environmental Microbiology zase výzkumníci testovali různé části dvou dámských a pánských koupelen na univerzitním kampusu. Šlo konkrétně o toalety, dávkovače mýdla a podlahu kolem toalet. Nalezli stafylokoky, papilomavir (HPV), herpesvirus a bakterii Escherichia coli.

Druhým nejšpinavějším místem v koupelně jsou vodovodní kohoutky.

Pomocí dat ze zkoumání domácích koupelen v projektu Home Microbiome vědci také zjistili, že jen 15 % objevených bakterií bylo fekálních. Některé mohou být i patogenní, takže tu zdravotní rizika existují, ale pravděpodobně nic nechytíte. Většina střevních bakterií totiž nepřežije, když opustí lidské tělo. Z toho plyne, že ty objevené v koupelně jsou mrtvé. Riziko je tedy minimální až nulové. Díky aerosolovému efektu, který nastane, když spláchnete záchod s odklopeným víkem, mohou bakterie přistát na vlhkých a tmavých místech a tam přežívat.

Sušičky? Bakterie na ručičky

V již citované studii o choroboplodných zárodcích jsou druhým nejšpinavějším místem v koupelně vodovodní kohoutky, 27 % z nich bylo pozitivních na kvasinky a plísně. Několik dalších studií ukazuje, že bakterie se šíří při použití automatických sušiček rukou. Studie publikovaná v roce 2018 zjistila, že sušičky sbírají bakterie ze vzduchu a pak je rozšiřují na čerstvě umyté ruce.

Související…

Na co zemřel zakladatel Playboye? V jeho těle se našly bakterie E. coli
Kateřina Hájková

Ideální z hlediska prevence šíření bakterií je používání papírových utěrek z dávkovačů aktivovaných pohybem, tedy těch bezdotykových. Hygiena je důležitá hlavně před přípravou jídla, bakterie se při ní mohou rozšířit a způsobit onemocnění. Vědci se však shodují na tom, že bakterií v koupelnách a na toaletách se opravdu není třeba nějak zvlášť obávat. Většina z nich prý nepůsobí žádné škody a není příliš odlišná od bakterií v jiných částech domu nebo od bakterií, které se běžně vyskytují na lidské kůži.

foto: Shutterstock, zdroj: Time

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...