fbpx

Lidé v obchodech v podstatě žádné svátky nemají. A zákazníci, kteří se hystericky snaží na poslední chvíli oblažit své blízké, jim předvánoční dřinu zrovna neulehčují

Zveřejněno: 19. 12. 2018

Vánoční nákupy jsou pro spoustu lidí peklo na zemi. Navlečení do zimních bund se pečete v přetopených obchoďácích, každou chvíli vás někdo někam tlačí nebo odněkud vystrkuje. Ověšeni nákupními taškami se prodíráte mezi regály a už popáté posloucháte “All I want for Christmas is YOUUU…” Tahle prolhaná vánoční písnička drancuje vaše nervy, protože kdyby Mariah Carey říkala pravdu a vaši nejbližší opravdu toužili o Vánocích jenom po vás, tak tady teď ve snaze splnit jejich nejtajnější přání takhle netrpíte. Jenže vy se tomu můžete vyhnout – zůstat sedět doma v pyžamu, otevřít si víno, dárky si v klidu a míru objednat na netu a nechat poslat poštou. Nebozí prodavači v obchodech takové štěstí nemají.

Tak se teď na celé vánoční veselí koukněme zpoza pokladen. Obchody jsou přeplněné, zkoušecí kabinky plné poházeného oblečení a nad tím vším se ve vzduchu vznáší vánoční písně, které nenávidíte, protože se před nimi už několikátý měsíc nemáte kam schovat.

Pokud jste jim někdy záviděli, že si “nenosí práci domů”, tak teď už nemusíte, protože domů se vzhledem k úklidu, který je ještě po nájezdech nakupujících večer čeká, pravděpodobně ani nedostanou.

V České republice musí obchody nad 200 čtverečních metrů zůstat zavřené jenom 25. a 26. prosince a na Nový rok. Na Štědrý den pak mohou být i větší obchody otevřené do 12.00. Na menší obchody (do 200 m2) se právně žádné omezení otevírací doby o svátcích, nevztahuje.

S úsměvem na tváři

O práci od devíti do pěti si ve vánočním období lidé v obchodech můžou nechat jenom zdát. A pokud jste jim někdy záviděli, že si “nenosí práci domů”, tak teď už nemusíte, protože domů se vzhledem k úklidu, který je ještě po nájezdech nakupujících večer čeká, pravděpodobně ani nedostanou. A když jo, tak nejspíš jen s flaškou vína na usnutí v ruce.

Zákazníci jsou podráždění, nervózní a sami většinou nestíhají. Obchodní centra se tak mění v obrovský papiňák.

Přesčasy a práci o svátcích berou hlavně studenti a mladá pracovní síla, která ještě nemá rodiny, a tak to dle zaměstnavatelů spíš překousne. Jenže pokud pracujete 13 nebo 14 hodin denně, tak vám ani vaše mládí nepomůže zachovat si úsměv na tváři a provozovat "prvotřídní zákaznický servis".

vanoce nakupy 0308977447

Navíc řešit problémy zákazníků o Vánocích a v kterýkoli jiný čas roku, je zásadní rozdíl. Zákazníci jsou podráždění, nervózní a sami většinou nestíhají. Obchodní centra se tak mění v obrovský papiňák, kde to vře na všech (a ve všech) frontách. A zatímco prodavači k zákazníkům z podstaty své práce být milí musí, frustrovaní zákazníci nemusí nic.

Zavřete na Boxing Day

Přepracovaní prodejci pak v důsledku stresu často onemocní, a tak místo toho, aby si alespoň o svátcích, tedy přesněji v době, kdy konečně nepracují, odpočinuli, tak marodí. Ve Velké Británii je situace mnohonásobně horší než u nás. Odborová organizace The Union of Shop, Distributive and Allied Workers (USDAW) zastupuje lidi pracující v maloobchodech. Pomáhá více než 78 000 členům ve věku do 27 let a podporuje petici na "Uzavření obchodů 26. prosince", tedy v den, kterému se v anglosaských zemích příznačně přezdívá Boxing Day.

Až se budete prodírat přeplněným nákupním centrem, budete unavení, vyčerpaní a naštvaní, tak obsluze místo kritiky věnujte milý úsměv.

„Mladí zaměstnanci jsou důležitou pracovní silou. Bohužel často znevažovanou a nedostatečně finančně ohodnocenou, což se o Vánocích projevuje zvlášť výrazně,“ říká pro BBC tajemník odborů Paddy Lillis. Jeho unie se chce taky do budoucna zasadit o mnohem delší vánoční přestávku pro přepracované zaměstnance maloobchodů.

Související…

Veselé Vánoce a prázdné kontejnery na Nový rok. Jak na to?
Lucie Flieglová

V Česku se nic podobného zatím nechystá. A tak je to na nás. Takže až se budete prodírat přeplněným nákupním centrem, budete unavení, vyčerpaní a naštvaní, tak obsluze místo kritiky zákaznického servisu věnujte milý úsměv. Protože, věřte mi, má toho minimálně stejně tak dost, jako máte vy. 

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: BBC News

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...