fbpx

Škarohlíd je víc imunní vůči špatným zprávám a také se o sebe líp postará během nemoci

Zveřejněno: 3. 4. 2018

Pozitivní myšlení je trend dnešní doby, a kdo nemyslí pozitivně, neměl by myslet vůbec a nejlépe ani nevycházet z domu. Anebo to nebude tak zlé? Pokud budeme brát i pesimismus pozitivně, tak ne. Lidé, kteří vidí místo poloplné sklenice poloprázdnou, tedy pesimisté, na tom nejsou zase tak špatně. Některé formy pesimismu totiž přinášejí i své benefity.

Pesimismus není jen synonymem pro negativní myšlení. Onen výraz také znamená, že pesimista přemýšlí o budoucnosti a napadají ho ty horší konce řešení problémů. To ale pesimistům paradoxně přináší více sil pro dosahování vysněných cílů.

Co je defenzivní pesimismus

Takzvaný „defenzivní pesimismus“ umožňuje lidem lépe zvládat úzkost z budoucnosti, která by je jinak vedla přesně opačným směrem, než je potřeba k dosažení cíle. Pesimisté mají níže postavená očekávání a snaží se v realitě vyhnout špatným scénářům, například při pracovním pohovoru. Přijdou na něj včas a dobře se připraví, protože očekávají, že to bude těžké a cestou je může něco zdržet. Svoji negativní náladu tedy pesimisté využívají k tomu, aby zvýšili svůj výkon.

Související…

Fakta o imunitním systému aneb proč pesimisté nastydnou rychleji?
Kamil Ťoupal

Pesimisté jsou ve výhodě také v případě, že očekávají nějakou zprávu a sami výsledek nemohou ovlivnit. Nejsou tak zklamáni, když jde nakonec o špatnou zprávu, vlastně s tím tak trochu počítali.

Osobně se pesimistickým přístupem řídím hlavně v práci a v případech, kdy nemohu ovlivnit výsledek ostatních spolupracovníků.

Strategie obrany pesimistů, kteří jsou připraveni předcházet negativním výsledkům, může mít také přínosy pro zdraví. Tito jedinci se na rozdíl od optimistů o sebe budou více starat, pokud budou nemocní. A také lépe přijmou preventivní opatření, protože tuší, co hrozného by se stalo, kdyby tak neučinili. Například si budou často mýt ruce a okamžitě vyhledají lékařskou péči, když se objeví neobvyklé příznaky.

Dobré zprávy v práci

Když se pesimisté stanou chronicky nemocnými, jejich negativní pohled na budoucnost může být realističtější a nastaví si takový druh chování, které zdravotníci doporučují pro zvládnutí nemoci. Optimisté si mohou myslet, že se uzdraví, což je ale vzhledem k povaze jejich onemocnění mnohdy nereálné.

Osobně se pesimistickým přístupem řídím hlavně v práci a v případech, kdy nemohu ovlivnit výsledek ostatních spolupracovníků. Vyplatí se být připraven na to horší a mít v rukávu alternativy řešící problém. Když nenastane, jenom dobře.

foto: Shutterstock, zdroj: Populare Science

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...