fbpx

Terapie CRT přes noc oko vytvaruje tak, jak potřebujete. Někoho vyléčí, někomu ale nesedí

Zveřejněno: 19. 5. 2018

Rohovková refrakční terapie (CRT) je nechirurgický proces, který využívá léčebnou čočku k jemné změně oční rohovky během spánku. Na noc si zkrátka nasadíte speciální čočku, a když si ji ráno vyndáte, vidíte dobře i bez brýlí. Tedy na nějakou dobu.

Lidé se zdravýma očima nikdy neporozumí utrpení všech „brejlounů“. Brýle jsou i v mém případě první věcí, po níž se ráno natáhnu, a tou poslední, kterou večer sundám. Nesčetněkrát jsem jim ublížil během sportu. A když jedu na kole v dešti, koleduji si o přemet přes řídítka.

Související…

Slepí vrazi: Až tři čtvrtiny českých řidičů mají problémy se zrakem
Zdeněk Strnad

Laserová operace pro mě není řešením a bohužel jsem si nikdy nerozuměl s kontaktními čočkami. Poté, co jsem s nimi den co den trávil půl hodiny při jejich nasazování a vyndávání, jsem na ně trochu zanevřel. Trpím jedině pro umění. Onehdá jsem během představení v roli francouzského dekadentního básníka poprosil kamarádku, aby mi čočky nasadila. Po patnácti minutách úporného boje jsem na ni zamrkal a trochu mimo scénář prohlásil: „Kruciš, holka, ty a moje máma jste jediný ženský na světě, který mě kdy donutily plakat.“ A byla to pravda.

Vaše oko se obvykle vrátí do svého "normálního" stavu během dvou až tří dnů. Pacienti proto zpravidla nasazují čočky pokaždé, když jdou spát.

Škoda, že jsem tehdy neslyšel o rohovkové refrakční terapii. Komplikovaný termín v překladu do lidštiny znamená, že jde o kontaktní čočky, které vám ohnou oko tak, abyste dočasně viděli dobře i bez nich.

Jak fungují CTR čočky

Objektivy CTR vypadají podobně jako standardní čočky. Během noci jemně vytvarují vaše oko, takže když se ráno probudíte, vidíte mnohem lépe, nebo dokonce skvěle. Takový efekt funguje maximálně několik dnů. Vaše oko se obvykle vrátí do svého "normálního" stavu během dvou až tří dnů. Pacienti proto zpravidla nasazují čočky pokaždé, když jdou spát.

Po několika dnech se zlepšilo i jeho vidění s čočkami. Co ho ale prý děsilo, byly večery.

První informace o skleněných čočkách a jejich tvarovacích schopnostech máme už z 60. let minulého století. Tehdejší výzkumníci ale nebyli schopni dosáhnout požadovaného efektu. Ortokeratologie, tedy disciplína, která se  zabývá tvorbou čoček upravujících rohovky, byla považována spíše za hru náhody než za vědu. V 80. letech se objevilo hned několik vědců tvrdících, že vyvinuli moderní ortokeratologické řešení. Teprve nástup počítačů v 90. letech umožnil skutečně designovat čočky, které poskytovaly pacientům pomoc, o niž si žádali.

Oči pokusných králíků

Ortokeratologické čočky mohou zabrat skoro okamžitě, jindy jim to však může trvat déle. „Po první noci s CTR čočkami jdu znovu na kontrolu ke svému optikovi, s čočkami pořád v očích,“ popisuje žurnalista Patrik Barkham svoje experimenty s novou technologií. „Všechno mám rozmazané a velice nepříjemné, protože nejsem zvyklý na tyto tvrdé, plastové, plyny propouštějící čočky. Ukazuje se, že se můj zrak o 70 % zlepšil a já se od optika vracím do práce s měkkými čočkami. Svět mám ovšem pořád poměrně rozmazaný.“

CTR čočky nejsou o nic nebezpečnější než obvyklé čočky. Hygiena je důležitá, ale nejsou tu žádné vedlejší účinky.

Po několika dnech se zlepšilo i jeho vidění s čočkami. Co ho ale prý děsilo, byly večery. Jakkoliv dokázal snadno přečíst poznávací značky aut, elektrické světlo mu narušovalo zrak a vytvářelo duchovité obrazy. Čočky mu zrak úplně nespravily, nasazuje si je například vždy, když sedá za volant. Zkušenosti dalšího publicisty Seana O'Sullivana, který čočky vyzkoušel, jsou trochu jiné. Po pouhých dvou letech s čočkami bylo jeho vidění perfektní. „Jsem překvapen, že to nezkouší více lidí,“ řekl. „Když zafungují, představují čočky skvělou alternativu k laserové operaci.“

Jsou nebezpečné?

Ne všichni jsou ale z možností CTR čoček tak nadšení. Například oftalmolog (lékař zabývající se nemocemi oka) Por Yong Ming z nich má obavy. „Viděl jsem pacienty, kteří to podstoupili, a obvykle je zpočátku většina z nich natolik nadšená, že v léčbě pokračují. CTR čočky ale mohou způsobit malou optickou zónu, kvůli čemuž budete mít ve tmě halucinace,“ říká lékař. A to je přesně to, co se stalo Patriku Barkhamovi. „Zažil jsem ale také infekce rohovky, které byly způsobené právě nočními čočkami,“ dodává Ming.

Žádné čočky nejsou zcela bez rizika. Jak říká šéf optiky Leon Opticians z Londýna Kieran Minshull: „CTR čočky nejsou o nic nebezpečnější než obvyklé čočky. Hygiena je důležitá, ale nejsou tu žádné vedlejší účinky.“ Takže doporučit, či nedoporučit? Doporučit se rozhodně dá to, co o CTR čočkách říkají výše zmínění lékaři a optici. Pokud byste o CTR čočkách uvažovali, poraďte se nejdříve se svým očním doktorem.

foto: Shutterstock, zdroj: Quora

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...