fbpx

Na 6. června připadá Národní den neplodnosti

Zveřejněno: 6. 6. 2018

Včera to byl Mezinárodní den životního prostředí, dnes tu máme Národní (tedy pouze takový náš soukromý tuzemský) den neplodnosti. K této příležitosti přichází do redakcí spousta zajímavých zpráv, a to především z reprodukčních klinik, z jejichž popudu tento "národní den" vznikl. Některé nabízejí spermiogram zdarma nebo vám poradí, jaké máte nosit kalhoty (nejlépe takové, které neškrtí, že jo). Asi nejzásadnější informací, která vlastně s neplodností ani moc nesouvisí, ale je ta, že sex "za účelem plození dětí" už muže prostě nebaví.

Na tomto podivném faktu se podle jedné z tiskových zpráv shodli reprodukční specialisté z klinik Reprofit a urolog MUDr. Viktor Vik, Ph.D. Tak tedy citujme: „Sex za účelem plození dětí přestává být pro řadu mužů atraktivní. Jsou rozptýleni řadou jiných lákadel, kariérou a honbou za zážitky, které je nestojí příliš úsilí, a neriskují při nich odmítnutí.“

Související…

Slovenka v USA prorazila s přístrojem na měření plodnosti
Milada Kadeřábková

Jinými slovy, než by člověk s někým spal "za účelem plození dětí", tak si jde radši skočit s padákem, protože ho nikdo neodmítne. Kdežto po dotazu: „Budeme dnes mít sex za účelem plození dětí?“ může přijít nejen odmítnutí, ale i rozchod.

Jste reprodukčně zajímaví?

Zpráva ovšem kromě tohoto paradoxu obsahuje i závažnější informace: Společnost podle odborníků degraduje, a tak se za 50 let může stát, že se v Evropě jiné dítě než ze zkumavky nenarodí. Podle urologa Viktora Vika končí reprodukční mládí po čtyřicítce. „To je ovšem bohužel věk, kdy muži – jestli vůbec – začínají o potomkovi uvažovat. Kolem 40 let začíná být muž z reprodukčního hlediska daleko méně zajímavý. Stejně jako u žen platí, že ideální doba, kdy by měli zplodit děti, je mezi 18 až 30 lety, ale s ohledem na fakt, že ve většině krajů ČR dosáhl průměrný věk prvorodičky 30 let věku, je toto doporučení v našich podmínkách spíš přáním.“

Vyšší věk prý mužským spermiím zkrátka neprospívá. „Za posledních 25 let klesl počet mužských spermií o 60 % a každý rok se spermiogram zhoršuje o dalších 1,6 %,“ konstatuje ve zprávě MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. z kliniky Reprofit v Ostravě. Dříve se za normální považoval spermiogram s koncentrací 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů. Spermiím podle Machače obecně škodí málo pohybu, špatné jídelní návyky, sedavé zaměstnání, vyhřívané sedačky v autě nebo nošení mobilního telefonu v kapse.

Ve finále bude jedno, jestli mají nebo nemají kvalitní spermiogram, když na samotný akt ani nedojde.

Nu dobrá. Podle lékařů je ale daleko horší nižší chuť zakládat rodiny. V Evropě se podle nich ve druhé polovině minulého století všichni oddávali sexu a jejich jedinou starostí bylo to, aby tato jejich aktivita nevedla k nechtěnému těhotenství, v současné době nového tisíciletí všichni chtějí být těhotní, ale nikdo se už nevěnuje sexu. „Pro muže dnešní doby je velmi těžké riskovat neúspěch při namlouvání, vyvíjet komunikační úsilí, které vede k sexu za účelem plození potomka. Současná společnost nabízí celou řadu velmi atraktivních a dostupných lákadel a sex se stal zábavou pro chudé,“ říká Viktor Vik.

„Nabízejí se různé zkratky, které umí uspokojit rychle, někdy i lépe a bez rizika, jako jsou pornografie, autoerotika, počítačový sex – cybersex, sex přes sociální sítě... Podle nedávných průzkumů nemá přes 45 % Japonců ve věku 16 až 24 let žádnou zkušenost s reálným sexem. Daleko horším zjištěním v uvedeném výzkumu je fakt, že 80 až 90 % mužů z uvedené skupiny chce ve svém panictví pokračovat nadále. Sex je obecně příliš nezajímá a v Evropě to časem nebude jiné,“ míní Vik. „Ve finále bude jedno, jestli mají nebo nemají kvalitní spermiogram, když na samotný akt ani nedojde.“

Pořiďte mu zvíře

Odkládání rodiny do vyššího věku mají podle androloga, gynekologa a sexuologa MUDr. Pavla Turčana na svědomí i tzv. mamahotely, kdy se o muže stará do vyššího věku jeho matka a do jisté míry přebírá roli jeho partnerky. „V takových případech si muž na nezávazný sex někoho najde, ale už není puzen k tomu, aby se stěhoval a zakládal vlastní hnízdo. V pozdějším věku si pak hůř zvyká na to, že je třeba se omezit, právě kvůli malému dítěti. Lépe jsou na tom muži, kteří se starají o domácí zvíře, ti zodpovědnost obecně chápou lépe,“ vysvětluje Turčan. „Zatímco v minulém století byl trochu divný ten, kdo rodinu ještě v 25 neměl, nyní je tomu přesně naopak.“

No, nikdo tady nezohledňuje fakt, že těhotenství odkládají především ženy. A že v době kampaní typu #Metoo budou mít muži, kteří budou ženám navrhovat sex "za účelem plození dětí", situaci ještě o něco složitější. Tisková zpráva v závěru připomíná, že v tuzemsku má problémy s plodností až čtvrtina všech párů a přibližně 4 % dětí se rodí díky asistované reprodukci.

Je tedy zajímavé, že si reprodukční kliniky přejí, aby muži měli zdravé a sebevědomé sperma a využili ho včas a nejlépe "za účelem plození dětí". Někoho možná napadne, že jsou kliniky vlastně proti sobě. Jenže to by se ten den nenazýval Národním dnem neplodnosti. Ten totiž může slavit jen někdo.

foto: Profimedia, zdroj: Reprofit

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...