fbpx

Zveřejněno: 19. 10. 2018

Aktivní černé uhlí bylo ještě přednedávnem dobré na dvě věci - na průjem a na přesvědčivou masku čerta na Mikuláše. A teď? Kromě klasického Carbocitu ho najdeme v potravinových doplňcích, zmrzlině, v krémech na obličej, maskách a překvapivě taky v pastách na zuby. Černá pasta slibuje bělejší zuby, černá maska pak zářivější pleť. Aktivní černé uhlí je všude, ale nikdo vlastně neví, jak a jestli vůbec funguje.

Související…

Vyvracíme mýty o pitném režimu! Myslíte si, že stačí obyčejná voda? Tak to se pletete
Anna Calve Novotná

Mě osobně černá maska i zubní pasta baví, samozřejmě hlavně vizuálně. Nejsem Lesana, takže zázračné účinky na zdraví mě ani nenapadlo očekávat. Před nedávnem jsem se rozhodla tenhle černý trend trochu víc prozkoumat. Skutečně aktivní černé uhlí prospívá naší pleti a našemu zdraví, nebo jde jen o další marketingový tah zdravotního a kosmetického průmyslu? 

Spálené dřevo

Celosvětový trh s aktivním uhlím plánuje do roku 2022 dosáhnout částky 6,2 miliardy dolarů. S přihlédnutím k dosavadním výnosům je vysoce pravděpodobné, že se tak opravdu stane. To lze považovat za impozantní výkon vzhledem k tomu, že používané uhlí pochází ze stejného zdroje jako uhlí na grilování. Ano, hádáte správně, skutečně jde o spálené dřevo.

Černá pasta slibuje bělejší zuby, černá maska pak zářivější pleť.

Jediný rozdíl je v tom, že aktivní uhlí vzniká spalováním dřeva (případně skořápek kokosových ořechů) při vyšších teplotách, takže z něj zůstane jen jemný prášek. Kromě skořápek a dřeva se dá vyrobit taky z ropy, rašeliny nebo klasického uhlí. Jako takové jej lze pak velice snadno do něčeho přimíchat.

Malé pastičky

Účinnost aktivního uhlí vychází z jeho mikroskopické struktury. Každá částice má v sobě miliony pórů, které se chovají jako malé pastičky. Když uhlí spolknete, naváže na sebe další látky ve vašem střevě a nedovolí jim proniknout dál do organismu.

uhli uzitne 766828333

To může být užitečné třeba v případě, že jste se právě přejedli špatným jídlem nebo předávkovali drogami. Ke stejnému postupu se uchýlí v nemocnici při léčbě některých druhů otrav – předtím, než vám vypumpují žaludek. Dalším bodem k dobru je pak skutečnost, že nemá žádné vedlejší účinky.

Černé uhlí zabrání vstřebávání antidepresiv a antikoncepce. Pro některé dvojitý důvod, aby si dali pozor.

Špatné jídlo a drogy však nejsou tím jediným, co na sebe uhlí dokáže navázat. Absorbuje taky minerály, vitamíny a antioxidanty. To znamená, že v okamžiku, kdy byste pili limonádu s rozpuštěným černým uhlím a k tomu jedli nějaké zdravé jídlo, vaše tělo do sebe přijme mnohem méně živin než normálně. A tím to nekončí. Černé uhlí dokáže zabránit vstřebání účinných látek z antidepresiv a antikoncepčních pilulek. Takže holky, pozor na to.

Načasování je klíč

Důležité je uvědomění, že při užívání černého uhlí je klíčové načasování. A to ať už vám život zachraňuje, nebo zabraňuje vašemu tělu vstřebat potřebné živiny. Správně totiž funguje pouze v okamžiku, kdy má v trávicí soustavě co absorbovat, jako například hnilobné produkty a bakterie v případě průjmu. 

Při kocovině vám už nic nepomůže. Alkohol už je dávno v krvi a vesele tam řádí.

Při ranní kocovině už vám ale nepomůže. Alkohol už totiž dávno vesele řádí ve vašem krevním oběhu. Užívat uhlí z jiného důvodu, než je předávkování, otrava nebo průjem, je holý nesmysl. Je totiž nestravitelné. Vyjde tak, jak vejde. Při průchodu vám navíc může způsobit zácpu nebo nevolnost.

Černé pasty bez fluoridu

Co se týká účinků na zuby, po důkladném prostudování názoru dentisty Marka Burhenneho jsem zjistila, že černá pasta není o nic zázračnější nebo nebezpečnější než bílá klasika. Jediné, co mě překvapilo, je trochu znepokojivé doporučení, že by se pasta neměla užívat častěji než 2-3x týdně, a to z důvodu možného poškození skloviny.

uhli pasta 1155196825

Hodně černých past zároveň neobsahuje dostatek fluoridu, který by chránil naše zuby. Schopnost potlačovat zápach z úst jim však vzhledem k tomu, že mají schopnost na sebe vázat bakterie, nemůžeme odepřít. 

Používání černé zubní pasty stačí omezit, a co se týká masky, tak je tady pořád ještě ten Mikuláš a čert.

Blahodárné účinky v masce na obličej nebyly dosud vědecky potvrzeny, ale jak už jsem říkala, aktivní uhlí nedráždí pokožku ani nevyvolává alergické reakce, tak proč ho někam nepřimíchat, že ano. Účinnost masky pak ale spíš než v přítomnosti uhlí spočívá ve slupovacím efektu, kdy se tekutá maska vsákne do povrchové vrstvy kůže a vy pak spolu s ní strhnete i suchou horní vrstvu s nečistotami a odumřelými částečkami.

uhli maska 1167228484

Pokud doma něco ze zmíněných produktů máte, určitě je hned nevyhazujte. Používání černé zubní pasty stačí omezit, a co se týká masky, tak je tady pořád ještě ten Mikuláš a čert. A pokud jste se náhodou zásobili černým uhlím ve snaze předejít kocovině, pak ho pořád ještě můžete doručit na nejbližší techno party, kde ho zcela jistě ocení.

foto: Shutterstock, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...