fbpx

Michael Třeštík ve svých 71 letech vydává knižně své facebookové statusy. Knize Ledaže se spletu nechybí humor a nadhled "mírně dezorientovaného seniora"

Zveřejněno: 10. 11. 2018

Radka Třeštíková, která v letošním roce vydala svůj pátý román Veselí, není v rodině Třeštíků jedinou úspěšnou spisovatelkou. Knižní pulty postupně plní svými knihami i její tchán Michael Třeštík. Ten si svými hravými vtipnými texty získává stále větší přízeň čtenářů.

Související…

Síla instagramové poezie: Pomáhá, nebo spíš kazí vkus?
Tereza Hermochová

Velký úspěch vzbudila už jeho první sbírka humorných sebeironických postřehů nazvaná Jen aby, řekla moje žena, v níž shrnul výběr svých nejlepších facebookových statusů za posledních pět let. Hlášky „mírně dezorientovaného seniora, který se snaží přijít věcem na kloub, ale moc mu to nejde“, kterého na sociální síti aktuálně sleduje více než 15 tisíc lidí, okamžitě vzbudily pozornost a z knihy se stal bestseller.

Opravdoví chlapi v mém věku za sebou spálí mosty, nechají si něco úžasného vytetovat na prsa a koupí si Harleye Davidsona. Já jsem za sebou mosty sice nespálil, ale koupil si rotoped. 

Na začátku letošního roku vyšlo v nakladatelství MOTTO čtvrté vydání Třeštíkova mimořádně zdařilého románu Zdi tvé, oceňovaného kritiky i čtenáři. Příběh se odehrává v druhé polovině osmdesátých let a sleduje osudy tří hlavních hrdinů: uznávaného grafika Hynka, který se snaží vytvořit své životní dílo, jeho ženy Dany, jež se po autonehodě ocitá na vozíku a svého muže opouští, a její obětavé sestry Soni, neschopné navázat partnerský vztah.

Přečetl jsem si teď, jaké nemoci hrozí kuřákům, a uklidnil jsem se, protože těch zbývajících, co hrozí nekuřákům, je daleko víc a některé jsou opravdu ošklivé.

Druhého vydání se dočkal také román Chceš-li rozesmát pánaboha, v němž Třeštík na základě vyprávění, dopisů a zápisků zachytil příběh svých rodičů, který potvrzuje, jak nepředvídatelné mohly ve dvacátém století být lidské osudy. Je až s podivem, kolik dějinných událostí, setkání s významnými a zajímavými osobnostmi i pohnutých zvratů se do lidského života vejde.

Dojedli jsme jídlo, které uvařila moje žena. „Hele, to byl dobrej oběd, tohleto, že jo?“ řekla udiveně. Ještě stále umí překvapit i sama sebe.

Nejčerstvějším knižním přírůstkem do Třeštíkovic rodiny je titul Ledaže se spletu, v němž autor navazuje na úspěch svých sebraných facebookových statusů a přináší čtenářům novou zásobu hravých postřehů o úskalích manželství, politice i paradoxech všedního dne.

Michael Třeštík (71)

Původním vzděláním inženýr architektury je od roku 1989 na volné noze a působí jako výtvarný kritik, publicista a spisovatel. Několik let byl šéfredaktorem a vydavatelem literárního týdeníku TVAR. Je dramaturgem většiny filmů své ženy, dokumentaristky Heleny Třeštíkové. Některé z nich realizoval i jako producent. Kromě knih prozaických napsal řadu publikací o výtvarném umění.

S nadsázkou a s humorem sobě vlastním Třeštík komentuje společenské dění i své vlastní prohry, neúspěchy či selhání. A přitom neztrácí optimismus.

foto: Albatros Media, zdroj: Albatros Media

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...