fbpx

Lidé s poškozeným zrakem se musejí vyrovnat s mnoha omezeními. Divili byste se ale, kolik nevidomých má jako největší koníček sociální sítě.

Zveřejněno: 13. 11. 2018

Ve světě žije podle Světové zdravotnické organizace zhruba 1,3 miliardy lidí se zrakovým postižením. Mezinárodní den nevidomých si každý rok připomínáme 13. listopadu – téhož dne se totiž roku 1745 narodil Valentin Haüy, zakladatel prvního výchovného a vzdělávacího ústavu pro nevidomé v Paříži. 13. listopadu si tedy my šťastnější (protože vidoucí) připomínáme strasti, ale i radosti osob se zrakovým postižením. A mezi takové radosti patří i sociální sítě.  

valentin hauy

Valentin Haüy, dobový portrét


 

Youtubeři, kteří nevidí

Youtuberka Molly Burkeová se narodila se vzácnou genetickou vadou  Retinitis Pigmentosa, jež jí působila postupnou ztrátu zraku, než ve 14 letech oslepla úplně. Svou vášeň našla v tvorbě YouTube videí. O tom, jak je dobrá, svědčí jednoduchý údaj: sleduje ji téměř 1,5 milionu lidí.

Filmový kritik a youtuber Tommy Edison nesděluje svému publiku, jak smutné a těžké je být slepý. Naopak, zaměřuje se na vtipné chvilky, ke kterým dochází docela často, třeba když se snaží kreslit, vařit nebo vybírat peníze z bankomatu. Tommy je dokonce i filmový kritik – což, jak uznáte, je mezi nevidomými docela nevídaný úkaz.

Pavel Ondra: Vidící děti se učí číst očima, my hmatem

Český nevidomý bloger a nadšenec do technologií Pavel Ondra na svém blogu třeba popisuje, jaké to bylo chodit do školy pro nevidomé. „Většina předmětů, co se učí na speciální škole pro nevidomé, je to samé, co se učí na normální škole, zeměpis, dějepis, psaní, čtení, matematika, čeština, cizí jazyky. Je tu jen pár rozdílů. Tak například, a na to se mě ptají lidé mimochodem dodnes, hned v první třídě se začne s výukou Braillova slepeckého písma. Vidící děti se učí číst očima, my hmatem. Takže ano, Braillovo písmo ovládám dodnes, tyhle věci se nezapomínají,“ popisuje.

Na svém webu také odpověděl několik otázek, na které se ho lidé ohledně slepoty často ptají. Tady jsou některé z nich:

  1. Chtěl bys někdy vidět?

Po pravdě na tuhle otázku sám odpověď dodnes nevím. Nevidomý jsem od narození, tak nic jiného neznám, zvykl jsem si. Říká se, že když někdo ztratí zrak v pokročilejším věku, je to pro toho člověka docela šok. No a mě napadá, že obráceně by to byl asi taky docela mazec, taky by mi dosti dlouho trvalo, než bych si zvykl.

„Dnes ti budu dělat vodící fenečku já,“ řekla mi jednou kamarádka.

Na odlehčení, s kamarádem jsme se na tohle téma kdysi bavili a shodli jsme se na tom, že když už bychom chtěli vidět, tak pořádně, kdyby vymysleli nějaké kyberoko, tak už se vším všudy, infračervené vidění, ultrafialové vidění, vestavěné Google mapy, mimochodem Terminátora 2 jste asi viděli všichni.

  1. Jak to, že nemáš vodícího psa?

Vodící pes je živý tvor, který vyžaduje péči. Já jsem člověk, který ví, že ve stylu, jakým teď žiju a pracuju, nemá u mě pes zatím místo. Orientaci po městě zvládám s bílou holí docela dobře, když se zamotám, je všude dost lidí, kteří rádi pomůžou, a navíc bydlím v malém bytě. A všichni mi taky potvrdí, že plovoucí podlaha se s psími drápky moc ráda nemá.

vodici pes 714251128

„Nevadí, dnes ti budu dělat vodící fenečku já.“


A opět na odlehčení, jedna moje kamarádka měla tenhle dotaz taky, proč že to nemám psíka. Když jsem jí řekl v podstatě to, co jsem napsal tu, byla chvíli potichu a pak pravila: „Nevadí, dnes ti budu dělat vodící fenečku já.“

  1. Jak funguje ten tvůj telefon, to je nějaký zvláštní?

Na téma mobilních telefonů pro nevidomé by se toho dalo napsat tolik, že by to vyšlo na další článek. Ve zkratce tedy, každý telefon se systémem Android, ať už od Samsungu, LG, HTC nebo Sony, má v sobě vestavěné funkce zpřístupnění a jednou z těchto funkcí je aplikace Talkback, která převádí veškerý text na dotykovém displeji do hlasové podoby za pomoci syntetického hlasového výstupu.

Související…

Noční "nekontaktní" čočky opravují zrak. Alespoň dočasně
Vojtěch Žák

Stejnou funkci mají i iPhony, jen tady se to jmenuje Voiceover. Prakticky to pak funguje tak, že mi telefon umí přečíst cokoliv, na co klepnu, přečte maily, SMS, elektronické knihy. A pokud si do telefonu doinstaluju správné aplikace, můžu s ním dělat i vše ostatní, hledat jízdní řády, používat překladač od Googlu, pouštět si videa na YouTube.

Na odlehčení, iPhony v sobě mají dokonce vestavěný slovník výslovnosti pro emotikony, takže když mi někdo pošle smailík, můžu slyšet např. obličej posílající polibek, šťastný kočičí obličej, smějící se hromada bobků. A včera jsem dokonce zjistil, že u fotek umí pomocí strojového rozpoznání identifikovat objekty, slyším pak např. obrázek, obsahuje jezevčíka, na výšku, ostrá, dobře osvětlená fotka.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...