fbpx

V britských nemocnicích se cvičí psi k identifikaci zhoubných chorob

Zveřejněno: 28. 11. 2018

William Bruce Cameron  vypráví v knize Psí domov příběh retrívra Baileyho. Ten se ukáže jako schopný identifikátor rakoviny. Podle nezaměnitelného kovového zápachu pozná, že daný jedinec je nemocný. Vnučka jeho pána Clarity si na tomhle jedinečném umění Baileyho později založí i živnost.

Související…

Také neumíte říct svému psovi ne? Vědci zjistili, proč
Zuzana Šotová

Jak je vidět, Cameron si v psím románu úplně nevymýšlel. Fakt, že psi dokážou na základě pachu rozpoznat závažnou nemoc, totiž dnes potvrzují i vědci. A nejedná se jen o rakovinu.

Cvičení na malárii

Podle britského Guardianu vědci předložili důkazy, že psi jsou schopní ze zápachu z ponožek rozpoznat malárii. V této identifikaci vynikají právě labradorští retrívři, kteří předtím ale musí projít několikaměsíčním výcvikem.

Rakovina prostaty a prsu

V roce 2015 oznámili vědci v Itálii, že vycvičili dva německé ovčáky tak, aby byli schopní odhalit v moči chemikálie spojené s rakovinou prostaty. Psi se trefili v plných 90 procentech případů, zatímco standardní krevní test PSA nebyl ke screeningu považován za dostatečně spolehlivý. 

pes nemoc 263445467

Pes může být i váš nejlepší přítel, pokud jde o identifikaci začínající choroby


V univerzitní nemocnici Milton Keynes zatím probíhá předběžná studie, jejímž cílem je zhodnotit schopnosti psů v běžném klinickém prostředí. V nemocnici v Buckinghamshire se zase zkoumají dovednosti psů při odhalování rakoviny prsu.

 Domácí zvířata mohou podle odborníků problém odhalit dřív než monitor glukózy.

Pokud by se totiž naučili detekovat karcinom z dechu ženy, umožnili by častější screening. V současné době jsou ženy nad 50 let kvůli vystavení účinkům záření vyšetřovány pouze jednou za tři roky.

Pes a diabetes

Pomoc psů je v Británii dnes už běžná v případech, kdy se zjišťuje hladina cukru v krvi. Pes dokáže poznat, zda je hladina nebezpečně vysoko, nebo naopak nízko. Britská charitativní společnost Hypo Hounds  trénuje psy, aby vycítili změnu hladiny cukru v krvi z pouhého dechu nebo z potu. Domácí zvířata mohou podle odborníků problém odhalit dřív než monitor glukózy.

Parkinsonova choroba

Vědci z univerzity v Manchesteru se zase snaží naučit psy detekovat Parkinsonovu chorobu ještě předtím, než se objeví první příznaky. Práce je v tomto případě inspirována počinem ženy známé jako super-sniffer, která detekovala změnu vůně svého manžela 6 let předtím, než mu byl Parkinson diagnostikován.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...