fbpx

A některé mastné kyseliny dokonce snižují riziko onemocnění srdce, zjistili vědci.

Zveřejněno: 19. 5. 2023

Studie, kterou zveřejnil American Journal of Clinical Nutrition, to říká jasně: neexistuje žádná významná souvislost mezi mléčnými tuky a nemocemi oběhové soustavy, nejčastější příčinou úmrtí jak u nás doma, tak v USA, kde výzkum proběhl. A některé typy mléčných tuků navíc podle vědců dokážou vaše tělo před infarktem ochránit.

„Naše výzkumy nejen podporují, ale také významně rozšiřují stále se zvětšující množství důkazů o tom, že mléčné tuky – na rozdíl od rozšířených představ – nezvyšují u starších osob riziko srdečních chorob nebo infarktu,“ říká Marcia Otto pro web Science Daily, vedoucí výzkumného týmu a odborná asistentka oddělení epidemiologie, lidské genetiky a environmentálních věd Texaské univerzity.

Lidé, kteří více konzumovali plnotučné mléčné výrobky, měli  o      42 % nižší riziko úmrtí na infarkt.

Vědecký výzkum trval dlouhých 22 let a zúčastnilo se ho téměř 3000 dospělých ve věku 65 let a více. Studie zjišťovala vliv biomarkerů v mastných kyselinách na vznik srdečních onemocnění a úmrtnost vůbec. Oproti běžnému způsobu průzkumu („řekněte nám, co běžně jíte“) poskytuje dlouhodobý výzkum založený na důkazech daleko vyšší a objektivnější náhled na vliv dlouhodobé konzumace mastných kyselin.

U žádné z mastných kyselin nebyl prokázán přímý vliv na úmrtnost. Jedna z nich dokonce riziko kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí snižovala. Lidé, kteří více konzumovali plnotučné mléčné výrobky, měli o 42 % nižší riziko úmrtí na infarkt.

Plnotučné je zdravé

Americká vláda zveřejňuje na vládním webu výživová doporučení. Ve vydání pro rok 2015 se uvádí, že by lidé měli jíst nízkotučné mléčné výrobky – například mléko, sýry, jogurty. Ideální jsou pak sojové nápoje. Podle Marcii Otto je však v nízkotučných jídlech často spousta přidaných cukrů, což může velmi negativně ovlivnit stav oběhové soustavy a metabolické zdraví.

„Stejně jako v předchozích případech naše výsledky i nyní potvrzují zvýšenou potřebu přehodnotit současná výživová doporučení ohledně plnotučných jídel, která jsou významným zdrojem živin, například vápníku nebo draslíku,“ říká pro Science Daily Otto. „Tyto jsou pro naši výživu nezbytné nejen v dětství, ale během celého života, zvláště pak v jeho pozdějších fázích“.

Výzkum založený na důkazech je klíčem ke vzdělávání lidí v oblasti výživy.

Informace ohledně výživy na spotřebitele útočí ze všech stran, často si navzájem odporují. Pokud se mají lidé zodpovědně rozhodovat o tom, co jíst a čemu se raději vyhnout, je potřeba získávat přesné informace z racionálních studií, založených na plošném sběru dat a reálných faktech.

Související…

Rozhovor o tradiční čínské medicíně: Když duch je klidný a srdce bez tužeb, jak může nemoc vzniknout?
Věra Keilová

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...