fbpx

Seriál Příběh služebnice představuje nový druh radikální superhrdinky. Už bylo na čase Dalších 5 fotografií v galerii
Superhrdinka Offred. Největší inspirace pro ženy - právě proto, že je tak obyčejná.

Všechny potřebujeme superhrdinské vzory. To ale ještě neznamená, že to nemůžou být čistě ženské modely, které jsou lepší v úplně jiných věcech, než muži.

Zveřejněno: 30. 9. 2018

Letos v Česku vyšla kniha Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Knížka, z velké části spolufinancována crowdfundingovou kampaní, obsahuje 100 příběhů úspěšných žen a sklízí bouřlivé ovace u nás i ve světě. A srdce maminek plesají. Konečně kniha, která ukáže, že jejich holčička v tom tvrdém, na výkon orientovaném mužském světě, může dokázat úplně cokoli.

Související…

Když vám muž tvrdí, že je feminista, znamená to, že vás balí?
Klára Kutilová

Netvrdím, že knížka není sama o sobě inspirativní. Ovšem kromě toho, že „příběhy“ připomínají spíše stránky z wikipedie než poutavá vyprávění se smysluplným poučením, nesouhlasím ani s výslednou stovkou „vybraných“ žen. Dobře, řeknu to na rovinu: za mě slabý. 

Kde jsou ženské příběhy?

Pojďme se společně podívat na to, proč. Upřímně nerozumím jedné věci – proč vynášíme ženy do nebes za úspěchy na mužských polích. I když je to naprosto v pořádku, že se jim na nich zadařilo, zajímalo by mě, kdy konečně někdo napíše knížku, ve které budou příběhy žen, které využívají svou ženskost? Pečující, tvořivou, intuitivní a empatickou stránku své osobnosti?

 Upřímně nerozumím jedné věci – proč vynášíme ženy do nebes za úspěchy na mužských polích.

Nezdravým podporováním snahy o rovnost mužů a žen v oblastech, které jsou přirozenou doménou jednoho či druhého pohlaví, se jen přiživuje nenávist mezi feministkami a šovinisty.

wonder woman

Nikdo nemusí před nikým klečet, ale snaha vyrovnat se mužům v mužských disciplínách je cesta do pekel.


Mimo to se mezi stovkou žen objeví například i Coco Channel, která si ke svojí kariéře dle dostupných informací dopomohla  „přes postel“, a já si tak nejsem jistá, jestli je zrovna tohle ideální vzor pro naše dcery. Neukazujeme celou pravdu a z některých příběhů se tak začínají stávat trochu „fake news“. Ve snaze o to ukázat našim dcerám, že i jako holky můžou úplně cokoli, představujeme realitu jen z určitého úhlu pohledu. A svým způsobem jim tenhle úhel podsouváme.

Služebnice Offred

Sama poslední dobou přemýšlím nad tím, kde teda vzít v umělecké tvorbě dobré vzory morálních, silných a schopných žen. Zatímco holčičky můžou sáhnout po některé z disneyovských pohádek, ve které se role žen vzhledem k vývoji společnosti rovněž proměňuje, já jsem svou hrdinku objevila v seriálové adaptaci dystopického románu spisovatelky Margaret Atwoodové Příběh služebnice. Jmenuje se Offred a je pro mě ztvárněním nového druhu „superhrdinky“. Ženy, která je morální, „supernormální“ a „superpřirozená“.

handmaid

Mrazivý seriál Příběh Služebnice je i přes své dystopické ladění modelovým příkladem pozitivní ženské hrdinky.


V samotném příběhu se dostáváme do blízké budoucnosti USA, ve které lidé téměř ztratili svou reprodukční schopnost. V zoufalém pokusu o záchranu lidstva pak vzniká totalitní republika Gilead, z plodných žen se v této republice stávají „sexuální otrokyně“, jejichž úkolem je nedobrovolně plodit děti s vysoce postavenými muži. To všechno pod nálepkou snahy o záchranu lidstva a ve jménu Božím, samozřejmě.

Úkolem sexuálních otrokyň v Příběhu služebnice je nedobrovolně plodit děti s vysoce postavenými muži. Ve jménu Božím, samozřejmě.

Příběh je sám o sobě dost zajímavý a taky trochu mrazivý – zvláště proto, že se odehrává v dnešní době, v nám všem dobře známém světě je pro mě rovina nového pojetí ženské síly mnohem zajímavější.

Nedostižná Wonder Woman

Milujeme Wonder Woman. Jasně. Je ztělesněním všeho, co si pod pojmem „hrdinka“ představujeme, a ztělesňuje dokonalý „role model“ pro další generace. A i přesto, že ji milujeme a obdivujeme, nikdy nebudeme jako ona. Jednoduše nemůžeme – většinou neměříme 2 metry a vlastně se nám ani nechce chodit 5x týdně do posilovny. Navíc nám to jde spíš s klávesnicí než s mečem. Oceňujeme její dobrotu a víru ve spravedlnost, ale nikdy nebudeme jako ona.

offred

Offred používá čistě ženské zbraně.


Ale víte, jako kdo být můžeme? Přece jako Offred. Je to tak, tahle hlavní hrdinka z Příběhu služebnice (herečka Elisabeth Moss) je přesně tím druhem superhrdinky, kterou žena 21. století potřebuje.  Používá ty nejpřirozenější ženské zbraně v boji proti misogynii. Offred je jedna z nás. Offred je obyčejná holka. Máma a manželka. A když dokáže něco změnit ona, tak my taky.

Offred je... SUPERnormální

Offred se nevrhá hrdinně ze skály na ostrově plném Amazonek ani se nesnaží spasit svět a stát se prvním člověkem na Marsu... Je to obyčejná žena, která pracuje ve vydavatelství, a otec jejího dítěte byl kdysi ženatý s jinou ženou. Offred miluje svou rodinu, své přátele a svůj domov. A s tímhle obrazem se dokáže hodně žen ztotožnit. Když se jí pak v „uměle vytvořené“ patriarchální společnosti, která uznává sílu a oceňuje výkon, děje něco špatného, jako by se to dělo i nám.

Offred se... nebojí říkat věci nahlas 

Už jste se někdy málem ukousali nudou, když vám kolega vyprávěl nesnesitelně dlouhou historku? V celém seriálu musí Offred snášet mnohem horší věci, aniž by řekla jediné slovo. S jejím vnitřním monologem se pak bezpochyby musí ztotožnit každá žena, která kdy poslouchala muže na párty, který do ní hodiny hustil věci, které ji vůbec nezajímaly.

offred 2

Offred je hrdinka dneška, a modelový vzor par excellence.


Jsme příliš slušně vychované na to, abychom odešly. Když si pak Offred přestane říkat věci pro sebe a začne vracet údery, je pro nás pochopitelně hrdinka!!! Tak, kluku v modrém svetru, jdi do háje, tohle mě nebaví poslouchat, jdu tancovat.

Offred NEmiluje každou ženu, se kterou se potká

Wonder Woman je sice překrásná, ale když se nakonec setká se svým úhlavním nepřítelem Dr Poison (taky žena), slituje se a nechá ji žít. A s tím mám trochu problém: Dr Poison je zodpovědná za smrt miliónů nevinných lidí. Jasně, mrzí nás její poraněný obličej, ale tohle prostě není OK a Wonder Woman by čas od času měla dát přednost spravedlnosti před soucitem. Offred je v tomhle jiná. Offred je důkazem, že nás klidně můžou rozčilovat ostatní ženy a pořád můžeme být hrdinkami.

Offred je... emocionální a nestydí se za to

Offred většinou své emoce zvládá, což je až k podivu, zvláště v dystopické společnosti, kde ji pravidelně znásilňují a vedle toho ji posílají na rodinné nákupy. Offred se nebojí svých slz ani lítosti. Když má prostor, své emoce dává autenticky najevo. Offred je zranitelná a nedělá, že není. Na rozdíl od jiných hrdinek současných seriálů. V sedmi sériích Hry o trůny Daenerys Targaryen brečela celkem dvakrát. Cersei Lannister ještě méně, a to přišla o všechny tři své děti.

Offred si... nenechá všechno líbit

Někdy, zvláště v tomhle příběhu, to nejde jinak než zatnout zuby a ledacos překousnout. Ale když už celá situace zajde příliš daleko, Offred je připravena vrátit úder.

Offred... si silně uvědomuje důležitost svých přítelkyň

Už během několika prvních epizod je jasné, že je tady ještě jedna žena, která nenechá Offred spadnout – totiž její kamarádka Moira (Samira Wiley). Dozvíme se, že byly kamarádky už od školy, takže když pak začne celá šílenost okolo služebnic, Moira je někdo, na koho se Offred může spolehnout. Příběh služebnice je připomínkou toho, že i přesto, že si neoblíbíme každou ženu, kterou potkáme, bez těch několika málo v našem blízkém kruhu se prostě neobejdeme.

Offred je někdo, na koho se budete moct pokaždé spolehnout

Offred se vždycky postaví za své kamarádky. Když se pak jedna z nich rozhodne spáchat sebevraždu skokem z mostu – s nemluvnětem v náručí... koho zavolají, aby tragédii zabránil? Přece Offred. A opravdu, v téhle epizodě zasahuje skoro jako člen civilní stráže v červeném plášti, přitom její  jediná superschopnost – vedle její zranitelnosti – je, že se vždycky postará o své přítelkyně a nikdy je nenechá ve štychu.

Všechny potřebujeme vlastnosti úspěšných a schopných žen. V boji proti našim utlačovatelům, ať už je to kdokoliv.

I přesto, že jde o seriálovou fikci, jsou možná právě tohle ty vlastnosti, které by se měly v příbězích úspěšných a schopných žen vyskytovat. Možná, že tohle je přesně to, co Offred, a tak trochu my všechny, potřebujeme k boji proti našim utlačovatelům, ať už je to kdokoli.

zdroj: Digitalspy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...