fbpx

Nejohroženější jsou děti, teenageři a lidé, kteří mají strach z odmítnutí

Zveřejněno: 9. 3. 2018

Řada lidí tráví mnoho času prohlížením cizích facebookových profilů. To vede k tomu, že začnou srovnávat svůj život s ostatními, s jejich aktivním životem a pracovními úspěchy. Pokud se člověk zabývá cizími profily příliš intenzivně, hrozí mu vyšší riziko deprese.

Je sobota večer, jste sami doma. Rozhodnete se přihlásit na facebook, abyste zjistili, co dělají vaši přátelé. Spatříte fotky přátel na večírku. Vy byste také rádi vyrazili ven a začnete se ptát sami sebe, proč vás nepozvali. Uvažujete nad nejrůznějšími důvody a vaše sebevědomí klesá k bodu nula. Začnete se srovnávat s ostatními a řešit, proč nejste na večírku s nimi. Tento pocit je jedním z možných příčin deprese a nízkého sebevědomí od nepaměti. Ale až „díky“ sociálním sítím víte přesně, kolikrát na vás vaši přátelé „zapomněli“. 

Srovnání s falešným obrazem

Podle sociální psycholožky na Univerzitě v Houstonu Mai-Ly Steersové může být tento druh sociálního srovnávání opravdu spojen s depresivními příznaky, které se u lidí vyskytují čím dál častěji. Steersová se svým týmem provedla celkem dvě studie. Obě potvrdily, že uživatelé facebooku se při porovnávání s ostatními cítili deprimovaní. „Výsledky výzkumu neznamenají, že facebook způsobuje depresi, ale že depresivní pocity a spousta času stráveného na facebooku srovnáváním se s ostatními uživateli má tendenci jít ruku v ruce,“ doplňuje Steersová.

Americká pediatrická akademie vydala varování,
že facebook může vyvolat depresi u dětí a teenagerů,
ale také u jedinců, kteří mají obecně strach z odmítnutí.

„Jedním z nebezpečí je i fakt, že facebook často poskytuje informace o našich přátelích, se kterými nejsme běžně v kontaktu, což nám dává ještě více příležitostí ke společenskému srovnávání,“ konstatuje Steersová. „Většina našich přátel z facebooku přitom má tendenci zveřejňovat pouze pozitivní věci, úspěchy, fotky z cest a zároveň vylučovat vše negativní. Pokud se tedy začneme porovnávat s jejich úspěchy a radostmi, vyvolává to v nás pocit, že jejich životy jsou daleko lepší, než ve skutečnosti jsou.“

shutterstock 796805782 x

Děti a teenageři, kteří mají strach z odmítnutí, jsou při čtení příspěvků na facebooku nejohroženější

Steersová doufá, že výsledky těchto studií pomohou lidem pochopit, že technologický pokrok často zapříčiňuje i následky, které si nedokážeme představit. Doufá, že její výzkum pomůže tomu, aby lidé, kteří jsou vystaveni riziku deprese, facebook využívali co nejméně.

Záleží na osobnosti

I podle vědců z univerzity v Hong Kongu hodně záleží na osobnosti, která facebook využívá a v jaké intenzitě. Každá osobnost může interpretovat příspěvky přátel na sociální síti zcela jinak. Někteří lidé mohou spíš než zradu či odmítnutí pocítit štěstí, že se jejich kamarádi dobře baví.

Čtěte také:

Jaký typ facebookového uživatele jste? Slídil nebo exhibicionista?Časy se mění: Zakladatelé sociálních sítí varují před sociálními sítěmiZde je 10 věcí, které byste na sítích měli rozhodně dělat

Americká pediatrická akademie každopádně vydala varování, že facebook může vyvolat depresi u dětí a teenagerů, ale také u jedinců, kteří mají obecně strach z odmítnutí.

foto: Shutterstock, zdroj: BigThink

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...