fbpx

Turnaj Volvo World Golf Challenge 2018 se odehrál v jednom z nejkrásnějších golfových resortů světa – v jihoafrickém Fancourtu. Po napínavém finálovém klání 42 hráčů z 18 zemí zvítězil český reprezentant Lukáš Broda

Zveřejněno: 25. 4. 2019

Volvo World Golf Challenge je jednou z nejotevřenějších mezinárodních golfových akcí. Lukáš Broda se na letošní světové finále, jež proběhlo na konci března, kvalifikoval po vítězství domácí tour, kterou pořádalo tuzemské zastoupení značky Volvo Car Czech Republic už v září na golfovém hřišti Panorama Golf Resort Kácov. Lukáš se golfu věnuje dvanáct let. Jeho nejlepší skóre je -5 na 18 jamek. A byl tak trochu českým želízkem v jihoafrickém finálovém ohni.

broda4

Lukáš Broda při jednom ze zdařilých úderů na Volvo World Golf Challenge

„V české kvalifikaci jsem ve vítězství ani nedoufal, jelikož hřiště bylo hodně těžké,“ říká Lukáš. „Zahrál jsem však velice dobré kolo, což mi vyneslo první místo.“ A k tomu účast na letošním světovém finále, které proběhlo 24. až 29. března na trojici hřišť The Links, Montegu a Outeniqua v jihoafrickém Fancourtu u města George, jednom z celosvětově nejlepších golfových resortů.

Po prvním kole zde byl český finalista na druhém místě a tuto pozici si udržel i po druhém dni na stejném hřišti. Poslední den a poslední jamka pak rozhodly, že se Lukáš stal celkovým vítězem s výsledkem 223 ran (+7). Tedy závěr jako z profesionální PGA.

Turnaj Volvo Golf Challenge 2018 jste vyhrál prakticky na poslední jamce. Co pro vás tohle vítězství znamená?

Vítězství mi potvrdilo, že se člověk nemá nikdy vzdávat, protože v golfu se opravdu může stát cokoli. Zároveň je to pro mě velká zkušenost a zážitek.

Dá se říct, že se kvalita klubů a hřišť zvedá v celé republice, což je dobré pro začínající golfisty.

Konkurence byla silná, jelikož se hrálo s odpočtem handicapu. Takže hráč s vyšším handicapem, než mám já, měl šanci vyhrát, pokud by zahrál dobré kolo.

Golf hrajete 12 let. Jaké máte za sebou úspěchy a co vám ta hra dává do života?

Je pravda, že hraji zhruba od svých dvanácti třinácti let. Až do úspěchu na Volvo Golf Challenge jsem byl dvojnásobným mistrem klubu, účastnil jsem se federačních turnajů a loni v září jsem zvítězil v českém finále Volvo World Challenge. Nehraji ale jen kvůli vítězství. Golf mi dal do života spoustu skvělých přátel a hlavně trpělivost, koncentraci na cíl a taky na rychlochůzi.

Co říkáte organizaci turnaje? Je Volvo Challenge něčím výjimečná?

Organizace byla naprosto skvělá. Neměl jsem šanci se ani chvíli nudit, jelikož program byl opravdu plný. Safari, ochutnávka vín a spousta dalších akcí. Celkově byla Volvo Challenge organizována jako turnaj pro profesionály, i když je otevřený pro nás, amatéry.

broda3

Oslava vítězství Lukáše Brody v Jihoafrické republice

Pro mě tedy bylo nakonec asi nejtěžší si zvyknout na podnebí. Bezvětří a horko. I proto balóny lítaly o dost dál než doma.

Chtěl byste se golfu věnovat profesionálně? A má tenhle sport podle vás už v Česku přece jen lepší pověst než v 90. letech, kdy šlo spíš o byznysovou záležitost?

Já mám golf pouze jako hobby a radost. A vyhovuje mi to. Myslím, že se jeho pověst v Česku značně vylepšila. Celkově se golf navíc posunul jak v technologii, tak ve výuce.

Jste dvojnásobným mistrem hostivařského klubu. Jaký má golf v Praze zázemí a jaké obecně v České republice?

Přímo v Praze je několik klubů, které nabízejí skvělé možnosti pro trénink. A dá se říct, že se kvalita klubů a hřišť zvedá v celé republice, což je dobré pro začínající golfisty.

Dá se profesionálním golfem v českém prostředí uživit?

To opravdu nemohu posoudit. Záleží také na tom, co si člověk představí pod pojmem „uživit“. Na turnajích Professional Golfers Association ve světě se dá vydělat asi o „něco“ lépe než u nás...

Související…

Sonda do sportovcovy duše: Lucie Hinnerová
Marian Jelínek

foto: Volvo World Golf Challenge, zdroj: Volvo World Golf Challenge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...