fbpx

Podvádíte partnera? Zkuste nevěru se svým partnerem, radí rozvodový advokát 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Lidská mysl je skvělá v tom, že najde něco nového i na věcech které děláme léta. Chce to jen trochu fantazie

Zveřejněno: 28. 4. 2021

Takové věci se ve slušné společnosti neříkají, ale já to přece zkusím. Podvádění partnera může být velmi vzrušující věc, píše rozvodový právník James J. Sexton pro odborný server Psychology Today. Díky svému povolání jsem se bavil se stovkami, možná tisícovkami těch, které nevěra ovlivnila. Mluvil jsem s nevěrníky, mluvil jsem s těmi, kteří byli podvedeni. Mluvil jsem s milenkami a milenci – „paralelními partnery“, jak se tomu říká u soudu.

Zlatý věk podvodů

Podvádění jsem viděl ve všech jeho myslitelných podobách a přišel jsem na to, že existuje pár jednoduchých a nezpochybnitelných pravd, které se ho týkají. Zaprvé, v digitálním věku není nic jednoduššího než někoho podvést. Abych byl upřímný, nedokážu si představit, jak únavné to muselo být předtím, než vznikly chytré telefony. Poslechněte si třeba text Stevieho Wondera „Part Time Lover“ (Milenec na poloviční úvazek). Nevěra je tam popisována jako velice náročná práce. „Zavolej, nechej jednou prozvonit, zavěs, abych věděl, že jsi doma.“ To myslíte vážně? To má dnes někdo tolik času? Většina z nás prostě textuje nebo posouvá obrázky na Tinderu doprava.

Pokoušeli jsme se tu chuť někomu zahýbat ignorovat nebo „léčit“ velice dlouho. Nefunguje to.

Druhá nezpochybnitelná pravda ohledně podvádění: prostě existuje a je neuvěřitelně oblíbené. A to už velice dlouho. Jen ty největší lidské prohřešky to dotáhly až do Desatera a je pozoruhodné, že ne jeden, ale hned dva příkazy Desatera se vztahují k podvádění a nevěře. Nejenže nám sám Bůh řekl, že nesmíme smilnit, ale cítil potřebu zdůraznit své postoje v této otázce tím, že to v dalším přikázání ještě upřesnil: nepožádáš manželku bližního svého. A povšimněte si, že v Desateru je tento požadavek kladen výše než materiální otázky, protože hned další (a poslední) řádek zní: aniž požádáš statku jeho. To je jako pravidla Fight Clubu – první a druhé pravidlo říkají to samé jen proto, aby se zdůraznila důležitost dané informace.

Retrívři od McDonalds

Takže proč vlastně lidé podvádějí? Na tohle téma toho bylo napsáno už spousta, takže to nebudu rozpitvávat. Řeknu jen evidentní pravdu: účesy a hudební žánry se každých deset let mění, ale nevěra je populární už stovky let. Je to něco jako hranolky od McDonalds nebo zlatí retrívři.

Můžeme sami sebe vmanipulovat do situace, kdy stejnou činnost vnímáme jinak tím, že změníme úhel pohledu.

Pokoušeli jsme se tu chuť někomu zahýbat ignorovat nebo „léčit“ velice dlouho. Nefunguje to. Rozvodovost je neuvěřitelně vysoká a nevěra je s velkým náskokem na prvním místě. Je čas postavit se k celé situaci jinak. A nejsem si jistý, že „otevřené vztahy“ jsou tou správnou cestou. Z mého pohledu je většina lidí neschopná udržet romantický vztah pouze s jedním partnerem. Takže říkám: smiřme se s tím, že nevěru prostě obdivujeme. A říkám také: pojďme s tím něco udělat. Postavme se k tomu čelem.

Změna úhlu (pohledu)

Všichni to známe. Snažíme se oblafnout mozek, že děláme něco „nového“ nebo „zakázaného“, a přitom ve skutečnosti sedíme na té stejné staré židli. Měli jste se svou manželkou nebo dlouhodobou partnerkou lepší sex jen proto, že to bylo v jiném pokoji než obvykle? Stalo se vám někdy, že jste museli sex dokončit rychle, protože jste měli prostě naspěch? Říká se tomu „vynucená rychlovka“, například když se dítě budí ze spánku, rodina má přijít na večeři nebo spěcháte do restaurace, kde vám zruší rezervaci, když nepřijdete včas.

Všimli jste si toho, že takový sex je daleko víc vzrušující, než vaše obvyklá sexuální rutina? To je ta krása lidské mysli. Můžeme sami sebe vmanipulovat do situace, kdy stejnou činnost vnímáme jinak tím, že změníme úhel pohledu.

Aférka, „nový“ sexuální vztah – to je něco vzrušujícího, nového a přitažlivého. A daleko víc nás to láká přesně ve chvíli, kdy v ložnici zažíváme to samé už dlouho. Takže se v ložnici zaměřte na nové věci. Uvědomte si, že to, čím je vlastně nevěra tak přitažlivá, je velice přirozené, normální a lidské. Všichni toužíme po něčem novém a vzrušujícím.

Budete překvapeni tím, jak jednoduché je uvařit jiné a velice chutné jídlo ze stejných surovin.

Pokud tedy chcete úžasný sexuální zážitek, nemusíte svého manžela či manželku zrovna podvádět. Pocit nevyzkoušeného můžete zažít i bez někoho cizího – například bez učitelky vašeho osmiletého dítěte. Takže než vyměníte pár týdnů nebo měsíců dobrého sexu za polovinu všeho, co máte (tohle berte doslova a do písmene), proč to prostě nezkusit jinak? Podvádějte vlastního partnera s vlastním partnerem. Budete překvapeni tím, jak jednoduché je uvařit jiné a velice chutné jídlo ze stejných surovin.

Související…

Americký vztahový kouč: Proč manželství opouštějí i ti, kteří mají skvělá manželství
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...