fbpx

Přečtěte si o 8 znameních, které dávají tušit, že vám se vám v práci blýská na lepší časy

Zveřejněno: 28. 7. 2018

Taková situace je jako stvořená pro zvýšení vašeho platu nebo, což je možná ještě lepší, pro vaše povýšení. Někdy je tato událost možná daleko blíž, než si vůbec dokážete připustit. Že by štěstí muselo být opravdu hodně unavené, aby si sedlo právě na vás? Nebuďte zbytečně skromní a položte si otázku, proč byste to neměli být právě vy, komu se šéf chystá říct: budeš povýšen, budeš povýšena.

Související…

Musíte na zprávy reagovat okamžitě? Soustředění na práci to neprospívá
Jan Handl

Obzvlášť pokud ve firmě či v jakékoli organizaci pracujete už nějaký ten pátek, nebo když jste z vašich kolegů služebně nejstarší, vaše šance na povýšení rostou. Existují také indicie, které vám mohou napovědět, zda už se v brzké době dočkáte. Proto si všímejte a dávejte si věci do souvislostí. Třeba vám pomůže i následující přehled, který vypracovali experti pro portál Businessinsider.com.

1: Nové porady

Na stupnici věrohodnosti znamení vašeho chystaného povýšení stojí právě tato změna hodně vysoko. Proč byste jinak najednou měli být přítomni poradám, kde se řeší strategické věci, o kterých jsou řadoví zaměstnanci informováni až jako poslední?

Opatrně s vtipkováním. Nikdy nevíte, jestli někomu nevinným žertem nešlápnete na kuří oko.

Je to pro vás velká příležitost. Budete nepochybně představeni lidem, kteří jsou v hierarchii dané společnosti nad vámi, a vy na ně můžete udělat dojem. Nepodceňte přípravu a zeptejte se vašeho šéfa předem, o čem se bude jednat. Pokud dostanete podklady, určitě si je projděte. Může se totiž stát, že se vás na poradě někdo zeptá na váš názor, a není nic horšího, než když budete koktat nebo mlčet, protože jste se do materiálů ani nepodívali.

2: Pozvání na oběd

Taková pozvánka od šéfa, nebo dokonce od šéfa vašeho šéfa může klidně přijít poté, co jste zaperlili na poradě, kam vás ještě do minulého týdne nezvali. Patrně jste zapůsobili a vaše nadřízené opravdu zajímá, co si myslíte. Důvod k trémě je v tomto případě nepochybně menší, než když jste přišli na onu poradu. Nebojte se během oběda stáčet konverzaci do neformální roviny, bavte se klidně o koníčcích, rodině a podobně.

Ale opatrně s vtipkováním. Nikdy nevíte, jestli nevinným žertem nešlápnete někomu na kuří oko. Pokud ale začne vtipkovat ten, kdo vás pozval, můžete to chápat jako pobídku, abyste přihodili něco k dobru. Nemusí to být nutně nějaký fór, ale třeba nějaká veselá historka. Zkrátka něco, čím přispějete k odlehčení atmosféry.

3: Ptají se a chválí

Když se vás nadřízení ptají o poznání častěji než dříve na to, co si myslíte, je to také znamení, podle něhož se dá odvodit, že se s vámi počítá. A to nejen na vaší současné pozici.

Jestliže se vás zeptají, co se vám ve firmě nejen líbí, ale i nelíbí, nebojte se říct, co byste chtěli zlepšit.

Jste-li pak dokonce schopni dávat uspokojivé odpovědi, může se vám stát, že budete sklízet uznání a pochvaly. Pokud jsou navíc projevovány veřejně, pomalu si můžete balit věci na stěhování do lepší kanceláře.

4: Zajímají se o vaše plány

Pokud byste nebyli pro organizaci zajímaví, těžko by chtěl někdo vědět, jaké jsou vaše dlouhodobé plány. Nebo zda vůbec v práci pro firmu hodláte pokračovat či naopak uvažujete o změně zaměstnání.

Kromě toho, že vás takové otázky skutečně přimějí, abyste se zamysleli nad vaší dlouhodobou perspektivou, máte mimořádnou šanci být k tazateli upřímní. Jestliže se vás zeptají, co se vám ve firmě nejen líbí, ale i nelíbí, nebojte se říct, co byste chtěli zlepšit. Nehledě na to, že byste měli být rovní především vůči sobě samým.

5: Školení a projekty

To jsou vlastně dvě znamení v jednom. Když za vámi přijde šéf s tím, že si vás vybral do týmu, jenž má vyřešit speciální zadání, rozhodně to není zdvořilostní nabídka. Pamatujte, váš šéf jen plní úkol, který mu zadal zase jeho šéf. Není tedy v jeho zájmu si k ruce vybrat neschopné lidi. A pokud obstojíte, opět tím zvyšujete svou hodnotu pro firmu.

Délka vašeho stávajícího pracovního poměru ještě nemusí být argument pro či proti povýšení.

S vysláním na školení je to obdobné. Nikdo nebude vynakládat nemalé prostředky na zvyšování kvalifikace někoho, s kým nepočítá, nebo jehož schopnosti nemá v plánu využít na nějaké vyšší pozici. Ochotně to tedy přijměte a spojte příjemné s užitečným – kromě vědomostí můžete získat také nové kontakty, jež se vám v budoucnu hodí.

6: Větší odpovědnost

Podle odborníků je právě toto znamení případného povýšení nejsilnější. Máte-li stále větší odpovědnost, která stojí výrazně nad tím, co odpovídá vašemu aktuálnímu pracovnímu zařazení, pravděpodobnost vašeho povýšení se limitně blíží jistotě. Současně je to další šance, kdy můžete prokázat, že vedení vaší organizace sází na správného koně.

7: Váš šéf je povýšen

Ani tuto drobnost nepřehlížejte. Když váš nadřízený putuje ve firemní hierarchii výš, zákonitě musí přijít někdo na jeho místo. Největší šanci zpravidla mají ti služebně nejstarší. Je to logické, neboť by měli mít nejvíce zkušeností a znalostí toho, jak to ve firmě chodí.

Pozor, abyste význam vašich indicií nepřeceňovali. Někdy si tak můžete ušetřit zbytečné zklamání.

Ale ani relativní nováčci nejsou bez jakýchkoli nadějí. Délka vašeho stávajícího pracovního poměru ještě nemusí být argument pro či proti povýšení. Jste-li mimořádně nadaní a schopní a váš dosavadní šéf si je toho vědom, vaše akcie strmě stoupají.

8: Vaše firma expanduje

Jak už bylo řečeno výše, když se ekonomicky daří, naděje na růst mzdy či kariérní postup se zvyšují i vám. Může se ale také stát, že se vaše firma chystá někde otvírat pobočku, provozovnu nebo celou síť provozoven. V takovém případě top management začne hledat někoho, kdo novou akvizici bude řídit. A proč by neměli vrcholoví manažeři v první řadě vhodného adepta hledat v rezervoáru svých stávajících zaměstnanců?

Ačkoli doporučujeme, abyste si všímali toho, co se kolem vás děje, dávejte zároveň pozor, abyste význam vašich indicií nepřeceňovali. Někdy si tak můžete ušetřit zbytečné zklamání ve chvíli, kdy se k výše uvedeným znamením upnete až příliš. Buďte zdravě sebevědomí, aneb jak zaznělo v jedné pohádce: „Nad nikoho se nepovyšujte, ale před nikým se ani neponižujte.“ To se zkrátka nevyplácí.

foto: Shutterstock, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...