fbpx

Minulý týden vykradl neznámý pachatel kancelář nadace Krásy pomoci, kterou zaštiťuje i Táňa Kuchařová. Nadace se spojila s dalšími neziskovkami a pomáhá sbírat peníze pro Petra. Peníze by přitom potřebovala i sama

Zveřejněno: 6. 4. 2019

Představte si tuto situaci: Vaše osmdesátiletá babička bydlí sama ve svém bytě a je samostatná. Najednou se ale její zdravotní stav rychle zhorší, je hospitalizovaná v nemocnici. Tam ale zůstat nechce a ani nemůže, nechce však ani opustit svůj byt a jít do domova pro seniory. A ani vy to nechcete, ale nevíte, co máte dělat.

Dokážete se o ni postarat u vás doma? Co to obnáší? Na jakou podporu máte nárok? Kde o ni požádáte? A co vaše práce? S tímhle a dalšími věcmi vám může pomoci nezisková organizace Krása pomoci

Když je pomoc krásná

A teď si představte trošku jiný scénář. Vy v něm nejste. Osmdesátiletá babička nemá rodinu. Chtěla by žít doma, ale doteď nedostávala žádnou podporu, žila jen ze svého malého důchodu. Najednou má chodit po doktorech, ale přitom už jí nohy neslouží, má brát spoustu drahých léků.

Přišli jsme o notebooky a hotovost v pokladně. Taky o hodně cenných informací v těch noteboocích. A ještě o něco. O důvěru a o pocit bezpečí.

Zařídit příspěvek na bydlení u místního úřadu je pro ni nemožný úkol. Nemocnice nebo praktický lékař na ni však může upozornit Krásu pomoci, která babičku zkontaktuje a o všechno se postará. Oběhne úřady a zařídí příspěvky, aby to finančně zvládla. Objedná sanitku na vyšetření, vyzvedne léky, požádá o pečovatelku nebo asistenta, a taky si s ní o všem popovídá. Pokud bude třeba, zařídí také pomůcky nebo úpravy bytu tak, aby mohla žít doma.

Nadace v nouzi

I Krása pomoci se ale občas potká se stinnými stránkami naší společnosti. Minulý týden byla její kancelář vykradena, škodu policie odhadla na 75 000 korun. „Píšu tenhle status třesoucíma se rukama, když čekám na policii na výslech, a přesto tomu pořád nemůžu uvěřit. Přišli jsme o notebooky a hotovost v pokladně. Taky o hodně cenných informací v těch noteboocích. A ještě o něco. O důvěru a o pocit bezpečí v ‘našem království’. Jak to může někdo udělat někomu, kdo má jako svůj ultimátní cíl a sen pomáhat lidem? Stálo mu to za to?“ napsala ve středu ředitelka nadace Michaela Stachová na facebooku.

Nadace se však nechce vzdát a jako reakci na to, co se stalo, a především na to, kolik ochotných lidí i neziskovek nabídlo pomoc, spustila výzvu na pomoc pro pana Petra, kterému pomáhá Konto bariéry. Petr potřebuje závěsný systém, protože je po pádu z koně upoutaný na invalidní vozík. Závěsný systém mu velmi usnadní život při přesunech z lůžka na vozík. Pro tuhle spolupráci různých neziskovek se v Kráse pomoci rozhodli právě kvůli solidaritě ostatních neziskovek, které se chtěly podělit o vlastní dary.

Související…

Kdo má šanci pomáhat, neměl by ji promarnit, říká Taťána Gregor Brzobohatá
Robert Policar

Nadace Krása pomoci byla založená v roce 2008 a za více než 10 let své působnosti rozdělila mezi neziskové organizace, které pomáhají seniorům, více než 30 milionů korun. Jejím cílem je zajistit seniorům kvalitní život v domácím prostředí. Teď by vlastně potřebovala pomoct sama nadace. Pokud jí pomoct chcete, můžete tak učinit třeba přes tento odkaz

foto: Krása pomoci, zdroj: Krása pomoci

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...