fbpx

Zveřejněno: 12. 12. 2017

Vánoce, to je sváteční atmosféra, dárky, ale bohužel také větší množství odpadu. I v hektických prosincových dnech je dobré se zastavit a zamyslet se nejen nad smyslem těchto svátků, ale i nad zbytečnými věcmi, které během nich vyprodukujeme. Přitom stačí vyzkoušet několik jednoduchých triků a ušetříme přírodu i peníze. 

Jednou ze základních myšlenek zerowaste je využít to, co již máme doma. I když nakupujeme vánoční dekoraci a dárky z recyklovatelných a přírodních materiálů, stále kupujeme něco nového, co budeme později vyhazovat. Nejlepší způsob, jak omezit odpad, je vůbec ho nevytvořit. Stačí se porozhlédnout okolo sebe, zapojit fantazii, a zjistíme, že znovu použít se dá opravdu téměř cokoliv.

Hora dárků pod horami papírů

Na Vánoce své blízké obdarováváme dárky zabalenými do obrovského množství balicího papíru, který druhý den stejně skončí v popelnici. Balicí papíry hrají všemi barvami, některé jsou i potažené plastovou fólií, a tak je jejich další zpracování časově a energicky mnohem náročnější. Vybírat lze přitom z papírů vyrobených z šetrně udržovaného dřeva, označených certifikátem FSC, jednobarevných 100% recyklovatelných papírů nebo papírů, které najdeme doma. Můžeme využít zbylé obaly z minulých Vánoc, staré mapy, noviny, nákupní tašky, použité balíky z pošty, vzorníky tapet, krabice od bot, ale i kusy látek, záclon.

shutterstock 724371205

Barevné balicí papíry jsou těžko recyklovatelné

Žádná šeď

Některé dary ve skle nebo papíru už zabalit nepotřebují, stačí je lehce ozdobit, přivázat na ně kus větvičky, a hned vypadají veseleji a vánočně. Pokud se nám zdá dárek nudný a chceme mu vtisknout vánoční atmosféru, existuje mnoho způsobů, jak ji vykouzlit.

Popusťte uzdu své fantazii a využijte třeba větvičky a šišky, které najdete v lese, voňavé perníčky a ruličky skořice, usušené plátky pomeranče nebo vykrajované hvězdy ze slupky od mandarinky. Jestli nechcete nic trhat v přírodě, postačí obyčejná brambora, do které si vyřežte razítko s vánočním motivem, a pomocí potravinářského barviva otiskněte na papír.

Slepit, zalepit, nalepit…

Čím papír nebo ozdobu přivázat nebo přilepit? Lepidla i lepenky nejsou zrovna šetrné k přírodnímu prostředí, často jsou plné chemikálií. Domácí lepidlo si vyrobíme z hrubé mouky, studené a teplé vody a cukru, nebo rozvařené rýže smíchané s vodou, návod lze najít na internetu. Domácí lepidla schnou dlouho, takže někdo raději využije lepicí pásku. Šetrná lepenka je vyrobená z recyklovatelných materiálů a díky lepidlu na kaučukové bázi funguje úplně stejně jako ta plastová, a navíc se dá vytřídit do modré popelnice na papír. A když není třeba lepidla, postačí provázek z bavlny nebo sisalu.

Populární látkové sáčky

Jako nejekologičtější variantu balení prodávají tuto zimu některé obchody plátěné pytlíčky, které se dají využívat opakovaně. Prodávají je v několika velikostech a mnohých barvách i vzorech, ty šikovnější z nás si je mohou vyrobit sami. Nová hokejka se do nich sice nevejde, zato hravě pojmou spoustu jiných, menších darů. Když se nám po několika použití omrzí, využijeme je např. k bezobalovému nákupu nebo jako balíčky do domácího adventního kalendáře.

shutterstock 555258091

Látkové sáčky mohou být skvělou alternativou k balicím papírům

Jak vybírat dárky?

Na internetu najdete mnoho tipů na kvalitní a k přírodě šetrné věcičky, které naše blízké opravdu potěší. Věnování peněz na charitu jménem obdarovaného také zahřeje u srdce. Takový „Skutečný dárek“ nabízí např. Člověk v tísni, navíc vám pošlou i darovací certifikát s popisem kde a jak peníze pomáhají. Obdarovávat můžeme nejen hmotnými dary, ale i zážitky nebo naším časem. Nezapomeňte proto, že hlavní podstatou Vánoc je najít si čas na své blízké a společně si užít tento kouzelný čas.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...