fbpx

Nastoupilo vaše dítě právě do školky? Tak to se připravte – čeká vás pořádná jízda

Zveřejněno: 9. 9. 2018

Všichni mluví o školácích – ale co školkařky a školkaři? Ti, co se zatím drželi máminy sukně? Prvních několik týdnů totiž bude po emoční stránce pěkný kolotoč. Připravte se na pocity radosti, smutku, hrdosti a taky trochu stresu. Na co si ještě dát pozor, abyste první rok "odloučení" společně co nejlíp zvládli?

Související…

Projděte si patnáct zemí, kde to mají děti ve škole trochu jinak
Tereza Hermochová

 1. Ano, bude to emočně náročné

Vaše čtyřleté dítě možná vpluje do třídy ve školce tak sebejistě, jako už by tam někdy bylo… Pro vás to tak jednoduché nebude. Vaše slzy, jejich nudle u nosu, vám se těžce dýchá. Najednou je máte opustit a nechat samotné? Sice už hrozně vyrostly, ale v té obrovské třídě vypadají tak malé.

Dítě vpluje do školky možná sebejistě, ale pro vás to tak jednoduché nebude

Je vám jasné, že tohle je konec jedné éry. A začátek nové. Věřte – máte se na co těšit. Vaše dítě se stává samostatnějším a za chvíli vás nebude potřebovat. Ale zaprvé, nebude to hned, a zadruhé, není nad čím truchlit. Vaše vzájemné pouto nemizí, vyvíjí se. 

2. Ano, bude to přesně tak stresující, jak vám všichni říkají

Nezáleží na tom, kdy jste zvyklí vstávat, nezáleží na tom, jak organizovaní jste. Věci se vždycky začnou hroutit zrovna ve chvíli, kdy budete chtít odejít do školky. Zapomenete knížku, bačkory, zakopnete o roh postele a pět minut budete poskakovat na jedné noze.

skolka

V nejhorším případě se vašemu dítěti minutu před odchodem začne chtít na záchod. A buďme k sobě upřímní, těch několik desítek minut, které strávíte vypravováním se z domu, vám bude nakonec připadat jako několik perných hodin. Ovšem i tahle ranní dynamika má své kouzlo. Pusťte si k tomu vaše oblíbené písničky a pamatujte, že takhle to nebude navždy.

3. Ano, občas se i vy budete chtít zalíbit paní učitelce

Něco na těch učitelkách, které v nás dokážou probudit vnitřní dítě, prostě je. Někdy se s nimi přistihnete, že říkáte nebo děláte věci, které byste za normálních okolností nikdy nedělali.

Budete chovat bezmezný respekt k lidem, kteří vydrží celý den bez přestávky s dítětem, které se 20 minut válelo polonahé po podlaze a odmítalo opustit byt

A hlavně k nim budete chovat bezmezný respekt: nejenže jsou celý den bez přestávky s vaším dítětem, které se ráno 20 minut válelo polonahé po podlaze a odmítalo opustit byt. Ale k tomu ještě s dalšími dvaceti. A vy máte jen jedno, nebo pár. Uff. Úleva.

4. Ano, bude to vyčerpávající

Nezáleží na tom, jestli jste doma nebo chodíte do práce – ranní rutina potřebuje své – a je to na vás. Vaše dítě bude pěkně unavené, přesně tak, jak jste si vždycky přáli, když jste ho před pár lety uspávali. Navíc je čeká celý den ve škole, kde budou muset sekat dobrotu a na emoční výlevy už nebudou mít prostor, takže je logicky potřeba vyzlobit se doma. To se nedá nic dělat.

5. Ano, nakonec na ně budete opravdu pyšní

Nejenom v prvních pár dnech, ale i každý další den, s každým malým úspěchem. Najde si přátele, dokáže vylézt na strom, naučí se číst, psát a co teprve ta jejich neuvěřitelná kreativita! A až přijde první školní představení, připravte se, že budete brečet jako želva. A dřív než se nadějete, první školní rok bude za vámi a vy budete mít už zase na krajíčku, když si uvědomíte, jak moc vyrostly a kolik se toho naučili od prvního dne, kdy poprvé vstoupili na půdu školy. A vy si opět uvědomíte, jaký dar je být rodič.

foto: Shutterstock, zdroj: The Motherload

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...