fbpx

Koučka z New Yorku radí odložit mobil do vedlejší místnosti a reagovat jen na to nejnutnější

Zveřejněno: 20. 7. 2018

Ve věku neustálého připojení existuje mýtus, že na každou textovku, e-mail, zprávu na Instagramu, komentář na Facebooku, tweet a další hromadu sdělní musíte odpovídat v rámci hodiny, nebo dokonce minut.

Související…

Naprosté soustředění, dokonalost a lehkost: Tajemství zvané flow
Klára Kutilová

Na jednu stranu je to pochopitelné, cítíme se totiž provinile, když okamžitě nezareagujeme například na nasdílený zajímavý článek – vždyť si s ním autor dal tolik práce. A to platí i pro fotky na Instagramu a vlastně cokoliv jiného. Problém je v tom, že obsahu, ať už více či méně zajímavého, je nekonečně mnoho a není v lidských silách reagovat na všechno.

Pokud není něco opravdu naléhavé, odpověď může počkat celý den.

Pokud byste chtěli reagovat na vše, co vám přijde nebo co sledujete, nedělali byste nic jiného. A to platí i pro jedince, kteří mají na Facebooku jen pár přátel a sledují několik médií. Tyto aktivity kradou čas a pozornost. Jak tedy k informacím a technologiím přistoupit rozumně a nenechat se jimi úplně vyčerpat? Susie Mooreová, koučka z New Yorku, nabízí několik základních rad, které dávají smysl a ze kterých je možno pro začátek vycházet.

Pravidlo 24 hodin

Mobilní telefony nám přinášejí velké pohodlí – mapy, volání, zajištění taxíka, placení účtů, objednávání jídel... To všechno je fajn, my ale máme tendenci tyhle a další služby nadužívat. Přitom jde hlavně o prostředek řešení problémů a probírání starostí s blízkými, prostě poměrně intimního pomocníka. Když ale na něčem pracujete, neustálé pokukování na displej vás ruší. Dejte ho proto do jiné místnosti a zapomeňte na jakákoli upozornění, která vám přicházejí.

prace mobil rozptyleni

Pokud se chcete skutečně soustředit na text nebo prezentaci, tak vám k tomu zprávy na mobilu nepomohou

Susie Moorová si zavedla pravidlo 24 hodin – pokud není něco opravdu naléhavé, odpověď může počkat celý den. Kolik toho, co se vám objeví na vašich profilech, si opravdu zaslouží okamžitou odpověď?

Pokud někdo opravdu potřebuje rychlou reakci, naučte ho, že má poslat textovku.

 

Pokud o tom budete přemýšlet, je to první krok k tomu, abyste se vymanili z otroctví zpráv, informací a statusů. Pokud někdo opravdu potřebuje rychlou reakci, naučte ho, že má poslat textovku, nebo využít jiný kanál, který máte otevřený pro urgentní komunikaci.

Čas, klid a soustředění

Civěním do mobilu ztrácíte víc času, než si myslíte. Kontrolování statusů a tweetů do omrzení je jednou z nejzbytečnějších činností, které existují. Zkuste místo toho raději vypnout, když už nechcete pracovat, a přemýšlet o něčem příjemném.

Vaší pracovní i životní pohodě to prospěje jistě víc než zírání na fotku na Instagramu, jestli na ní náhodou nepřiletí odněkud srdíčko. Čas, klid a soustředění na něco důležitějšího za to stojí.

foto: Shutterstock, zdroj: Greatist

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...